REKLAMI GEÇ

Kayıp çocukları Başbakan’a sordu

Kayıp çocukları Başbakan’a sordu

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, kayıp çocuk olaylarındaki artışı TBMM gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 3 Şubat 2010 Çarşamba, 17:04

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle, kayıp çocukları TBMM gündemine taşıdı. Ertemur, “Kayıp çocuk olaylarındaki artış ve ailelerin yaşadığı dram kamuoyumuz tarafından hassasiyetle izlenmektedir. Çocuk kayıplarının önlenmesi, halen kayıp olanların bulunması, bu çocukların fuhuş, uyuşturucu, organ ticareti başta olmak üzere, terör örgütlerinde tarafından kullanılmamasının önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Resmi veriler ülkemizde 27.05.2009 tarihi itibariyle 1592 çocuğun kayıp olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sayı 2010 yılı itibariyle 1657 yükselmiştir. Yetkililer kayıp çocukların yaklaşık 700’ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan izinsiz ayrılıp dönmeyen çocukların, bunun dışında kalanların önemli bölümünü ise 13-18 yaş arasındaki kız çocuklarının oluşturduğunu açıklamışlardır. Toplumun kanayan yarası olan, aileler arasında ciddi endişeye yol açan kayıp çocukların sayısı her geçen yıl artmaktadır” dedi.

Ertemur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
1- Kayıp çocuk sayısı her geçen yıl neden artmaktadır? Bu durum konuyla ilgili olarak alınan ekonomik, sosyal önemler ile güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu göstermez mi? Bu sorunun en aza indirilmesi için ne tür etkin ve kalıcı önlemler alınacaktır?
2- 2005–2009 yılları arasında kayıp çocuk sayısı ne olmuştur? Yıllara, yaş grubu ve cinsiyete göre dağılımı nedir?
3- Çocuk kaçırma gerekçesiyle yakalananların sayısı nedir? Organize olarak gerçekleştirilen olay sayısı nedir? İllere göre dağılımı nedir?
4- Bu güne kadar bulunan çocuklardan kaç tanesine ailesiyle birlikte psikolojik destek verilmiştir? Hangi kurum tarafından verilmektedir? Hangi aralıkla takip edilmektedir?
5- Yetkililer kayıp çocukların yaklaşık 700’ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan (SHÇEK) izinsiz ayrılıp dönmeyen çocuklar olduğunu ifade etmektedir. SHÇEK’in diğer bir ifadeyle devletin güvencesi altında olan çocukların bu denli yüksek sayıda kayıp olmasının nedenleri nedir? Sorumlular hakkında açılan soruşturma var mıdır? Sonuçları nedir?
6- Bu çocukların SHÇEK’ten kaçmalarının, kuruma geri dönmemelerinin nedenleri araştırılmış mıdır? Açıklar mısınız? Kurumun bu çocuklara verdiği hizmetler çağın koşullarına uygun mudur? Yeterli midir? Yeterliyse bu çocuklar neden kurum yerine sokakları tercih etmektedirler?
7- Kayıp çocukların önlenmesine yönelik olarak internet salonlarının denetimi ve internet üzerinden çocukları kötü alışkanlıklara yönlendiren web sitelerinin denetlenmesi konusunda yapılan çalışmalar nelerdir? Bu kapsamda kaç internet salonu ne sıklıkla denetlenmektedir? Kapatılan web sayfası var mıdır? Sayısı nedir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı