REKLAMI GEÇ

TBMM’de sütü bozuk tartışması

TBMM’de sütü bozuk tartışması

Aynes’in okullara dağıttığı sütlerden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından alınan numunalerden birinin bozuk çıkmasının ardından yaşanan olaylar TBMM Genel Kurul’unda CHP Milletvekili Adnan Keskin ve Eker arasında tartışmaya neden oldu.

/ DENİZLİHABER / 29 Haziran 2012 Cuma, 17:59

Türkiye’de büyük yankı uyandıran ‘’Okullara süt projesi’’ kapsamında süt numuneleri ‘’bozuk’’ çıkan AKP’li işadamına ait Aynes firması hakkında hiçbir işlem yapılmazken,raporu veren Denizli İl Tarı Müdürlüğü laboratuarının kapatılması ve labaratuvar müdürü ile müdür yardımcısının sürgün edilmesi olayı meclis’te sert tartışmalara yol açtı.
TBMM’de gündem dışı konuşma isteği gecikmeyle kabul edilen ve skandalı ortaya çıkaran CHP Denizli Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Adnan Keskin, ”Süt olayında yaşanan kirli ilişkiler AKP iktidarının alın kiri olarak tarihte yerini alacaktır” diye konuştu.Keskin, Başbakan’ın,süt skandalında gerçek dışı haber üretmenin, bilgi kirliliği yaratmanın, saldırgan üslup kullanmanın en kaba örneklerinden birisini sergilediğini savundu ve Sayın bakan Mehdi Eker tam cambaza bak numarasını oynuyor. Bütün Şark kurnazlarının yaptığı cambaza bak numarasını sergliyor’’diye ağır bir dille eleştirdi.
Konuşmasına AK Parti iktidarının bu olaylara bakış açısının tahlil ederek başlayan Adnan Keskin şunları söyledi:
‘’ Ülkemizde hukukla bağdaşmayan, demokrasi kültürüyle uyumlu olmayan, ülke çıkarlarıyla uyumlu olmayan ilginç gelişmeler ve olaylar yaşanıyor. Korku jeneratörlüğüne soyunarak tehdit ve şantajı siyaset yöntemi olarak kullanan iktidar, bilgi kirliliği yapıp gerçek dışı haberler yayarak insanları beyinlerinden zapt edip toplumu tutsak etme gayreti içerisinde. Yalan haber, saldırgan üslup günlük yaşamımızın ayrılmaz parçası oldu. Bu yaklaşım ile uygulamanın en somut örneği, okullara süt dağıtım programında yaşandı.’’
Keskin daha sonra şu görüşlere yer verdi:

Geçmiş dönemde Adalet ve Kalkınma Partisinin Denizli Merkez İlçe Başkanlığını yapan Mehmet Ali Özkan’ın ortağı olduğu Aynes firması, Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yer alan süt ürünleri fabrikasının sahibidir. Fabrika 27 Nisan 2008 tarihinde Başbakan tarafından işletmeye açılmıştır. Şirket yöneticileri Millî Eğitim Bakanlığınca yürütülen Okul Sütü Programı çerçevesinde açılan ihaleye katılmışlar, okullara süt verme hakkını elde etmişlerdir. Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 02/05/2012 günü firmanın ürettiği sütlerden numuneler almış, yaptırılan laboratuvar analizleri firmanın ürettiği sütlerin sterillik yönünden olumsuz olduğunu saptamıştır. Tarım İl Müdürlüğü bu olumsuz tablonun ortaya çıkmasından sonra illere yazı yazarak, firmanın ürettiği sütlerin dağıtımının durdurulmasını ve dağıtılmışsa toplatılmasını talep etmiştir. Süt dağıtılan okullardaki öğrencilerin zehirlenme belirtileri ortaya çıkanca Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basının karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 02/05/2012 günü saat 16.14’te “Süt alerjisi diye bir durum olabilir. Bu durum ya ilk defa içildiği için ya da çok yüksek miktarda tüketildiği olabilir.” diye açıklama yapmıştır. 11 Mayıs 2012 günü açıklama yapan Millî Eğitim Bakanı “Sütten kaynaklanan bir zehirleme yok. Olay, çocukların süte hassasiyetiyle ilgili olabilir.” diye bilgi vermiştir. 11 Mayıs 2012 günü Trabzon kongresinde konuşan Sayın Başbakan da “Gıda zehirlenmesine yol açan tek bir paket süte rastlanmamıştır. Bu projeyi Kılıçdaroğlu’nun kafası almaz. Sen tıp doktoru değilsin, sen hesap uzmanısın. Bu süreçte ana muhalefet partisi olsun, diğerleri olsun hop oturup hop kalktılar. Sağlık Bakanlığının yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ayrı ayrı kurullarda gerekli incelemeleri yaptılar, numunelerin hiçbirisinde sağlığa zararlı belirtiler görülmemiştir.” diye açıklama yapmıştır.
Sayın Başbakanın bu açıklaması Denizli İl Tarım Müdürlüğünün laboratuvarında yaptırılan ve orada bilimsel araştırmalarda çıkan gerçeklerle çelişki içerisindedir. Sayın Başbakan, gerçek dışı haber üretmenin, bilgi kirliliği yaratmanın, saldırgan üslup kullanmanın en kaba örneklerinden birisini sergilemiştir.
Denizli İl Müdürlüğünün yaptırdığı analizleri içeren raporların basına yansıması iktidar tarafından tepkiyle karşılanmış, önce laboratuvar kapatılmış, arkasından İl Müdürü Afyon’a, yardımcısı olan kişi de Kastamonu’ya sürülmüştür. Bu tasarruflarla gerçekler örtülemez. Basın mensuplarına tasma takarak, basın mensuplarını ihanetle suçlayarak gerçeklerin üzerine şal örtülmesi mümkün değildir. Bu süt olayında yaşanan bu kirli ilişkiler iktidarın alın kiri olarak tarihte yerine alacaktır. ‘’
Gündemdışı konuşmalara yanıt veren Bakan Eker, okul sütü programı başlamadan önce Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarıyla gerekli koordinasyon yapılarak ihale açıldığını, Türkiye’deki kutu sütü üretimi yapan bütün firmaların davet edildiğini, 17 firmanın katıldığını, bir firmanın hukuki durumu nedeniyle 16 firma tarafından tedarik yapıldığını anımsattı.
Eker, sorun yaşanması halinde gerekli hassasiyet gösterildiğini, şikayetlerin görüldüğü yerlerin hassasiyetle takip edildiğini, o seri sütlerin piyasadan toplandığını vurguladı.
Denizli’deki laboratuvarın kapanmasının süt programıyla hiçbir ilişkisinin bulunmadığını, bu kararın daha önce alındığını kaydeden Eker, buranın, bazı teknik donanımlarda Türkiye’deki laboratuvar standartlarına uymadığı bakanlık tarafından tespit edildiği için faaliyetlerine ara verildiğini bildirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı