REKLAMI GEÇ

Tekstili meclis gündeminde

Tekstili meclis gündeminde

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, tekstil sektöründe yaşanan olumsuzlukları, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 29 Ekim 2008 Çarşamba, 01:00

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Ertemur, tekstili konu ettiği soru önergesinin Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi. Ertemur, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim ihracatının yüzde 25’ini tek başına gerçekleştiren Denizli’de, son 7 ayda 342 firmanın kaydının silindiğine ve 27 firmanın resmen iflas ettiğine dair, ulusal basında haberler çıktığını hatırlattı. Söz konusu haberin devamında, ülkemizin tekstil sektöründe dünyada rakiplerine karşı elde ettiği kazanımları ve pazarları birer birer kaybettiğine değinildiğini belirten Ertemur, “Denizli Sanayi Odası verilerine göre 2004 Aralık ayında 55.492 olan tekstil çalışan sayısının geçen 3.5 yıllık süre içerisinde 47 bine düştüğüne dikkat çekilmiştir” dedi.

Ertemur, soru önergesinde, 2002-2008 tarihleri arasında, yıllar itibariyle tekstil ithalat ve ihracat rakamlarını sordu. 2002-2008 yılları arasında, tekstil sektöründe faaliyet gösteren kaç firmanın ve fabrikanın kapandığını ve bunların illere göre dağılımlarını da soran Ertemur, tekstil sektöründe söz konusu dönemde yıllar itibariyle, istihdamda yaşanan daralmanın boyutlarının da açıklanmasını istedi.

2002-2008 yılları arasında, yurtdışına giden firma sayısını ve hangi ülkeye kaç firmanın gittiğini de soran Ertemur, yaşanılan krizin, Denizli ekonomisinde yarattığı çöküntünün boyutlarının ve bunun istihdama yansımasının ne olduğunu da sordu. Ertemur’un önergesinde yer verdiği diğer sorular şunlar:

-Dünya’da marka olduğumuz tekstil sektöründe yaşanan, şirket iflasları, işsizlik vb olumsuzlukların en üst noktalara tırmanmasının nedenleri nelerdir? Bu tırmanışta AKP Hükümetlerinin yanlış politikalarından kaynaklandığı iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

-İhracatın lokomotifi sayılan tekstil sektörünü kurtarmak için ne gibi somut önlemler alınmıştır? Sadece tekstil sektörüne dönük bir teşvik uygulaması düşünülmekte midir?

-Yaşanılan bu kriz, Türk tekstil sektörünü teknoloji ve pazar payı anlamında ne oranda etkilemiştir? Bu krizin Türk tekstil sektörünü 10 yıl geriye götürdüğü iddiaları doğru mudur?

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı