REKLAMI GEÇ

YAVAŞ, YÜKSEK TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

YAVAŞ, YÜKSEK TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

CHP İl Başkan Vekili Yavaş, Denizli Belediyesi’nin Yüksek Yapılar Yönetmeliği’ni tümüyle yürürlükten kaldırarak, çok ciddi bir tehlikeye zemin hazırlandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 13 Ocak 2011 Perşembe, 17:50

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkan Vekili Himmet Yavaş, Denizli Belediyesi’nin, 11 Ocak’ta aldığı kararla, yüksek yapılarla ilgili uyulması gereken esasları belirleyen yönetmeliği, AKP’li meclis üyelerinin oyları ile yürürlükten kaldırdığını belirterek, “Durduk yere üzerinde uzun süre çalışma yaptıktan sonra kabul edilip, dört yıldır uygulanan Yüksek Yapılar Yönetmeliği neden tümüyle ortadan kaldırıldı? Ya da aslında ne oldu?” diye sordu.

YÖNETMELİK NE GETİRİYORDU?
Tümüyle ortadan kaldırılan ve 2006’da yürürlüğe giren Yüksek Yapılar Yönetmeliği’nde üç önemli koşulun saptandığını söyleyen Yavaş, bunları şöyle sıraladı:
“Birincisi; yüksek yapı projelerinde ‘kentsel tasarım, mimari, statik, mekanik, tesisat, elektrik ve asansör projeleri ve eklerinde gerekli olan oda tasdik belgeleri’ (Madde.8.4) Yani tüm projeler ilgili oda tarafından onaylanacak. İkincisi; yapılacak yüksek yapının çekme mesafesi, en az bina yüksekliğinin yarısı kadar olacak. Üçüncüsü; aynı parsel içinde birden fazla yüksek yapı yapılacaksa binaların birbirine uzaklıkları bina yüksekliğinde az olmayacak.”

“TOKİ’YE 16 KAT İNŞAAT RUHSATI,
GÖKDELEN OTELE 25 KAT İZİN”
Yüksek yapılarla ilgili esasları içeren yönetmeliğin, 10.02.2010 tarihli 139 sayılı ve 03.09.2010 tarihli 543 sayılı kararla değiştirilerek kamu kurumlarına ve belediyeye ait projelerde, ‘çekme mesafesinin yüksekliğin yarısı olması’ kuralının uygulanmayacağının kabul edildiğini hatırlatan Yavaş, “Bu ne demek? TOKİ’nin Aktepe’de yaptığı konutlarda çekme mesafesi kuralına uymadan, 16 kat inşaat ruhsatı verilmesi demek! Daha sonra Otogar Projesi’ne sonradan dahil edilen gökdelen otel için de 25 kat izin vermek demek. Her iki projede de yönetmeliğin, çekme mesafeleri ile ilgili hükümlerinin esnetilerek uygulanması demek” dedi.

“BELEDİYE, ODALARIN DENETİMİNDEN KURTULMAK İSTİYOR”
Aktepe’deki TOKİ konutları ve Otogar Projesi’nin onaylanmış olduğu için yönetmeliğe de ihtiyaç kalmadığını belirten Yavaş, “Belediye bundan sonraki projelerde mühendis ve mimar odalarının denetiminden kurtulmak, odaları by-pass etmek istemektedir” dedi.

PEKİ NEDEN?
Denizli Belediyesi’nin, adrese teslim projeler kotarılmış olmasına rağmen, oda denetimlerinden tamamen kurtulmak istediğini belirten Yavaş, “Çünkü; önümüzdeki günlerde Sümerbank alanına yapılacak yüksek yapılar ve Ankara yolu üzerinde Pamukkale Kavşağı’na yapılacak çok katlı otel için odaların onayını almakta sıkıntı doğacak. Bu yapılar, özel şirketlere ait olduğu için kamu kurumları gibi bina çekme mesafelerine dair kurallar ayak bağı olacak” diye konuştu.

ZEYBEKCİ’YE SORULAR
Açıklamasında, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’ye sorular yönelten CHP İl Başkan Vekili Himmet Yavaş, “Yeri gelmişken başkana soralım; Mesela, Pamukkale Kavşağı’ndaki otel yapılacak 17 bin 800 metrekare arazi için plan tadilatı ile sanayi alanından, tercihli alana (otel yapılabilecek şekilde) çevirdiniz mi? Başka plan değişikliği yapacak mısınız? Veya aynı yerin Ankara Asfaltı ile arasındaki 9 bin 800 metrekare arsayı vatandaştan satın alıp yeşil alana çevirdiniz mi? Bu yeşil alanın hemen arkasına çok katlı otel yapıldığında, otele güzel bir bahçe ve ana yola cephe kazandırmış olacak mısınız?” dedi.

“HUKUKSUZLUKLARIN TAKİPÇİSİYİZ”
Çınar Meydanı’nda zeybek oynamaya merakı olan olmayan herkese duyuru yapan CHP İl Başkan Vekili Yavaş, “Cumhuriyet Halk Partisi yapılan hukuksuzlukların takipçisidir. Sorumluların hukuk ve kamu vicdanı önünde gereken hesabı vermeleri için çalışmaya devam edeceğiz. Vizyon kent yaratacağız iddiası ile şehri katledenlerden bunların hesabı sorulacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı