REKLAMI GEÇ

Yıkar: Berberoğlu kararı Anayasa’yı ihlaldir

Yıkar: Berberoğlu kararı Anayasa’yı ihlaldir

CHP İl Başkan Yardımcısı Av. İsmihan Yıkar, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayarak Anayasa’yı ihlal ettiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Ekim 2020 Çarşamba, 13:45

Anayasa Mahkemesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu ile ilgili verdiği kararın hak ihlali içerdiği yönündeki kararı davayı yeni bir sürece taşımıştı. Ancak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılamaya gerek olmadığı yönünde bir karar alarak, AYM’nın kararını tanımadı.

Enis Berberoğlu ile ilgili süreci değerlendiren CHP İl Başkan Yardımcısı İsmihan Yıkar, Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmi Gazate’de hemen yayımlandığını, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağladığını ifade etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin Anayasa’yı ihlal ettiklerini öne süren Yıkar, “Bu hatadan derhal dönülmelidir” dedi.

Yargılamanın yenilenmesine karar verecek olanın derece mahkemesi olmadığını dile getiren Yıkar, “Yani derece mahkemesi olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu hususta takdir yetkisi bulunmamaktadır. Bu karar AYM’ce verilmiştir ve derece mahkemesine düşen yargılamayı yeniden yapmaktır! Bu yargılamanın yeniden yapılıp yapılmaması derece mahkemesi için yükümlülüktür. AYM’ce verilen karardan sonra önceki karar zaten kalkmış olacaktır ve kalkan kararın aynen uygulanmasını istemek hukuk düzenini alt üst etmekten başka bir şey değildir. Bu durum Anayasa Mahkemesi’nin hukuk sitemi içerisindeki varlık nedenine de aykırıdır” dedi.

Kararın hukuk güvenliği ve hukuk devleti ilkeleri yönüyle de yeni bir hak ihlali oluşturduğuna dikkat çeken Yıkar, “Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması, ülkeyi kaosa sürükleyecek bir tutumdur ve başka hukuksuzlukların önünü açabilecek bir hukuka aykırılıktır. Bu Karar, Anayasa’nın uygulanmaması sebebiyle görev suçudur ve HSK’nın incelemesine tabiidir. Bu konuda Anayasa Mahkemesi yeni bir hak ihlali kararı vermeli ve yerel mahkeme kararında ismi bulunan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı