REKLAMI GEÇ

Erçelebi: ‘Paket yeniden gözden geçirilmeli”

Erçelebi: ‘Paket yeniden gözden geçirilmeli”

Hasan Erçelebi, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada teşvik paketini değerlendirerek hükümetin paketi tekrar gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2009 Çarşamba, 19:10

DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, teşvik paketi ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketini değerlendirdi. Erçelebi, hükümetin krize bulunabilecek en mükemmel çözüm diye sunduğu teşvik paketinde, bazı konularda, kaş yapayım derken göz çıkardığını söyledi.

“Denizli, sanayiye ve yatırıma küstü”

KOBİ’lerin dört gözle çıkmasını bekledikleri teşvik paketinde, KOBİ’lere özel bir teşvik bulunmadığını söyledi. Aynı sektörlerde faaliyet gösteren illerin, farklı teşvik bölgelerinde yer almasını da eleştiren Erçelebi, “Bu, aynı sektör içerisinde haksız rekabete yol açacaktır. Daha önce beş yıl uygulanan 5084 Sayılı teşvik yasası nedeniyle bazı gelişmiş illerimizde yeni yatırım yapılamamıştır. Bu teşvik paketi ile sanayileşmiş illerimizde yeni yatırımlar tümden duracaktır. Örnek olarak Denizli halkı sanayiye ve yatırıma küsmüş bulunmaktadır” dedi.

“Tekstil ve konfeksiyon sürgün edildi”

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin binlerce yıldır yaşadıkları yörelerden, Doğu ve Güneydoğu illerine sürgün edildiklerini belirten Erçelebi, “Bu paketle 3. ve 4. bölgedeki insanlarımıza işgücü yaratalım derken 1. ve 2. bölgedeki çalışan kesimin ve esnafın işsiz kalmasına yol açılacaktır. İstanbul’da, Bursa’da, Denizli’de, tekstilde işten çıkarılan işçilerin hali ne olacak, bu insanlar nerede çalışacaklar?” diye sordu.

“Tarım, neredeyse teşvik paketinin dışında kalmış”

Erçelebi, tarım sektörünün neredeyse bu teşvik paketinin dışında kaldığını da vurgulayarak “Tarımda girdiler çok pahalıdır, ürün ucuzdur. Mevcut hükümetin ve gelecek hükümetlerin hedefinin bir kg. buğdayın fiyatını, bir litre mazotun fiyatına eşitlemek olmalıdır. Su havzalarının korunması için tarım alanlarının muhafaza ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Türkiye ilerleyen yıllarda su sıkıntısı çekecektir” dedi.

“Paketten, ‘Bizim Çalık’ kokusu geliyor”

Teşvik paketinin bazı grupların işine yarayacak şekilde yapıldığını iddia eden Erçelebi, “Pakete ekonomik yandaş mayınlar döşenmiştir. Transit boru hattıyla taşımacılık hizmetlerinden, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatından kim yararlanacaktır? Ceyhan bölgesinde petrol rafinerisi yapma iznini kim almıştır? Buralardan ‘Bizim Çalık’ kokusu gelmektedir” dedi.

“Zam yapılmalı’

Ekonomik krizin aşılmasında talep yaratan politikalara ihtiyaç olduğunu belirten Erçelebi, bu nedenle devletin maaş ödediği kesimlere 250 TL seyyanen zam vermesi, bu zammın şehit ailelerine, gazilere ve emeklilere de yansıtılması gerektiğini ifade etti. Erçelebi, eğer 250 TL’lik zam yapılırsa ekonominin canlanacağını söyledi.

“Paket, yeniden gözden geçirilmeli”

Erçelebi son olarak, açıklanan teşvik paketinin hükümet tarafından yeniden gözden geçirilmesi, sektörel teşvike önem verilmesi, memura, işçiye, emekliye, köylüye, esnaf ve KOBİ’lere destek verilmesi, üretimde kullanılan elektriğin fiyatının düşürülmesi, ekonominin sadece üretim yönünün değil, tüketim yönünün de göz önünde tutulması gerektiğini söyledi.

   

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı