REKLAMI GEÇ

Erçelebi, zamlı harçları sordu

Erçelebi, zamlı harçları sordu

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, üniversite harçlarına yapılan zammı, TBMM gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2009 Pazartesi, 14:29

DSP Denizli Milletvekili Dr. Hasan Erçelebi, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, zamlanan üniversite harçlarını gündeme getirdi. Erçelebi, “Yazılı ve görsel basında yer alan haberlere göre üniversite öğrencilerinin ödedikleri harçlara büyük zamlar yapılmıştır. Normal öğretim öğrencilerinin harcına yapılan zam yüzde 8’dir. İkinci öğretim öğrencilerine yapılan zam oranları bazı programlarda yüzde 100 ve üstünde, engelliler entegre yüksekokulunda ise yaklaşık yüzde 500 artmıştır. Yapılan zamlar sonucunda: 2009–2010 akademik yılı ikinci öğretim için, veteriner fakülteleri 1976 TL’den 5276 TL’ye, teknik eğitim fakülteleri 1062 TL’den 1412 TL’ye, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, mühendislik ve teknoloji, mimarlık ve tasarım, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri 1416 TL’den 2400 TL’ye; gemi inşaat ve deniz bilimleri ve deniz bilimleri 1782 TL’den 2549 TL’ye, fen, fen-edebiyat (fen programı) fakülteleri 1186 TL’den 2343 TL’ye, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri 1070 TL’den 2160 TL’ye, dil tarih ve coğrafya, ilahiyat, eğitim mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm, eğitim bilimleri ve edebiyat fakülteleri 951 TL’den 2426 TL’ye, fen-edebiyat fakültesi (edebiyat ve sosyal program), iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 891 TL’den 1110 TL’ye çıkarılmıştır” dedi.

Erçelebi, Başbakan Erdoğan’a, vatandaş geçimini zor sağlarken, anne babalarından aldıkları harçlar dışında hiçbir geliri olmayan öğrencilere, özellikle de ikinci öğretim öğrencilerinin üniversite harçlarına yapılan bu büyük zammı doğru bulup bulmadığını sordu.

Erçelebi’nin konuya ilişkin diğer soruları şunlar:
-Yapılan bu zamlarla fakir işçi, köylü ve emekçi çocukları nasıl okuyacaktır?
Eğitimi tamamen paralı hale mi gelecektir?
-İkinci öğretimde okuyan öğrencilere yapılan bu zamla öğrencileri vakıf üniversitelerine mi yönlendirmek istiyorsunuz?
-İşçi, memur, emekli ve asgari ücretliye yaptığınız zam oranları ile öğrenci harçlarına yapılan zam oranlarını karşılaştırdığınızda ödene bilme şansı var mıdır? Varsa bu formülü kamuoyu ile paylaşır mısınız?
-Bu büyük zammın yapıldığı ikinci öğretim öğrencileri, Kredi Yurtlar Kurumunun verdiği harç kredisinden ve birçok burstan yararlanamamaktadır. Bu öğrencilerin harç kredisi alması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
-Zamdan mağdur olacak öğrenciler için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Zamların geri alınması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı