REKLAMI GEÇ

Erçelebi’den hükümete eleştiri

Erçelebi’den hükümete eleştiri

DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Danıştay’ın, üniversiteye girişte, katsayıyı eşitleyen düzenlemeli durdurma kararına rağmen, hükümetin ısrarcı olmasını eleştirdi. Erçelebi, “Laikliğe karış odak olan bir parti dikkat etmeli” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Aralık 2009 Cuma, 17:39

DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, Danıştay’ın üniversiteye girişte katsayıyı eşitleyen düzenleme konusundaki durdurma kararına rağmen, hükümetin ısrarcı bir tutum takınmasını eleştirdi ve “Laikliğe karşı odak görünümünde olan bir partinin dikkatli davranması gerekir” uyarısında bulundu.

Erçelebi, üniversiteye girişte katsayıyı eşitleyen düzenleme konusunda Danıştay’ın aldığı durdurma kararı üzerine Hükümet ve YÖK tarafından alternatif formüller hazırlanması nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Erçelebi, “Danıştay’ın, üniversiteye girişte ‘katsayıyı eşitleyen’ düzenlemeyi durdurması, hükümet ve YÖK cephesinde yeni arayışları gündeme getirmiştir. Henüz hukuki yollar tüketilmedi. Düzenleme esastan incelenmedi. Alınan da yürütmeyi durdurma kararıdır. Bu telaş niye? Bu yargıyla çatışmayı gündeme getirir. Yargı ile çatışmak, hükümete de YÖK’e de hayır getirmez” dedi.

AKP hükümetinin, laikliğe karşı odak görünümünde olduğunu ifade eden Erçelebi, “Hükümet, eğer zorlama ile katsayı değişikliği yapacak olursa, Danıştay ile tekrar karşı karşıya gelecektir. AKP eğer bu konuda kanun çıkaracak olursa, Anayasa’nın değiştirilemez başlangıç hükümlerini, 174. maddede yer alan ‘İnkılap kanunlarının korunması’ hükmünü, 42. maddede yer alan ‘Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasa’ya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz’ hükmünü çiğnemiş olacak ve Anayasa Mahkemesi’ni karşısında bulacaktır.
Bu konu, Hükümet tarafından bir ‘eğitim’ konusu olmaktan çok, ‘laiklikle doğrudan ilgili bir durum’ haline getirilmiştir” dedi.

Danıştay’ı ‘ideolojik’ davranmakla suçlayan Başbakan ve arkadaşları, aynaya bakması gerektiğini söyleyen Erçelebi, “Gerçekte hükümetin tutumu, ideolojik bir yaklaşım içermektedir. Anayasa Mahkemesi ile Danıştay ile polemiğe girmek, ne AKP’ye ne de YÖK’e hayır getirir! Her şeyden önce ‘laikliğe karşı odak’ görünümünde olan bir partinin dikkatli davranması gerekir! Hükümet ve YÖK formül arayışına girmek yerine, yargı kararlarına saygı göstermeli ve o kararlara uygun davranmalıdır. Her fırsatta ‘demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti’ vurgusunu yaparak konuşan Başbakan, ‘hukuk devleti’ kavramının içini boşaltmaya yeltenmemelidir. Aksi takdirde Başbakan ve AKP hükümeti, yeniden yargının duvarlarına toslayacak ve her zaman olduğu gibi ‘iki ileri bir geri’ alışkanlığıyla geri adım atmak zorunda kalacaktır. Hükümet yargı kararlarına uyarsa, parti kapatmaya gerekçe oluşturan ‘laikliğe karşı odak’ olma konumundan uzaklaşacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı