REKLAMI GEÇ

“Halkın sağlığıyla oynamayın”

“Halkın sağlığıyla oynamayın”

DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, ilaç alımı konusundaki protokolü iptal eden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, eczanelerle tek tek sözleşme yapmayı planladığını ancak bunun yasaya aykırı olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Aralık 2009 Çarşamba, 18:20

DSP Genel Sekreteri ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, hükümetin vatandaşın sağlığıyla oynamamasını, ilaç konusundaki sorunu bir an önce çözmesini istedi.

Erçelebi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Türk Eczacılar Birliği ile ilaç alımı konusundaki protokolü tek taraflı olarak feshetmesinin ardından gündeme gelen ilaç krizi konusunda yazılı açıklama yaparak 16 Ocak 2010’dan önce sorunu çözmesi için hükümeti uyardı.

Erçelebi, “Eczacılarımızın ilaç fiyatlarıyla ilgili sorunlarının çözümü için 4 Aralık’ta yaptığı bir günlük eczane kapatma eyleminin ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu 16 Aralık’ta, Türk Eczacılar Birliği’ne noter kanalı ile tebligatta bulunmuş ve Türkiye Eczacılar Birliği ile devlet arasındaki İlaç Temin Sözleşmesi’ni feshettiğini bildirmiştir. Bu yaklaşım, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak ilaç alan ve yaşamı ilaçlara bağlı olan hastalarımızı tedirgin etmiş, telaşlandırmıştır. Eczacıların sorununu çözmek yerine, halkın sağlığıyla oynamakta bir sakınca görmeyen hükümet, 16 Ocak 2010 tarihine kadar hastaların eczanelerden ilaç alabileceğini bildirmiş, bu tarihten sonra hastaların ilaca nasıl ulaşacağı konusunda bir çözüm ortaya koymamıştır” dedi.

Anayasa’nın 56. maddesine göre, devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Erçelebi, “Devlet adına hizmet vermekle sorumlu olan hükümet, devlete vergi ödeyen ve bunun karşılığında sağlık hizmeti alma hakkı bulunan vatandaşın ilaca ulaşmasını nasıl sağlayacaktır? Yaşamını ilaca bağlı olarak sürdüren ve ilaçlarını SGK güvencesinde alan vatandaşlarımız ilaca ulaşamadığı için yaşamını yitirirse, bunun sorumlusu kim olacaktır?” dedi.

AKP hükümetinin, yasaları çiğnemekte bir sakınca görmediğini ifade eden Erçelebi, “Sosyal Güvenlik Kurumu, söz konusu sözleşmeyi feshederek milyonlarca vatandaşımızı ölümle karşı karşıya getirirken, hukuku da çiğnemeye kalkışmaktadır. 6643 sayılı yasaya göre, eczacılar adına sözleşme yapma yetkisi, Türk Eczacıları Birliği’ne aittir. Ancak SGK, Türk Eczacıları Birliği ile sözleşmeyi feshinden sonra, eczacılarla tek tek sözleşme yapmayı planlamaktadır.
6643 sayılı yasayı çiğnemeyi planlayan SGK’nın bu durumu nasıl izah edeceği, merak konusudur. Hükümet bu tavrıyla, eczane kapatma eylemine katılmayan birkaç eczacıyı ödüllendirmek, diğerlerini cezalandırmak mı istemektedir? Örgütsüz toplum hedefleyen AKP, eylem yaptıkları için eczacıları cezalandırmak yerine, onları dinlemeli, sorunlarını çözmeli, vatandaşın ilaca ulaşmasını zorlaştırmamalıdır. Hükümet derhal bu uygulamadan vazgeçmeli ve hem vatandaşı mağdur etmemeli hem de yasaları çiğnememelidir. Hükümet yasa çiğneyemez. Anayasa’ya göre halkın sağlığından sorumlu olan hükümet halkın sağlığıyla oynamasın ve ilaç alımını bir an önce düzene soksun” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı