REKLAMI GEÇ

İYİ Parti su zammını yargıya taşıdı

İYİ Parti su zammını yargıya taşıdı

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin İYİ Partili meclis üyesi Uğur Cizmecioğlu, yüzde 20’lik su zammını yargıya taşıdı. Çizmecioğlu, kararın durdurulması için Denizli İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2019 Cuma, 17:26

Denizli İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın ardından değerlendirme yapan İYİ Partili Uğur Çizmecioğlu, Anayasal düzenlemelere göre, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin de, DESKİ’nin de, işlem ve eylemlerinde hukuka uygun davranmak, anayasada güvence altına alınan hakları koruyacak işlem ve eylemde bulunmak zorunda olduğunu hatırlattı.

Çicmecioğlu, “Belirlenen fiyatlandırma ile özellikle ekonomik gücü olmayan vatandaşlarımız ihtiyacı olan suyun bedelini ödemekte zorluk çekecekler, bunun sonucunda da suları kesilecektir. Suya erişim hakkının olmadığı bir yerde ‘yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma’ hakkı güvence altında olamayacaktır. Halkın yaşamı için zorunlu olan suyu sağlamayan belediye anayasada ifadesini bulan ‘sosyal devlet’ anlayışından uzaklaşmış demektir. Elbette belediye bu alanda ücretlendirmeyi sosyal devlet ilkesini gözeterek refah arttırıcı biçimde yapmak zorunda değildir. Ancak bu durum ücretlendirmede tamamen serbest olunduğu anlamına da gelmez. Su ücretlerindeki düzenlemeler yapılırken de, yine kamu hizmetlerinin ifasındaki en önemli anayasal ilke olan ölçülülük ilkesine göre hareket etmek durumundadır” dedi.

Su bedelinde yapılan artışa yönelik düzenleme yapılmadan henüz 8 ay önce bizzat Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda 2019 yılında su ücretlerinde artışa gidilmeyeceğini açıkça ifade edildiğini belirten Çizmecioğlu, “Bu açıklamadan 8 ay gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen kullanılan tabirle suya zam yapılması, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı bir davranıştır. Çünkü anılan yönetmeliğin 18. maddesine göre ‘kamu görevlileri, görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşarak çalıştıkları kurumlarını bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimlerde bulunamazlar, aldatıcı ve gerçek dışı beyanat veremezler.’ 8 aylık süreçte resmi verilere göre TÜFE’de sadece %5.01 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Oysa tarifede %20 oranında artış yapılmıştır. Yani belediye başkanının açıklamasından itibaren geçen sürede ekonomik verilerde tarifede belirtilen oranda bir artış olmamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nce oy birliğiyle, su bedellerinde %46’ya varan oranlarda indirim yapılırken, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisince bırakın indirimi %20 oranında artış yapılması kararın keyfiliğini açıkça göstermektedir. Esasen Ankara, İzmir gibi birçok büyükşehir belediye meclisinde benzer mahiyette indirim kararları alınmıştır. Öte yandan meclisçe alınan karar uluslararası normlara da aykırıdır. Su hakkı, en temel insan hakkıdır, uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Tüm bu nedenlerle meclisteki oylama sırasında da red oyu verdiğimiz, Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin su zammına yönelik olarak oy çokluğuyla aldığı kararın iptali için Denizli idare mahkemesinde dava açılmıştır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı