REKLAMI GEÇ

Çoban: “Asgari ücret vergiden muaf olsun”

Çoban: “Asgari ücret vergiden muaf olsun”

ÖDP İl Başkanı Orhun Çoban, belirlenme aşamasında olan asgari ücret konusunda, “Yaşanan ekonomik kriz en çok emeğiyle geçinenlerin hayatını vuruyor! Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir ücret olması gerekiyor” dedi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, Asgari ücret ile ilgili yaptığı basın açıklamasında; Asgari ücret belirlenirken ekonomik krizin yarattığı sonuçların dikkate alınması gerektiğini belirterek, asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir ücret olması…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Aralık 2018 Cumartesi, 11:06

ÖDP İl Başkanı Orhun Çoban, belirlenme aşamasında olan asgari ücret konusunda, “Yaşanan ekonomik kriz en çok emeğiyle geçinenlerin hayatını vuruyor! Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir ücret olması gerekiyor” dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, Asgari ücret ile ilgili yaptığı basın açıklamasında; Asgari ücret belirlenirken ekonomik krizin yarattığı sonuçların dikkate alınması gerektiğini belirterek, asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir ücret olması gerektiğini vurguladı.

Asgari ücretten vergi alınılmaması gerektiğini belirten Çoban, “Yıl sonuna özgü ÖTV-KDV indirimleriyle yıl sonu enflasyonu düşük çıkarılarak çalışanların ve emeklilerinin maaş artışlarını manipüle etmekten vazgeçilmelidir” dedi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye ekonomik krizden geçiyor. Kriz en çok emeğiyle geçinenlerin hayatını vuruyor! Krizin sorumlusu iktidar bir avuç sömürücünün, şirketlerin-patronların yanında saf tutuyor! Kendi lükslerinden hiçbir şey eksik etmeyip, maaşlarına zam üstüne zam yaparken emekçilere kemer sıkma dayatılıyor! Yeni vergi ve zamlarla emekçiden alıp patronları kurtarmaya çalışıyor. İşçiler işten atılıyor! Faturalarımız her geçen gün katlanıyor. Hayat pahalılığı ve enflasyon emekçinin cebindeki üç kuruşu da alıyor! Böyle bir dönemde asgari ücret belirlenirken krizin yarattığı sonuçlar dikkate alınmalı, işçileri krizden koruyacak özel tedbirler alınmalıdır. Asgari ücret insanca yaşanabilecek bir ücret olmalıdır!

Asgari ücret artışları hesaplanırken TÜFE endeksi değil, gıda fiyatlarının daha fazla ağırlığı bulunan yoksulların tüketim sepeti temel alınmalıdır. İşçilerin emekleri ile sağlanan refahtan işçilere pay verilmelidir. Asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Yıl sonuna özgü ÖTV-KDV indirimleriyle yıl sonu enflasyonu düşük çıkarılarak çalışanların ve emeklilerinin maaş artışlarını manipüle etmekten vazgeçilmelidir.”

“ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 800 TL OLMALI”
ÖDP İl Başkanı Çoban, DİSK’in önerdiği 2 bin 800 TL net asgari ücret talebinin kabul edilmesi gerektiği söyleyerek, 4 maddelik taleplerini de şu şekilde sıralandı.

Asgari ücretin tespit edilmesindeki yöntem değişsin ve işçinin ailesini dikkate alan tespit yöntemi kabul edilsin. Asgari ücret, işçinin ve ailenin insanca yaşayabileceği bir ücret olsun.

Asgari ücret net ücret olarak hesaplansın ve AGİ, asgari ücretin dışında bırakılsın. Ayrıca asgari ücret vergiden muaf tutulsun.

Tespit komisyonundaki anti-demokratik yapı değiştirilsin ve diğer işçi konfederasyonları da komisyona dahil edilsin.

Asgari ücret belirlenirken, uluslararası ilkelere, ulusal mevzuata ve TÜİK verilerine uyulsun. Enflasyon hesaplaması, ilk yüzde 20’lik gelir içinde olan ve sepeti ağırlıklı olarak gıdadan oluşan işçilere ve emekçilere uygun olacak şekilde gıda enflasyonu ağırlıklı veri kabul edilerek yapılsın.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı