REKLAMI GEÇ

“Ülkemizi faizciler sömürüyor”

“Ülkemizi faizciler sömürüyor”

DSP Genel Sekreteri Denizli Milletvekili Dr. Hasan Erçelebi, “2008 yılının Mayıs ayında 1 milyar 681 milyon TL olan faiz giderleri, 2009 yılı Mayıs ayında 4 milyar 991 milyon TL olmuştur. Yani devletin ödediği faiz 3 kat artmıştır. Ülkemizi faizciler sömürmektedir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Haziran 2009 Salı, 21:07

DSP Genel Sekreteri Denizli Milletvekili Dr. Hasan Erçelebi, TBMM’de yaptığı basın toplantısında, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Erçelebi, “2008 yılını hepimiz ekonomik göstergeler açısından kayıp yıl olarak değerlendirdik, fakat Mayıs 2009 göstergelerine baktığımızda, yılın henüz birinci devresinde iken 2008’i arar hale geldik.
2009 yılı Mayıs ayında bütçe giderleri 19 milyar 464 milyon TL olur iken, gelirler 18 milyar 854 milyon TL olmuştur. Bütçe açığı 610 milyon TL olmuştur. Merkezi yönetim bütçesi 2008 yılının Mayıs ayında 3 milyar 389 milyon TL fazla vermiş iken, 2009 yılının aynı ayında 610 milyon TL açık vermiştir. Öte yandan 2008 yılının Mayıs ayında 1 milyar 681 milyon TL olan faiz giderleri, 2009 yılı Mayıs ayında 4 milyar 991 milyon TL olmuştur. Yani devletin ödediği faiz 3 kat artmıştır. Ülkemizi faizciler sömürmektedir” dedi.
‘Sosyal güvenlik yeterince yaygınlaşmadı’
Türkiye’de sosyal güvenliğin yeterince yaygınlaşmadığını belirten Erçelebi, “2009 yılı mayıs ayı sağlık harcamalarının 176 milyon TL’ si kamu personelinin tedavi ve ilaç giderlerinden, 340 milyon TL’si ise yeşil kartlıların tedavi ve ilaç giderlerinden oluşmaktadır. Bu da bize Türkiye’de sosyal güvenliğin yeterince yaygınlaşmadığını, göstermektedir. İnsanlarımız Yeşil Kart’a muhtaç edilmemelidir” dedi.
‘Halkın alın teri ithalatçılara aktarıldı’
Erçelebi, devletin gelirlerinin azaldığını da söyledi. Erçelebi, “Hükümetin uygulamaya koyduğu motorlu taşıtlardaki vergi indirimi nedeniyle Mayıs 2009’da ithalde alınan KDV yüzde 33.2, gelir vergisi yüzde 21.3, Özel Tüketim Vergisi yüzde 1.8, Harçlar yüzde 26 ve Damga Vergisi tahsilâtı yüzde 8.6, oranında azalış göstermiştir. Yani devletin gelirleri azalmıştır” dedi. Fedekarlığın devlet tarafından yapıldığını, karının ise yabancı araba üreticileri ile araba satıcılarının eline geçtiğini belirten Erçelebi, “Devletin ve halkın krizdeki son alınteri damlaları yurt dışına ve tuzu kuru olan ithalatçılara aktarılmıştır. Hükümet dövizi baskıladıkça, ithalatçılar ellerini ovuşturmakta, onlarda hükümet ve Başbakan gibi düşünerek kriz teğet geçiyor diyorlar” diye konuştu.
‘Bütçe açığını tahmin bile edemeyeceğiz’
Erçelebi, “Merkezi yönetim bütçesi Ocak-Mayıs 2008 döneminde 2 milyar 60 milyon TL açık vermiş iken, Ocak-Mayıs 2009 döneminde 29 milyar 683 milyon TL açık vermiştir. Oysa 2009 bütçesi görüşülürken bütçe açığının 10 milyar TL olacağını öngören hükümet Haziran ayında çıkardığı bir yasa ile bütçe açığının 75 milyar liraya çıkacağını düşünerek borçlanma limitini, yani bütçe açığı borçlanma yetkisini 75 milyar TL’ye çıkarmıştır.6 aylık geleceği göremeyen hükümet ülkemizi 6 yıldır yönetmektedir. Böyle giderse yılsonunda gerçekleşecek bütçe açığını tahmin etmek bile mümkün olmayacaktır” dedi.
Bütçedeki deliğin, her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Erçelebi, Türkiye’nin üretimden düştüğünü, alındığı söylenen sanal teşvik önlemlerinin ise işe yaramadığını belirtti. Erçelebi, “Yaşanmakta olan krizle ilgili olarak varlık barışı yasasından aradığını bulamayan hükümet, yeni bir umutla varlık barışı kanununun süresini 31 Aralık 2009 tarihine kadar uzatmıştır. Herhalde yurtdışında ki kara para sahipleri ile hükümet arasında pazarlıklar sürüyor olmalı ki bu süre uzatıldı” dedi.
‘KOBİ’lere kredi verilmiyor’
Erçelebi, “Sanayide istihdam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.4 azalmıştır. TÜİK rakamlarına göre sanayi sektöründe üretim 2009 yılının ilk dört ayında yüzde 20 azalmıştır. Bu ülkenin üretim gücünün 5’te 1 oranında daralması demektir. TÜİK rakamlarına göre sadece Sanayi sektörü değil ticaret de krizden ve kötü yönetimden payını aldı. 2009 yılının Ocak-Mart döneminde Ticaret ve hizmet alanında ciro yüzde 9 azaldı. Bugün açıklanan rakamlara göre Türk ekonomisi % 13,8 küçülerek tarihe geçmiştir. Türkiye ekonomik olarak alev alev yanmaktadır. Hükümet bu yangını sırça köşkten seyretmekten vazgeçmeli. Yangını söndürmek için Acil olarak bir kriz masası oluşturmalıdır. Ekonomik krizden çıkmak için Merkez Bankası ciddi faiz indirimleri yaptı. Buna rağmen kredi mekanizması çalışmadı. Geleceğe güven sağlanamadı. Takipteki alacak hızla çoğalıyor. Bu nedenle KOBİ’lere kredi verilmiyor” diye konuştu.
‘Takke düştü, kel göründü’
Erçelebi, “Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘Kriz teğet geçti’ sözlerinin hatırlatılması üzerine ‘Başbakan kendisini anlatmış olabilir’ diyor. Bu çok önemli bir itiraftır. 6 yıl Maliye Bakanlığı yapan Unakıtan sanki muhalefet milletvekili gibi Başbakanı eleştirmiştir. Oysa o tablonun altında kendisinin de imzası vardır. Merkez Bankası Başkanı Sayın Durmuş Yılmaz, ‘Tünelin ucunda bir ışık göründü ama bu ışık tünelin öbür tarafı olabileceği gibi üzerimizi gelen otobüste olabilir’ demişti. Acaba Sayın Yılmaz, üzerimize gelenin bir tren olduğunu fark edip Başbakanı fazla kızdırmamak için mi otobüs dedi bilemiyoruz. Ancak inşallah bir süre sonra Sayın Başbakan oyun bitti, pembe rüya bitti, takke düştü kel göründü. Herkes canını kurtarsın tünel üzerimize çöküyor demez” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı