REKLAMI GEÇ

Çek yasası neden hazırlandı?

Çek yasası neden hazırlandı?

TBMM Genel Kurulunda, Çek Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısının iki maddesi daha kabul edildi. MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, “Tasarının yasalaşmaması halinde 100 bin kişinin cezaevine gireceği söylendi. Halen cezaevlerindeki sayı da bu kadar. Cezaevlerinin yeni girecekleri almayacağı için mi bu tasarı hazırlandı” diye sordu.

/ DENİZLİHABER / 1 Şubat 2012 Çarşamba, 11:55

Genel Kurulda grup önerilerinin ardından gündeme geçildi. Daha önce İçtüzük değişikliği teklifinin bugün görüşüleceği planlanmasına karşılık, görüşmeleri yarım kalan Çek Kanununda değişiklik yapan tasarıya geçildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tasarının 4. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, şimdiye kadar adli para cezası alınmış kişilere bu paraların geri iadesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, “Tasarının yasalaşmaması halinde 100 bin kişinin cezaevine gireceği söylendi. Halen cezaevlerindeki sayı da bu kadar. Cezaevlerinin yeni girecekleri almayacağı için mi bu tasarı hazırlandı” diye sordu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, çekle ilgili çok sayıda davanın söz konusu olduğunu belirterek, “2010 yılı itibarıyla 405 bin 704 dava söz konusu. Çok kabarık bir rakam. Yargıtayda, dairelerde 53 bin 544, başsavcılıkta 163 bin 221 olmak üzere toplam 217 bin 165 dosya var. Fiilen hükümlü sayısı 1457, fakat Yargıtaydaki dosya sayısına baktığımızda, sürecin devamı halinde sayının daha üst noktalara gideceği görülüyor. Tedbir alınmaması durumunda ciddi sonuçları olduğu görünüyor. Düzenlemenin bir çok amacı var. Bu tabi bir sonuç, tek amacının bu olduğunu söylemek mümkün değil. Ama bir sonucu da bu dosyaların, adli yükün azalmasıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı