REKLAMI GEÇ

Denizli’de on binlerce MHP’li neden CHP’ye oy verdi?

Denizli’de on binlerce MHP’li neden CHP’ye oy verdi?

Denizli, 30 Mart seçimlerinden çok, ortaya çıkan tabloların anlattıklarına kafa yoruyor. Bunlardan biri de MHP’li seçmenlerin belki de kitlesel olarak ilk kez Büyükşehir’de CHP’ye oy kullanmalarıydı. Peki on binlerce MHP’li, büyükşehirde neden CHP’ye oy verdi. Altında yatan gerekçeler, seçim boyunca konuşulan iddialar ve 30 Mart akşamı çıkan tabloyu sizler için analiz ettik.

/ DENİZLİHABER / 2 Nisan 2014 Çarşamba, 10:16

HABER ANALİZ
Denizli, halen 30 Mart seçimleri ve sonrasında çıkan tabloları konuşuyor. Ama asıl dikkat çeken, ortaya çıkan tabloların detayları. Bunlardan biri de hiç şüphesiz CHP’nin ciddi oranda artan oyları. Türkiye genelinde Ak Parti’ye karşı güçlü aday altında birlikte hareket etme kampanyaları yürütülürken Denizli’de 30 Mart sürecine damgasını “İlçede MHP İl’de CHP” söylemleri vurdu.

Hedefte Ayhan ve Yeniçeri vardı
“İlçede MHP Büyükşehirde CHP” söylemi ilk olarak yeni kurulan Pamukkale’de dillendirilmeye başlandı. Ancak kaynağında yatan iddialar oldukça dikkat çekiciydi. Siyasi kulislerde; henüz bu söylem yayılmaya başlamadan önce, MHP’de önemli isimlerden bazılarının, büyükşehir adayı olarak Ali İpek’in gösterilmesinden ciddi ölçüde rahatsızlık duyduğu konuşulmaya başlanmıştı. Parti teşkilatından bir isim yerine, Ali İpek’in aday gösterilmesi nedeniyle, hedefte MHP Genel Başkan Yardımıcısı Emin Haluk Ayhan ve İl Başkanı Mehmet Fevzi Yeniçeri vardı.

İpek üzerinden iki ismi vurma planı
İddialara göre, parti içi muhalif kanat, Ayhan ve Yeniçeri’yi büyükşehir tercihiyle vurma planı yaptı. Ülke çapında dolaşan Ak Parti’ye karşı güçlü adayda birleşme kampanyaları örnek alınıp, “İlçede MHP, Büyükşehir’de CHP” söylemi ortaya kondu. Özellikle merkez ilçedeki başkan adayları ve belediye meclislerine alınabilecek en yüksek oyların alınması sağlanacak, büyükşehir en alt sınırda tutulacaktı. Operasyonun başlaması için de en uygun bölge, yani bir önceki seçimlerde Denizli Belediye Başkan adayı olarak oyları yüzde 10’lar seviyesinden yüzde 20’nin üzerine çıkaran Ümit Bahtiyar’ın aday gösterildiği Pamukkale seçildi. Pamukkale seçmenleri Şubat ayının ortaların “İlçede Bahtiyar, Büyükşehir’de Arslan” söylemlerini konuşmaya başladı.

Söylem kimlerin işine geldi?
Söylem, siyaset sahnesinde iki isim dışında birçok ismin işine gelecek cinstendi. MHP Pamukkale Adayı Bahtiyar, CHP Büyükşehir Adayı Arslan ve hatta Ak Parti Pamukkale Adayı Gürlesin taraftarları için çok büyük sıkıntı içermiyordu. Keza Bahtiyar bu söylemle CHP seçmeninin oylarını alarak belediye başkanı olabilir, Arslan büyükşehir belediye başkanlığı için önemli bir MHP desteğini bulabilir, Gürlesin ise, kendi seçmen kitlesinden daha çok CHP ve MHP seçmen kitlelerinin yer değiştireceği bu hareket sayesinde, oylarını koruyup rahat bir nefes alabilirdi. Söylemden zarar görebilecek iki isim vardı; CHP Pamukkale Adayı Vural ve MHP Büyükşehir Adayı İpek.

MHP’liler CHP için oy istedi iddiası
Mart ayına girildiğinde ilçede ‘MHP ilde CHP’ söylemi hız kazandı. Pamukkale’den Merkezfendi’ye atlayan fısıltı gazeteleri, CHP ile MHP’nin seçim işbirliği yaptığı, ilçelerde CHP seçmeninin MHP’ye, ilde de MHP seçmeninin CHP’ye oy vermesi gerektiğini fısıldıyordu. Oysa ittifak söylemleri, hem CHP’nin 2 numarası Adnan Keskin tarafından hem de Ali İpek tarafından net bir şekilde yalanlanmıştı. Fısıltı gazetelerinin mağdur listesine İpek ve Vural’ın ardından CHP Merkezefendi Başkan Adayı Balkanay da eklendi.

En fazla Ak Parti’nin işine geldi
Söylem net ve kitle belliydi. CHP’li MHP’li seçmenin, iki ayrı oy pusulasında yer değiştirmesi hedefleniyordu. Ancak bu, en çok da Ak Partili adayların işine geliyordu. MHP’nin, 17 aralık depremi ve ardından çıkan tapeler nedeniyle, aklı karışan Ak Partili seçmen için alternatif olabilme ihtimali varken, CHP’li seçmene yönelmesi, Ak Partili adayların elini rahatlattı. Sandıklar açıldığında Ak Parti’nin hem Pamukkale’de hem Merkezefendi’de oylarını büyük ölçüde koruduğu gözlendi.

Aralık sonu araştırmaya dikkat
İlker Özmen’in EFG Araştırma Şirketi, 17 Aralık depremi nedeniyle Aralık sonunda kent merkezinde bir anket yapmış, Ak Parti’nin, seçmeninin yüzde 20’sini kaybettiğini duyurmuştu. 2009 ve 2011 seçim sonuçlarına göre kent merkezindeki oyları yüzde 45 ortalamasında olan Ak Parti’nin, bu araştırmaya göre oy oranı yüzde 35 seviyesine düşmüştü. Bu nedenle Pamukkale ve Merkezefendi adayları seçime, diğer seçimlere oranla dezavantajlı başladı. Ancak MHP ve CHP seçmeni arasında gidip gelen muhalif hareket, ilçede doğrudan CHP’yi vururken, kararsız Ak Parti seçmenini hedef alması gerekirken CHP’li seçmene yöneldiği öne sürülen MHP’yi de olumsuz etkiledi. Seçimlerin sonunda Pamukkale’de Gürlesin, düşen oyları yüzde 39’lar seviyesine çıkarırken, Subaşıoğlu da yüzde 40’tan fazla oy alarak başkan seçildi.

Büyükşehir’de güçsüz MHP AK Parti’ye mi yaradı?
Denizli’de halen büyük bir kesim tarafından konuşulan iddialardan en fazla etkilenen isimlerden biri şüphesiz MHP Büyükşehir Adayı Ali İpek. İpek, seçimlere AK Parti ve CHP’yle yarışmak için girerken, enerjisinin büyük bir kısmını MHP’li seçmene harcamak zorunda kaldı. 17 Aralık ve benzeri konular nedeniyle Ak Parti’den kopan kitlenin önemli bir kısmını uzmanlara göre ‘eski’ ülkücüler ve merkez sağ seçmenleri oluşturuyordu. Seçim boyunca MHP’nin büyükşehirde güçsüz olduğu dedikodularının konuşulması Ak Parti’den kopan seçmen için aslında tek alternatifi de öldürmüş oldu.

Yorumlar

Murat Türk   -  Bağlantı 2 Nisan 2014, 17:55

Aday belirleme sürecinde etkin olan isimler (Emin Haluk Ayhan ve Fevzi Yeniçeri) yaşanan başarısızlığı üstlenmelidir. İstifa mekanizması zaman geçirilmeden devreye sokulmalıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı