REKLAMI GEÇ

İşverene baskıyla işsizlik önlenmez

İşverene baskıyla işsizlik önlenmez

Milliyetçi Hareket Partisi Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, bugün ülkemizde işsizliğin kaygı verici boyutlara ulaştığını belirterek, “İşverene baskı yaparak istihdam sağlanamaz, İşsizliğin önlenmesi için öncelikle ekonominin iyi olması ve yatırım yapılması lazım” dedi.

/ DENİZLİHABER / 3 Haziran 2009 Çarşamba, 20:57

Son zamanlarda ülkede sosyal problemlerin ortaya çıkmaya başladığını kaydeden MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, “İşsizliğin giderilmesi için öncelikle ne olması lazım? Ekonominin iyi olması lazım, ekonominin iyi olması için büyümenin iyi olması lazım, büyümenin iyi olması için yatırımların iyi olması lazım, esnafın, çiftçinin, işçinin, işverenin, herkesin iyi olması lazım. Bugün kim esnafın, çiftçinin, işçinin, işverenin, sanayicinin iyi olduğunu söyleyebiliyor? Bunu söylemek mümkün mü? Bu, sadece bugünkü küresel krizle ilişkilendirilerek ortadan kaldırılabilecek veya göz ardı edilebilecek bir problem değil. Ülkenin her tarafında birtakım gelişmeler oluyor, her tarafında insanlar arasında kavga, dövüş, ölümler ortaya çıkıyor, sosyal problemler ortaya çıkıyor. Bunların çok iyi irdelenmesi, çok iyi düşünülmesi lazım. İşsizliğin giderilmesi için ihracatın artması lazım değil mi, rekabetin olması lazım değil mi, dış ticaretin iyi olması lazım değil mi? Peki, yatırımların artması için, Hükümetin yatırımları artırması için, özel sektörün yatırımlarını teşvik için ne yapmak lazım? Tedbir almak lazım” dedi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

DENİZLİ’DE İŞSİZLİKTEN 130 BİN KİŞİ ETKİLENDİ

Son bir yılda, bir milyondan fazla insanın işsiz kaldığını vurgulayan Ayhan şöyle konuştu: “Sadece Denizli’de geçen yıl nisan ayından bu yana 32 bin kişi işten çıkmış. Kayıtlı olanı bu, 4’le çarptığınız zaman 128 bin, 130 bin. 500 bin nüfuslu bir şehrin merkezini düşündüğünüzde, dörtte 1’i şehrin gelirden problemli, yiyecekten problemli, içecekten problemli, eğitimden problemli bir hâle geliyor. Kayıt dışıyla dikkate alınarak düşünüldüğünde, bu problemlerin giderek arttığını görüyoruz. Tabii, bu tür uygulamalar, taşeronlaşma ve benzeri uygulamalar birtakım problemleri giderek artırıyor, sıkıntıyı ortaya koyuyor. Belki, Hükümet, birtakım şeyleri, kendiyle beraber, birlikte düşünen, kendi yandaşlarını bir şekilde ne yapıyor, istihdam etme imkânlarını işverenlere baskı yaparak sağlamayı becerebiliyor.  Denizli’nin Teşvik Kanunu’nda gerçekten çok büyük sıkıntıları var. Sınırı öbür tarafa geçtiğinizde, 13 kilometrelik, 15 kilometrelik, 20 kilometrelik alanda 13 tane fabrika taşınmış. Bunu, Denizli’nin Sanayi Odası Başkanı söylüyor. Burada neyi ifade etmek istiyorum? Hükümetin uyguladığı politikalar istihdamı artıramamış; bilakis istihdam düşmüş, şehirler sıkıntıya girmiş, insanlar tekrar geriye doğru göçe başlamış. Hükümetin, bu tür problemlerin çözülmesine yönelik direkt getirdiği, katkı sağladığını ortaya çıkaracak tedbirleri içeren bir paketi de ortaya çıkmadı. Parça parça, o gün ne lazım, bugün ne lazım, onlar gelmeye başladı. Bugün bakıyorsunuz, “bütçe çizgisinin altında borçlanma” diye borçlanmayı azaltacak birtakım uygulamalar, Toprak Mahsulleri Ofisine fındık aldırmalar… Maalesef, bu tür yanlış uygulamalarla Hükümetin ekonomiyi daha da sıkıntıya soktuğunu görüyoruz. Şimdi, bu tür çalışma sistemi, bu Mecliste, komisyonlarda bu tür çalıştırma sistemi insanların iş bulmasını sağlıyor mu? Refahının artmasını sağlıyor mu? “Fert başına 10 bin dolarları aştı.” dediğiniz millî gelirin 8 bin dolarların altına düşmesini engelliyor mu? “10 milyar YTL” dediğiniz bütçe açığının 70 milyar YTL’lerin üzerine çıkmasını engelliyor mu? İnsanların mutsuzluğunu engelliyor mu? İnsanların mutlu olmasını sağlıyor mu? Bunların dikkate alınması lazım.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı