REKLAMI GEÇ

“Türkiye şantiye mezarlığına dönüştü”

“Türkiye şantiye mezarlığına dönüştü”

Milliyetçi Hareket Partisi Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, hükümetin inşaat sektörünü içinden çıkılmaz hale soktuğunu belirterek, Türkiye’nin şantiye mezarlığı haline geldiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Mayıs 2009 Cuma, 17:38

AKP Hükümeti’nin piyasalara ve iş âlemine güven vermek ve inandırıcı olmak konusunda çok ciddi bir yara aldığını kaydeden MHP Denizli Milletvekili Ayhan,  “Denizli sanayicilerinin beklenti anketi, istihdamın ağır yaralı, beklentilerin kötümserlik, yatırımların tepetaklak olduğunu, krizin uzayacağını işlerin zor açılacağını söylüyor. Denizli sanayicisinin yüzde 80’in üzerinde üretimin, iç satışların, dış satışların ve siparişlerin artmayacağını, yüzde 90.3’ü istihdamın artmayacağını ve yüzde 61’i istihdamın azalacağını söylüyor. Bütçe açığında yılın ilk çeyreğindeki patlama, krize karşı tedbir almak, reel sektörün kayıplarını azaltmak için ülke kaynaklarını seferber etmekten imtina eden AKP Hükümeti’nin,  yerel seçimlerde millet iradesini etkilemek için yönlendirmek için gözünü kırpmadan bu kaynakları nasıl kullandığının açık ifadesidir. Hükümet artık piyasalara ve iş âlemine güven vermek ve inandırıcı olmak konusunda çok ciddi bir yara almış ve güvenilirlik kaybına uğramıştır. Ekonomide öngörülebilirliğini zedelemiştir, iş âlemine gerçeklerin hilafına yanlış sinyaller verme çabası içerisinde girmiştir. Maalesef bu tutum halen devam etmektedir. Sadece isim değişikliği ile güvenin tesis edilemeyeceği görülecektir” dedi.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Hükümetin ekonomiyi 2011 yılına kadar nadasa bırakmak istediğini dile getiren Ayhan, şöyle konuştu: “Hükümet, 2009 yılında ekonominin yüzde -3.6 küçüleceğini, işsizliğin yüzde 13.6’ya çıkacağını, bütçe açığının yüzde 5’lere vuracağını, faiz dışı fazla yerine faiz dışı açık verileceğini itiraf etmek zorunda kalmıştır. Ancak açıklanan bu öngörüler ve hedeflenen büyüklükler de maalesef en hafif ifadeyle hilafı hakikattir. Hükümet 2011 yılına kadar ekonomiyi nadasa bırakmak istemektedir. 2009 yılına ilişkin açıklanan son veriler,  hükümetin açıkladığı Katılım Öncesi Programdaki (KEP) revize ekonomik büyüklüklerin ve hedeflerin daha mürekkebi bile kurumadan tükendiğini göstermektedir. Bu durumda açıklanan program bir perspektif olmaktan daha ziyade bir temenniler demeti olmaktan öteye geçmemektedir. Türkiye’de küçülmeyle istikrar arayan güven vermeye çalışan bir hükümetle karşı karşıyayız” dedi.

 

‘İnşaat sektörü alarm veriyor’

Türkiye’nin şu anda şantiye mezarlığına dönüştüğünü ileri süren Ayhan,  “Hükümet inşaat sektörünü içinden çıkılmaz bir hale soktu. 2003 yılı başından bu yana alınan konut inşaat ruhsat izinlerinin yüzde 40’ı üç büyük şehirde bulunuyor. Bunun da yarıdan fazlası İstanbul’da. Yapı kullanım izninin inşaat kullanım iznine oranı, İstanbul’da yüzde 15. Pimi çekilmiş bomba gibi elinizde duruyor. Hükümet geldiğinden beri müteahhitlere teminat mektubu sağlayacak, yedi yıldır hala temin edilemedi. Çözülemedi. Başta Hükümet, reel sektörün sorunlarına etkili biçimde eğilmemektedir. Krizin derinleşmeye başladığı 2008 yılı Ekim ayından bu yana reel sektörün sorunlarını hafifletecek, piyasa beklentilerine olumlu katkı yapacak herhangi bir ciddi önlem alınmamıştır. Bozulup düzelmeye geçen hangi ekonomik veri vardır” diye konuştu.

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı