REKLAMI GEÇ

Bakan Şahin’in Denizli’de sezaryen ve kürtaj açıklaması

Bakan Şahin’in Denizli’de sezaryen ve kürtaj açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Denizli’de. İlk olarak Vali Abdulkadir Demir’i makamında ziyaret eden Şahin, burada gazetecilerin sorusu üzerine, sezaryen ve kürtaj konusunda akıl ve bilim ne diyorsa onun yapılması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2012 Çarşamba, 12:20

Bir dizi açılış, inceleme, etkinlik ve ziyaretler için Denizli’ye gelen Bakan Fatma Şahin’in ilk durağı Denizli Valiliği oldu.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Denizli Valisi Abdülkadir Demir’i makamında ziyaret etti.

Ak Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak’ın da katıldığı ziyarette Vali Demir Denizli ile ilgili Bakan Şahin’e kısa bir brifing verdi ve Denizli’ye gelen önemli konukların fiks hediyesi Çeşmi-Bülbül takdim etti.

Bakan Şahin’in burada yanı başına özellikle Denizli’nin tek kadın milletvekili olan Ak Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak’ı oturttuğu gözlendi.

Burada gazetecilerin gündemli ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Şahin, sezaryen konusunda akıl ve bilim ne diyorsa ona bakılması gerektiğini söyledi. Şahin, “Her zaman ölçümüz buysa bilim bize şunu söylüyor. Sezaryen Dünya Sağlık Örgütü ortalaması, Avrupa Birliği standardı, AB yolculuğu hepimizin önemli bir standardı değil mi? Onlar diyor ki sezaryen cerrahi bir müdahaledir ve yüzde 15-20’yi geçmemelidir. Politikaları ona göre oluşturmuşturlar. Şu anda en yüksek olan AB ortalamasında yüzde 20’yi geçen ülke yok. Bizde sanki normal doğumun alternatifiymiş gibi sunuluyor” dedi.

Özellikle özel hastanelerde sezaryenle doğum oranının çok ciddi manada yükseldiğini söyleyen Şahin, “Bir kadına gelip, ‘Ben sana ağrısız doğum mu yaptırayım, ağrılı mı istersin’ denildiğinde, böyle bir tercih ortaya konulduğunda, hangi kadın ağrı çekeyim der. Ama sezaryenin sonrası çok daha zor, çok daha sıkıntılı. Cerrahi bir müdahale, büyük bir ameliyat oluyorsunuz. Bu bakımdan kadının sağlığı açısından da sorun. Şimdi sezaryenle ilgili AB standartlarını yakalamak kadar doğru bir şey olabilir mi? Sağlık Bakanlığı politikaları bunu aşağı çekmek için ne gerekiyorsa onu yapacak. Ne yapacak? Aileyi, kadını bilinçlendirecek. Normal doğumun ağrısı olabilir ama sezaryenin ne kadar zor ve sıkıntılı olduğunu anlatacak.

KÜRTAJ SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR
Kürtajla alakalı son yapılan çalışmalarda görülen bir şey olduğunu belirten Bakan Şahin, “Kürtaj, sanki aile planlaması yöntemiymiş gibi ciddi manada artmış durumda. Halbuki hayat hakkı anne karnında başlıyor. Biz tartışma kültürünü çok zayıf yapıyoruz, ben buna üzülüyorum. 74 milyon doğruyu tartışmalı. Karşı taraftan fikir gelebilir, bu seçim hakkı veya hayat hakkı diyebilir. Ama ondan geldi yanlıştır, benim dediğim doğrudur ile bu ülke keskinleşiyor, hatlar sivrileşiyor. Buna gerek yok” dedi.

VATANDAŞLARA KÜRTAJ EĞİTİMİ GELİYOR
Bu konuda vatandaşlara bütün bilgileri vererek bilinçlendireceklerini belirten Bakan Şahin, “Kadınımızı bilgilendireceğiz, kürtajın bir aile planlaması olmadığını anlatacağız. Sağlık Bakanlığı tarafından zaten tüm yöntemlerle ilgili ücretsiz bilgi veriliyor. Şimdi bunların hiçbirini kullanmayıp, bebeğin olmasına fırsat verip, ondan sonra da bebeği aldırdığın zaman bir canı yok ediyorsun. Annenin hakkı var, bebeğin de yaşam hakkı var. O yüzden her şeyi dengeli yapmamız lazım. Özellikle kadınlarımızın bilinçli, eğitimli ve duyarlı olması lazım. Dünya nereye gidiyorsa, bilim ve akıl ne ediyorsa onun arkasında olmamız lazım. Burada farklı temellere dayandırıp, ‘Bunların zaten niyetleri buydu. Şu referansla hareket ediyorlar’ şeklindeki bu önyargılardan ve niyet okumalardan bu ülkenin vazgeçmesi lazım. Doğru neyse onun arkasında kadın erkek mücadele edeceğiz, müdahale edeceğiz. Bu şekilde devam edecek” şeklinde konuştu.

DAHA SONRA BELEDİYEYE GEÇTİ
Bakan Şahin Valilik ziyareti sonrası Denizli Belediyesi’ne geçti. Şahin’i belediye binası önünde Kent Konseyi Engelliler Meclisi üyeleri karşıladı. Engelli vatandaşlarla tek tek ilgilenip sıkıntılarını soran Bakan Şahin daha sonra Belediye Başkanı Zolan’ın makam odasına çıktı. Burada Denizli Belediyesi’nin kadın ve engellilerle ilgili çalışmalarını dinleyen ve Evlilik Kurumu projesi hakkında bilgi alan Bakan Şahin’in Denizli Valiliği’nde olduğu gibi Kadın Vekil Dalbudak’ı başköşeye oturttuğu gözlemlendi.

Bakan Şahin belediyenin ardından Ak Parti İl Binası’na geçerek partilileriyle buluştu. Şahin daha sonra Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’na geçti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı