REKLAMI GEÇ

Peki, şimdi ne olacak?

Peki, şimdi ne olacak?

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, 7 Haziran Cuma günü yaşadığı rahatsızlık nedeniyle Antalya’da hayatını kaybetti. Denizli, ilk kez görevi başında bir milletvekilini kaybetti. Akıllara, “Peki, şimdi ne olacak?” sorusu geldi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Haziran 2019 Perşembe, 15:10

Denizli siyasetinin önemli aktörlerinden, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, ailesi ile birlikte tatil yaptığı Antalya’da beyin kanaması geçirmiş, 7 Haziran Cuma günü yaşamını yitirmişti.

Kazım Arslan sevenleri tarafından gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Ancak, geride bir soru kaldı: “Peki, şimdi ne olacak?”

DENİZLİ İLK KEZ YAŞIYOR
Denizli, görevi başındayken bir milletvekilini ilk kez kaybediyor. Kazım Arslan’ın kaybı ile 8 olan Denizli milletvekili sayısı da 7’ye düştü. Bu gelişme, kaybedilen vekilin yerine yeni bir ismin gelip gelmeyeceği sorusunu da gündeme getirdi.

DUAYEN SİYASETÇİ ADNAN KESKİN’E SORDUK
Yaşanan durum ve bundan sonra yaşanacakları Denizli’nin önemli siyasi aktörlerinden, CHP’de uzun yıllar üst düzey siyaset yapmış isim olan Adnan Keskin’e sorduk.

Meclis İdare Amirliği görevinde de bulunmuş bir siyasetçi olan Keskin, seçilmişlerde farklı uygulamaların bulunduğunu belirterek, belediye başkanı, ilk genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleriyle, milletvekilinin ayrı değerlendirildiğini söyledi.

Keskin, “Milletvekili görev başındayken ölüm, istifa ya da farklı bir nedenle vekilliğinin düşmesi durumunda, hayatın normal akış seyri uygulanıyor. Yani, yerine yeni bir isim dahil edilmiyor. TBMM’nin koltuk sayısı vekilliği düşen üye oranında azalıyor ve bir sonraki seçime kadar da sistem böyle devam ediyor” dedi.

Belediye Başkanlığı, il genel ve belediye meclis üyeliklerinde ise koltuğun boş bırakılmadığını anlatan Keskin, “Herhangi bir nedenle belediye başkanlığı makamı herhangi bir nedenle boşalırsa, meclis üyeleri arasından bir isim yeni başkan olarak seçiliyor. İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde ise üyeliği düşen kişinin yerine yedekteki isimler dahil ediliyor” dedi.

ÖRNEKLERİ YAŞANDI
Denizli’de geçmişte bunun örneklerinin yaşandığını belirten Adnan Keskin, “Nihat Zeybekci milletvekili seçilince meclis yerine Osman Zolan’ı belediye başkanı olarak seçmişti. Kaza ve farklı nedenlerle hayatını kaybeden bazı belde belediye başkanlarının da yerine yeni isimler seçilmişti” dedi.

MECLİS’TE DURUM
Kazım Arslan’ın yaşamını yitirmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sandalye sayısını da değiştirdi. Toplam aktif görevdeki milletvekili sayısı 589’a gerilerken, seçimlerin ardından 144 olan CHP’li milletvekili sayısı da 139’a düştü.

Kazım Arslan’dan önce Edirne Milletvekili Engin Bircan da hayatını kaybetmişti. CHP’de bir isim ihraç edildi, iki milletvekili de belediye başkanı seçilerek vekillik görevinden ayrıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı