“Büyükşehir esnafı bitirecek”

Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu, Denizli’nin büyükşehir olmasıyla yaşanacak olumsuzlukları kamuoyu ile paylaştı. Platform Başkanı İrfan O.Hatipoğlu, büyükşehirin küçük esnaf ve sanatkârlara vurulan darbe olduğunu ileri sürdü.
/ DENİZLİHABER / 11 Haziran 2013 Salı, 15:37
Denizli Alternatif Yerel Politikalar Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Denizli’nin büyükşehirin küçük esnafa vurulan bir darbe olduğunu belirtti.
Platform olarak Denizli’nin büyükşehir olmasıyla birlikte yaşanacak değişiklikler ve bu değişikliklerin toplum üzerindeki yansımaları üzerindeki çalışmalarını kamuoyu ile paylaşan Platform Başkanı İrfan O. Hatipoğlu, “Platformun bu çalışması Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında faaliyete geçmesiyle esnafımızın neyle karşılaşacağını ortaya koymaktadır. Denizli girişimci ruha sahip insanların yaşadığı yerleşim merkezi olması nedeniyle küçük esnaf ağırlıklı bir yapıya sahiptir” dedi.
İlçe ve köylerle birlikte binlerce “basit usule tabi” esnaf ve sanatkâr bulunduğunu ve bu esnaf ve sanatkârların ailesi ile birlikte çalıştığını belirten Hatipoğlu, büyükşehirin kurulmasıyla birlikte esnafın ek giderinin artacağını ve kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını belirtti.
“KÜÇÜK ESNAF BATAR”
Küçük esnafa ek gider yüklemenin ‘kepeklerinizi kapatın’ demekle eş değer olduğunu belirten Hatipoğlu, “Basit usule tabi esnaf ve sanatkârlar defter tutmuyordu. İlk aşamada defter tasdik ettirecekler ve ‘gerçek usulde gelir vergisi mükellefi’ olacaklar. Buna bağlı olarak her ay KDV beyannamesi vererek, KDV ödemeyecekler. Önceden ödediği işyeri kirasından stopaj (vergi kesintisi) yapmıyordu. Stopaj yapacak ve her ay “muhtasar beyanname” vermek suretiyle, bu vergiyi ödeyecek. Geçici vergi ödemiyordu bundan sonra “geçici vergi beyannamesi” verecek ve üç ayda bir aylık kazancı üzerinden “yüzde 15 geçici vergi” ödeyecek. Yazar kasa alacak: tüm gelirlerini fiş ve fatura kesecek. Arkasından bu kadar karmaşık sistemi düzenli yürütebilmesi için bir muhasebeci/mali müşavirle anlaşmak zorunda kalarak, bunun içinde yüklü miktarda para ödeyecektir. Küçük esnaf ve sanatkârların bu yükün altından kalkmaları mümkün değil. Bir süre sonra kepenk kapatmak zorunda kalacaklar.”