REKLAMI GEÇ

GERÇEKTEN YAPILAN DEĞİŞİKLİK DEMOKRATİK Mİ?

GERÇEKTEN YAPILAN DEĞİŞİKLİK DEMOKRATİK Mİ?

İsmail Ağar yazmaya devam ediyor; Anayasamızın tarihsel gelişimi… Hangi değişikler için anayasal düzenlemeye gerek yok. Dokunulmazlık kalkıyor mu? Partiler yasası değişiyor mu? Gerçek demokrasi geliyor mu?

/ DENİZLİHABER / 25 Ağustos 2010 Çarşamba, 17:56

İsmail AĞAR www.denizlihaber.com okurları için referanduma sunulacak anayasa maddelerindeki değişiklikleri incelemeye devam ediyor! Değişikliklerin negatif ve pozitif yönleri, hangi madde değişikliği nelere yol açıyor, iktidar neden eleştiriliyor, yargının yapısı evet denilirse ne denli değişiyor gibi soruları bir uzman gözüyle yaptığı incelemeyle yanıtlıyor, Denizlili vatandaş öğreniyor.

İşte İsmail Ağar’ın kaleminden Anayasa Değişikliği-2;

T.C. ANAYASASININ TARİHSEL SÜRECİ
1960 senesine kadar ülkemiz 1924 anayasası ile idare edilmiştir. 1924 Anayasasında hakimler kurulu ile Anayasa mahkemesine yer verilmemiştir. 1960 yılına kadar Hakimler Kurulu ve Anayasa yargısına ihtiyaç duyulmamıştır. 1924 Anayasasında DİVAN-I ALİ adıyla 11 tane üyesi Yargıtay ve 10 tane üyesi Danıştay’dan seçilen 21 kişilik yüce divan görevi yapan bir mahkemeye yer verilmiştir.1961 anayasası ile Hakimler Kurulu ve Anayasa mahkemesi sistemimize girmiştir. 1980 ihtilali sonucu 1982 de yapılan düzenleme ile 1961 anayasası ile getirilen yargının bağımsızlığını ve anayasa yargısını düzenleyen hukuki yapı geriye götürülmüştür. 1982 anayasasında getirilen yargıya ilişkin hükümler iyi yönde değiştirilmesi gerekirken, birden 17. anayasa değişikliği ile tamamen siyasi iktidara bağımlı hale getirilmek istenmektedir.

BU MADDELER İÇİN ANAYASAL DÜZENLEMEYE GEREK YOK!
Bu değişikliğe göre ;
Çocuklar, yaşlılar, özürlüler,
Harp ve vazife malulleri ve gazilerle ilgili tedbirler
Kişisel verilerle ilgili koruma,
Ailenin korunması ve çocuk hakları,
Yurt dışına çıkış,

Memurların toplu sözleşme hakları vs. gibi düzenlemeler yapılmaktadır. Bu konular için anayasal düzenlemeler yapılmasına gerek yoktur. Yasalarla hukuki yapı düzenlenebilir.

Dilekçe hakkı ile kamu denetçiliği getirilmesi, anayasanın 84 maddesinin son fıkrasının yürürlükten kaldırılması ve meclis başkanlık divanın görev süresi ile düzenlemelere de kimse karşı çıkmamaktadır.

DEMOKRASİ İSTEYENLER BUNLARI NEDEN GÖRMEZDEN GELDİ?
Anayasayı değiştirmek isteyenler;
Seçim sistemi ile ilgili halkın milletvekilini doğrudan kendisinin seçmesini,
Siyasi partilerin işleyişini, lider sultasını, siyasi katılımı,
Yüksek Öğretim kurumunun yapısını,
Seçim barajını ve cumhurbaşkanının yetkilerini,
Dokunulmazlıkları,
Değişiklik için asla gündeme getirmemişlerdir. Demokratik yapı için asıl değişmesi gereken anayasal hükümler bunlardır.

DEVAM EDECEK

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı