REKLAMI GEÇ

İGM’de oy tartışması

İGM’de oy tartışması

29 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde, İl Genel Meclisi’ne giren siyasiler, ilk toplantılarını gerçekleştirdi. AKP, MHP, CHP ve DP üyelerinin bulunduğu meclisin ilk oturumunda, meclis başkanı ile komisyon üyeleri seçimleri gerçekleştirildi. MHP ile CHP’nin koalisyon yaptığı toplantıda, oyların birbirine yakın çıkması, her seçim sonunda tartışma yaşanmasına neden oldu.

/ DENİZLİHABER / 11 Nisan 2009 Cumartesi, 00:00

İl Genel Meclisi üyeleri, seçimlerin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koymalarının ardından, İl Genel Meclisi binası önünde de hatıra fotoğrafı çektiren yeni meclis üyeleri, daha sonra toplantıya geçti. AKP’den 27, CHP’den 15 MHP’den 11 ve DP’den 1 üyenin bulunduğu mecliste, 54 İGM üyesi, yeni döneme merhaba dedi.

İl Genel Meclisi toplantılarının 146. yılında, ilk defa geçici başkan seçimi yapıldı. Meclis üyelerinin prensip kararı ile meclisin en yaşlı üyesi CHP’li Mustafa Dombaycı, meclise geçici olarak başkanlık yaptı. Mecliste göze çarpar bir değişiklik de, her parti grubunun ilk masasında, partinin ambleminin bulunması oldu. İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, seçimlerin ardından, yeniden oturma düzeni ayarladıklarını ve her masaya partinin amblemini yerleştirdiklerini belirtti.

Meclis Başkanı yeniden Pekdemir

İl Genel Meclisi’ne geçtiğimiz dönem bir süre başkanlık yapan ve milletvekili aday adayı olduğu için meclisten ayrılan Halil Pekdemir, yeniden seçilerek meclise girmişti. Pekdemir, tekrar mecliste başkan seçildi. CHP’den Birsen Çelik ile yarışan Pekdemir, 28 oy alarak meclis başkanı oldu. 54 üyenin gizli oy kullandığı seçimlerde, 1 oy boş çıkarken, Birsen Çelik’e de 25 oy çıktı.

Meclis yönetimi AKP’de

Birinci başkan vekili seçimlerini ise AKP’nin Çardak Meclis Üyesi Mehmet Ali Gökcüklü kazanırken, ikinci başkan vekilliğini de yine AKP’den Ahmet Ateş kazandı. İl Genel Meclisi ikinci asil divan üyeliğini ise AKP’den Hüdayi Pulaş ile Sadık Yılmaz paylaştı. Yedek katip üyeliğini ise AKP’den Ahmet Kırık ile Şükriye Ünsal kazandı. Tartışmalı geçen İl Encümeni üyeliği seçimlerinde ise AKP’den Hayati Işık, Seyyare Yelpaze, Fikret Gümüş, Birol Konak ile Demokrat Parti’den Kudret Gürkaynak göreve getirildi.

Oylar yakın çıkınca tartışma yaşandı

AKP’nin 27 üyesinin bulunduğu mecliste, 15 üyesi bulunan CHP ile 11 üyesi bulunan MHP, koalisyon yaptı. Meclis başkanlığı ve diğer komisyonlar için aday çıkarmayan MHP, her seçimde CHP’ye destek verdi. Yapılan meclis başkanlığı, meclis başkan yardımcılığı ve divan üyeliği seçimlerde CHP ile AKP’nin oylarının birbirine yakın olması, tartışmaları da beraberinde getirdi. DP’nin meclisteki tek üyesinin, AKP’yi desteklemesiyle, seçimleri 1 oy fark ile kazanan AKP, her seçimde başkanlığı kaptı. İl Encümen seçimlerinde oyların yakın çıkmasından dolayı AKP’li üyeler ile CHP’li üyelerin arasında tartışmaya çıktı. AKP’den İl Encümen üyeliğine aday olan 5 ismin arasında, bir kişinin 27 oy alması CHP’lilerin itirazına neden oldu. CHP’lilerin seçimlerin yeniden yapılmasına yönelik önergesini, İGM Başkanı Pekdemir reddetti. CHP’li üye Avukat Bekir Çapar, yapılan seçimin yanlış olduğunu ve bu durumu mahkeme ile düzelteceklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı