REKLAMI GEÇ

Kaçak et sorunu TBMM gündeminde

Kaçak et sorunu TBMM gündeminde

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, kaçak et sorununu gündeme getirdi.

/ DENİZLİHABER / 1 Haziran 2009 Pazartesi, 16:46

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Önergesinde, kaçak et sorununu gündeme getiren Ertemur, “TÜİK 2008 yılı verilerine göre Türkiye’nin yıllık et üretimi 482 bin 458 tondur. Sağlıklı beslenme için Türkiye’nin kişi başına kırmızı et tüketimini, en az 8 kilodan 20 kiloya çıkartması gerekmektedir. Bu da yaklaşık 1 milyon ton yeni et üretimi anlamına gelmektedir. Et üretimdeki açık, kaçak hayvan ve kırmızı et konusunda olumsuz bir tablonun ortaya çıkmasına da neden olmaktadır” dedi. Türkiye’deki et tüketimini araştırmak üzere 6’sı Türk, 4’ü yabancı 10 bilim adamından oluşan bir grubun, 2 yıl süreyle bir araştırma yaptığını hatırlatan Ertemur, “Yapılan araştırmada, ülkemizde gıda hijyeni, sağlıklı beslenme ve et tüketimi konusunda var olan tablonun vahametini ortaya koyması açısından ilginç açıklamalar yer almaktadır. Araştırma grubunun sözcülüğünü yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar yaptığı değerlendirmede; Türkiye’nin et tüketiminin yüzde 50’sinin kaçak olduğunu, etkin mücadele yapılmaması nedeniyle kaçak et tüketiminin, yılda 7 milyar dolar zarar açtığını, insan sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu, soya kıyması kullanımındaki artışın da önlenmesi gerektiğine yer verdi. ‘Eskiden köftenin hilesi katılan kafa kıymasıydı. Şimdi ise yemek üreten işletmeler suyla birleşince, hacmi 4 kat artan soya kıymasını tercih ediyor’ diyerek, 27 Mayıs 2004 tarihinde gıda üretim tesislerinin denetim yetkisi Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp Tarım Bakanlığı’na devredilmesinin denetimleri zaafa uğrattığına, pek çok kasap ve marketlerde yasak olmasına rağmen açıkta hazır kıyma satıldığına dikkatleri çekti” dedi.
Ertemur, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
-2002–2009 yılları arasında toplam büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı nedir?
-Aynı yıllar arasında toplam et üretimi ve et tüketimi rakamları ne olmuştur?
-2002–2009 yılları arasında toplam canlı hayvan ve et ithalatı ne olmuştur? Hangi ülkelerden alınmış ve ne kadar ödeme yapılmıştır?
-1995–2002 yılları arasında toplam et ve canlı hayvan ihracatı ne olmuştur? Aynı rakam 2002–2009 dönemi için nasıl gerçekleşmiştir? Yıllara ve ülkelere göre dağılımı nedir?
-Ülkemizin 1 milyon ton kırmızı et açığı olduğu da dikkate alınarak, hayvan sayısının arttırılması, dolayısıyla kırmızı et açığının kapatılması için, hayvancılık ve yem desteklerinin arttırılması yönünde bir çalışma var mıdır?
-Atıl durumda olan et ve et ürünleri entegre tesisleri sayısı nedir? Bu tesislerin toplam bedeli nedir? Kapalı olmaları nedeniyle oluşan gelir kaybı nedir? Bu tesisleri yeniden çalışabilir hale getirmek için ne tür önlemler alınacaktır?
-Kaçak et tüketiminin yılda 7 milyar dolar zarar açtığı göz önüne alındığında, bu kaynağın hayvancılığımız lehine kullanılması neden mümkün olamamaktadır?
-Hayvancılık ve kırmızı et üretiminde ülkemizin potansiyelinin kullanılması halinde kaç kişiye iş olanağı sağlanacaktır?
-Toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen kaçak etle mücadele konusunda alınan önlemler nelerdir? 2002–2009 yılları arasında yakalanan ve imha edilen kaçak et miktarı ve illere göre dağılımı nedir?
-Gıda üretim tesislerinin denetlemesinde yaşananları da dikkate alarak, bu denetimlerin yeniden Sağlık Bakanlığına verilmesi düşünülmekte midir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı