REKLAMI GEÇ

KADINLAR 74 YILDIR MECLİSTE

KADINLAR 74 YILDIR MECLİSTE

Türk kadınına, milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin üzerinden, 75 yıl geçti. 5 Aralık 1934’te bu hakkı kazanan ve ilk kez 1935 seçimlerinde TBMM’de yer alan Türk kadınları, kendilerine milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladı.

/ DENİZLİHABER / 6 Aralık 2009 Pazar, 17:56

Denizli Kadın Platformu üyeleri, Türk kadınına, milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 75. yıldönümünü, Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak kutladı. 5 Aralık 1934 yılında bu hakkın kendilerine verildiği kadınlar, ilk kez 1935 seçimlerinde TBMM’ye girdi. 1935 seçimlerinde, TBMM’de 18 kadın milletvekili yer aldı. Çelenk töreninde yapılan konuşmada;
erkek egemen toplumun dayattığı kuralların, seçim sisteminin, partilerin iç yapılarının ve mecliste erkek milletvekillerinin ezici çoğunluğu karşısında, kadınların seçilmelerinin imkansız olmadığı ancak çok az olduğu belirtildi. Törende yapılan konuşmada, nüfusun yarısını teşkil eden kadınların, tüm seçimlerde, bilinçli bir şekilde ve tam bir sorumluluk duygusu ile ve yüzde 100 bir oranla oy kullanmış olması durumunda, 1935 yılından bu yana Türkiye’nin siyasi tarihinin, çok farklı olacağı ifade edildi.

Türk kadınına, milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilişinin 75. yıldönümünde, siyasi partiler de mesaj yayınladı. İşte o mesajların bazılarından bazı bölümler:

UMUT VERİCİ
Denizli AKP İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yüksel Kahveci, “75 sene önce meclise tam 18 kadın milletvekili girdi. Bugün meclisimizde 50 tane kadın milletvekili var, yüzdeye vuracak olursak, o yıllara göre 1935 seçimlerini takiben 1939’da kadın milletvekili oranı yüzde 3.8’dir. Bu oranlar, örneğin, 1950’de yüzde 0.6, 1965’te yüzde 1.8, 1987’de yüzde 1.3, 1999’da yüzde 4.2 ve 2002’de de yüzde 4.4’tür. 2007 genel seçimleri, kadınların en yüksek oranla (yüzde 9.1) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer aldıkları dönem olmuştur. Son genel seçimler, gelecekte kadınların siyasi yaşama katılımlarının artması açısından umut vericidir” dedi.

“KADIN HAKLARI UĞRUNA UĞRAŞ VERENLER ATATÜRK’Ü ÖRNEK ALMALI”
CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, “TBMM’de ilk kez yar alan 18 Türk kadının, yüce meclisin çalışmalarında ne denli etkili oldukları meclis tutanakları ile sabittir. Ayrıca kişisel tutumları da övünç vesilesi ve geleceğe olan inançları kuvvetlendirici mahiyette olmuştur. Bağımsızlık mücadelesi yapan ülkeler nasıl Atatürk’ü örnek bir lider almışlarsa, kadın hakları uğruna uğraş ve savaş verenler de, onu bir devrimci olarak aynı şekilde örnek almak durumundadırlar. Çünkü, bütün insanlık tarihi boyunca tarihin hiçbir döneminde, hiçbir lider kadın hakları konusunda Atatürk kadar önsezili ve öngörüşlü olmamış onun kadar uğraş ve savaş vermemiştir. 5 Aralık 1934 tarihinde, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen, aradan geçen 74 yıllık sürede seçme ve seçilmenin, seçilme kısmında hiçbir gelişme göze çarpmıyor. Kadınlar genelde yüzde 4.4 yerel yönetimlerde ise yüzde 1 oranında temsil ediliyorlar. Toplumumuzun yarısını kadınlar teşkil ediyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, partinin tüm yönetim organlarında yüzde 25 kadın kotasını uygulayan tek partiyiz. Bu oranın yeterli olmadığına, toplumumuzun yarısını teşkil eden kadınlarımızın seçilmiş tüm görevlerde yarı oranında yer alması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

“KADINLAR SİYASETTE DAHA AKTİF OLMALI”

MHP Denizli Belediye Meclis Üyesi Selma Erkan, kadınlar olarak siyasette daha aktif olmaları gerektiğinin altını çizdi ve “Türk kadını 1926 yılında medeni kanununun kabulü ile birlikte 1930 yılında belediye seçimlerine girme, 1933 yılında muhtarlık seçimlerine girme ve 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme haklarını elde etmiştir. Türkiye’den sonra Fransa’da 1944, İtalya’da 1948, Japonya’da 1950, İsveç’te ise 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Dolayısıyla birçok Avrupa ülkelerinden önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması bizleri gururlandırmaktadır. Denizlili kadınlar, toplumsal olarak daha güçlü ancak bu güçlerini siyasete tam olarak yansıtmıyorlar. Kadınlar daha çok siyasetin içinde olmalılar, daha fazla aday çıkmalı. Çünkü bu toplumun yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadınların aktif siyaset içinde olmaları, toplumun sorunlarının çözümünde de büyük bir adım olur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı