REKLAMI GEÇ

NEDEN?

NEDEN?

Ülkenin “evet” dediği referandum Denizli’de neden boykot yedi? İşte bu soruyu Denizlihaber olarak hem siyasetçilere, hem işadamlarına, hem de uzmanlara yönelttik!

/ DENİZLİHABER / 13 Eylül 2010 Pazartesi, 16:58

Anayasa değişikliği paketinin oylandığı 12 Eylül Referandumunun şüphesiz en ilgi çeken sonuçlarından biri Denizli’de yaşandı. İktidarın 4 milletvekiliyle temsil edildiği, kabinede bir bakanı bulunan ve merkez belediye başkanının ise Erdoğan’a yakınlığıyla nam yaptığı Denizli’de sonuçlar şok yarattı. 2002 ve 2007 Genel seçimlerinde AKP’nin birinci parti çıktığı, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde ise
AKP’ye verilen oyların ülke ortalamasının üstünde olduğu kentte “evet” oyları yüzde 46,4’te kaldı.
Denizli, kent merkezinde yüzde 54’le “hayır” derken, kent kırsalında da “hayır” oyları ağırlıktaydı. Hayırcılar merkez ilçenin yanı sıra 18 ilçeden 13’ünde üstünlük sağladı. Çok tabii ki yaşanan sonuç bir siyasi partinin başarısı ya da başarısızlığı olarak değerlendirilmemeli. Ancak iktidar ve Denizli ilişkisine bakıldığında ise hem AKP’nin genel merkezi hem de yerel aktörlerinin düşünmesi gereken bir sonuç. İşte bu sonucu Denizlihaber olarak siyasilere, iş dünyasına ve konunun uzmanına sorduk

SONUÇLARA AKADEMİK BAKIŞ!

EKONOMİK VE SOSYAL NEDENLER ETKİN
PAÜ. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hüseyin Özgür, Ege’deki diğer illerin ardından Denizli ve Uşak’ta da hayır oylarının yüksek çıkmasını, ekonomik ve siyasal gerekçeler kadar hükümete yönelik güven ve şüphe kavramlarına dayandırdığını belirtti. Ege insanının eğitim seviyesinin ve biraz daha dobra tavrının ürünü olarak bölgede hayır oylarının yüksek çıktığını belirten Özgür, bunun araştırılması gereken değerde bir konu olduğuna vurgu yaptı.

İKTİDARIN YEREL AKTÖRLERİ NE DEDİ?

NEDENLERİ VE SORUMLULULARINI ARAŞTIRIRIZ!
AKP İl Başkanı Bilal Uçar, Denizli’nin ülke ortalamasını altında kalmasının kent insanı tarafından örgüte yönelik verilen bir mesaj içerdiğini söyledi. Uçar, “Halk bu noktada bize ciddi bir mesaj vermiştir. Bunun farkındayız” diye konuştu. “Burada sorumlu kim ona da bakacağız. İl örgütümüz mü, milletvekillerimiz mi yoksa belediyemiz mi? Sonuçların nedenlerine şu an ulaşmak mümkün değil. Bunu milletimizden öğreneceğiz. Bu tercihi yapanlardan öğreneceğiz” dedi.

BATI POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Uçar, öte yandan Ege Bölgesi’ndeki hayır oranlarına dikkat çekip, “Tek başımıza yürüttüğümüz Evet kampanyasında Ege lokalinde başarılı olduğumuzu bile söylemek mümkün” diye konuşurken, asıl önemli olanın Batı Politikaları’nın gözden geçirilmesi olduğunu söyledi. Bir yerde yanlışın yapıldığının aşikar olduğuna dikkat çeken Uçar, “Ülke genelinde yürüttüğümüz siyaset ile Batı politikaları örtüşmedi” dedi.

ZEYBEKCİ DE MESAJI ALDI!
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci referandum sonuçlarına yönelik değerlendirmede, “Önümüzdeki dönemde Denizli Belediyesi olarak hizmetlerimiz artarak devam edecek. Artık referandum geldi geçti, milletimizin vermiş olduğu bu karardan alınacak mesajlar var. Evet verenden de Hayır oyu verenden de Allah razı olsun. Kazasız belasız bir seçim oldu. Denizli ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

MUHALEFET NE DEDİ?

GÖNENÇ “KAĞITTAN KALELERİ YIKILDI”
CHP İl Başkanı Zafer Gönenç’e göre, referandumun Denizli’deki sonuçları, özellikle belli bir çevreyi resmen şoke etti. Denizli’yi AKP’nin kalesi gibi görenlerin yanıldığını dile getiren Gönenç, “Kağıttan kaleleri yıkıldı” diye konuştu ve Denizli’nin bu zihniyete yönelik önemli bir mesaj verdiğini söyledi.

HAYIR İÇİN 5 TEMEL NEDEN!
Sonuçları 5 temel nedene dayandıran Gönenç’e göre bu durum, hükümetin uyguladığı ekonomik politikaların yarattığı mağduriyet ve yoksulluğun içindeki işveren ve işçiler, tarım politikaları sonucu zor duruma düşen çiftçiler ve belediye uygulamalarından rahatsız kent insanının ortak reaksiyonunu gösteriyor.

KAMPANYA TERS TEPTİ
Gönenç, buna ilave olarak Denizli’de yürütülen kampanyanın ters teptiğini de ileri sürüyor. Bir bakanı, üç milletvekili, bir merkez belediye başkanı ve il genel meclisi çoğunluğunun yarattığı devlet ve belediye imkanlarının sınırsız ve pervasızca kampanyada kullanımının halk üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getiren CHP İl Başkanı Gönenç, Ramazan ayı etkinlikleri ve yardımlarına da siyasetin bulaştırılmasının halkın üzerinde bir baskı oluşturduğunu ve yine sonucu etkiler bir olumsuzluğa yol açtığını aktardı.

YALNIZ MÜCADELE VERDİK!
Gönenç’e göre son gerekçe ise kendi seçmen tabanı üzerinde bile etkili olamayan merkez sağ partilerinin cılız politikaları yüzünden yalnız yürütmek zorunda kaldıkları özverili çalışmalar. Hayır kampanyasında yalnız yürüttükleri çalışmalarda İl yönetiminden en küçük köy temsilcisine kadar çok sayıda partilinin gönül esaslı çalıştığına dikkat çeken Gönenç, para değil emek harcayarak yürüttüğü çalışmaların da “Hayır” sonuçları için önemli bir etken oluşturduğunu söyledi.

TEBRİK TELEFONLARI GELİYOR
Referandum sonuçlarının belli olmasının ardından CHP Denizli İl Örgütü, başta Genel başkan Yardımcısı Gaye Erbatur ve MYK Üyesi Hüseyin Karakoç olmak üzere hem parti merkezinden hem de farklı kentlerden çok sayıda tebrik telefonu aldı. İl Başkanı Zafer Gönenç, kendisini cebinden arayan Denizlili bazı önemli esnaf ve işadamlarının da kendilerinin referandum sürecinde yaratılan ortam nedeniyle net bir şekilde konuşamadıklarını dile getirip, bu nedenden ötürü düşüncelerine tercüman olmaları nedeniyle kendisine teşekkür ettiklerini söyledi.

AKPLİLER BİLE HAYIR DEDİ!
MHP İl Başkanı Zafer Kaplan, “Denizli’de hayır farkı bence iyi. Denizli Belediyesi tüm avantajlarını hatta tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen amacına ulaşamadı” diye konuştu. İlginç bir iddiada da bulunan Kaplan, “Şunu da söylemek istiyorum. Bazı Ak Partili meclis üyeleri bile baskı altından çıkıp hayır oyu kullandı. Onlara da teşekkür ediyorum. Biz çıkıp doğruları anlattık, anlattıklarımız işe yaramış” dedi. Kaplan, değerlendirmesini şu sözlerle bitirdi; “Her türlü baskıyı, imkanları yaptılar, erzak dağıttılar ve işadamlarına baskı yaptılar ancak yine de başarılı olamadılar. Belediye Başkanı yüzyılın dev alt yapı projesini yaptık diyor, bebeklerin bile su içebileceği şebekeyi düzenledik diyor. Ne yaparsa yapsın bizim beklediğimiz sonuç çıktı. Ak Parti kendi içinde erimeye başladı Denizli’de de bitme noktasına gelmiştir”

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

EVET DİYEN İHRACATÇI HAYIRA NE DEDİ?
Seçim öncesi kentte yürütülen evet kampanyası çerçevesinde “evet” diyeceklerini açıklayan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, kentteki sonucun şaşırtıcı olduğunu ifade etti. “Ama halkın takdiri böyledir. Türkiye geneline bakıldığında ihracatçıyı mutlu edecek bir tablo söz konusu. Denizli beni açıkçası çok ilgilendirmiyor. Çünkü ben burada istikrara ve ekonomik verilere bakarım. Sonuçta makro uygulamalar bizim için çok daha önemli. Denizli evet, Türkiye hayır demiş olsaydı bizim için daha olumsuz bir sonuç olurdu” dedi

İKTİDAR BU DURUMU DÜŞÜNMELİ
“Dün gece bu soruyu sordum ve cevabını bulmakta gerçekten zorlandım” diyen Kocasert, Denizli’de niçin hayır oylarının çıktığına yönelik değerlendirmenin zor olduğuna vurgu yaptı. Kocasert ayrıca AKP’ye bir mesaj göndererek, “Sadece Denizli’de değil, ülkenin batısında ve güneyinde hayır çıkmasını iktidar masaya yatırmalı. Bunu değerlendirmeli” diye konuştu.

KEÇECİ’YE GÖRE İKTİDAR EKTİĞİNİ BİÇTİ!
“Demokrasi halk yönetimidir, referandum ise bunun en önemli uygulamasıdır” diyen DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “Daha önceki seçimlerde Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin çalışması, gayretleri ve hizmetleriyle farklı bir hava oluşmuştu Denizli’de. Şimdi ‘Hayır’ oyunun kentte daha çok çıkmasını Denizli’ye verilen öneme bağlıyorum. Denizli’nin ihmal edildiği, teşviklenmediği imajı oluştu ve kanaati oldu. Halkın sağ duyusu önemli. Bunun önemli bir faktör olduğunu düşünüyorum. Sanayicilerin destek alamaması büyük bir ölçü olabilir. Daha sanayici arkadaşlarımızla konuşmadık. Bu konunun mecliste de gündeme geleceğini düşünüyorum. Ama sağlıklı karar vermek için görüşmek araştırma yapmak lazım. Henüz daha çok erken kimseyle konuşamadık” dedi

ÖZER’E GÖRE NEDEN KRİZİN FATURALARI
“Türkiye ile Denizli’yi biraz birbirine bağlıyorum” diyen DTO Başkanı Necdet Özer, “Sonuçta halk iradesini kullandı. Hayırlı olsun diyorum. Denizli sanayi şehri olduğu için ülkede en çok ekonomik krizden etkilenen il oldu. Bunun bir tepkisi olabilir. Tabi Denizli’de teşvik ve yatırım olarak hak ettiğini alamadı. Burada hayır çıkmasının büyükşehir olayına bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Bu bir partinin ya da parti başkanının başarısı ya da başarısızlığı değildir. Bu olaya hiç bir zaman siyasi olarak bakmadım, görmedim. Ne kadar siyasete yıksalar da öyle görmüyorum. Saygı duymak gerekir” dedi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı