REKLAMI GEÇ

“Savcıya gereği yapılmalıdır”

“Savcıya gereği yapılmalıdır”

Memur-Sen İl Başkanı Halit Ortaköy, AKP için açılan kapatma davasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, derhal davayı açan savcı hakkında dava açılması gerektiğini belirterek, “Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmalıdır. Cumhurbaşkanının parti kapatılması yoluyla görevden alınması hiç görülmüş müdür? Cumhurbaşkanlığı makamı siyaset üstüdür. Başkomutanlık makamıdır. Bu tür davalara asla konu edilemez. Bu durumda savcıya gereği yapılmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 17 Mart 2008 Pazartesi, 01:00

AKP için açılan kapatma davasına tepkiler sürüyor. Memur-Sen İl Başkanı Halt Ortaköy, şubede yaptığı basın toplantısında, bu ülke insanının darbelerden ve kapatmalardan bıktığını söyledi. Ortaköy, “Her şeyden önce halka yapılan bir haksızlıktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde böyle şeylerin bırakın eylemini, söylemi bile olmamalıdır. Ne yazık ki demokrasimiz bir kez daha yara almıştır. Bu davanın açılması Türkiye adına talihsizliktir. Türkiye’nin dünyadaki itibarı zedelenmiştir. Ülkemize çok büyük bir kötülük yapılmıştır. Demokrasi tarihine talihsiz bir olay olarak geçecektir” dedi.

‘Dava demokrasiye aykırıdır’

Demokrasilerde meşruiyetin tek kaynağının milli irade olduğunu vurgulayan Ortaköy, “Bu milli iradeye kilit vurmak demektir. Anayasa değişikliği yaptı diye bir parti kapatılamaz, Anayasa ve yasaları değiştirecek tek irade halk iradesidir, mahkemeler değil. Meclis ve siyasi partiler anayasa değişikliği yaparak görevini yapmıştır. Dava, demokrasiye aykırıdır. Şiddete başvurmuyorsa bir partiyi kapatmak çağa uymuyor. Bu tür hareketler gelişen ekonomiye zarar verir. Türkiye’yi istikrarsızlığa götürür.Partileri vatandaşlar değerlendirir, vatandaşlar büyütür ya da kapatır. Bunun yolu da demokrasilerde seçimdir, sandıktır. Demokrasilerde parti kapatma, idam cezasıyla eşdeğerdir. İdama karşıysanız, parti kapatmaya da karşı olmanız gerekir. Ülkenin iyiye gitmesini istemeyen çevreler istikrardan rahatsızlık duyuyorlar. Demokrasimiz bunu aşacaktır. Türkiye’nin istikrara ve kalkınmaya ihtiyacı var. Bu dava sadece Ak Parti’ye değil Türkiye’ye ve demokrasimize yapılmış bir kötülüktür” diye konuştu.

‘Yeni, hakimler, savcılar,

hukukçular nesline ihtiyaç var’

Yargının, hukuku, iktidar mücadelesinin bir aracı haline getirmemesi gerektiğini ifade eden Ortaköy, “Bir savcı 70 milyon insanımızı bütün dünya önünde mahcup düşürmüştür. Dünyanın her yerinde sandıktan yeni güvenoyu alarak çıkmış bir siyasi partiye kapatma davası açmak ideolojik bir yaklaşımdan başka bir şey değildir. Bu dava yargının acilen derinden ıslah edilmesi gerektiğini bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bu milletimizin iradesine ve demokrasimize tamamen aykırıdır. Bu yargının tarafsız olmadığını göstermiştir. Türkiye’nin acilen yeni bir hakimler, savcılar, hukukçular nesline ihtiyacı vardır” dedi.

‘Siyasi partilerin kapatılması

imkansız hale getirilmeli’

Ortaköy, “Türkiye acilen Siyasi Partiler Kanunu’nu tekrar ele almalı ve siyasi partilerin kapatılması neredeyse imkansız hale getirilmelidir.Türkiye bir parti mezarlığı olmaktan kurtarılmalıdır. Farklı fikirleri, programları olan partilerin sürekli kapatılması demokratikdeğildir” dedi.

‘Savcıya gereği yapılmalı’

Ortaköy, derhal yapılması gereken şeyin savcı hakkında dava açılması olduğunu ifade etti. Ortaköy, “Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmalıdır. Cumhurbaşkanının parti kapatılması yoluyla görevden alınması hiç görülmüş müdür? Cumhurbaşkanlığı makamı siyaset üstüdür. Başkomutanlık makamıdır. Bu tür davalara asla konu edilemez. Bu durumda savcıya gereği yapılmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı