REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından Ramazan uyarısı

Tekden uzmanından Ramazan uyarısı

Ramazan geldi, oruçlar başladı. Ramazan’da beslenme nasıl olmalı, sağlıklı kalmak, kilo almamak ve rahat bir oruç süreci geçirmek için ne yapmak, nasıl beslenmek gerekiyor. İşte tüm bu soruların cevabını Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç’ten aldık. Oruç tutacak kişilerin yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğin anlatan Güç, “Mutlaka sahura kalkın, iftarı hızlı yapmayın ve su tüketimine dikkat edin” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Haziran 2016 Çarşamba, 10:00

11 ayın sultanı Ramazan geldi, oruçlar başladı. Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meryem Güç ile Ramazan’da beslenme üzerine konuştuk. Ramazan ile birlikte beslenme düzeninin bir aylığına değiştiğini anlatan Güç, bu düzenin bilinçsizce uygulanması halinde kilo alımının yanında sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Güç, “Bu zamanı sağlığınızı koruyarak, beslenmenize dikkat ederek geçirdiğiniz zaman vücudu dinlendirme olarak adlandırılan orucun asıl amacına ulaşabilirsiniz. Oruç boyunca vücudunuz yaklaşık 17 saatlik bir açlıkta iki öğün ile idare etmeye çabalayacak, bu yüzden de metabolizma hızı yavaşlayacaktır. Vücut açlıkta önce kandaki glikozu sonrasında ise karaciğerde depo ettiği glikoz deposunu kullanır. Vücuttaki fonksiyonlar yaklaşık 8 saat glikozla idare ettikten sonra kan şekeri hızla düşer ve bu durum dalgınlık, dikkatsizlik, halsizlik, baş dönmesi, iş veriminde düşüş, gerginlik gibi sorunlara yol açar” dedi.

“SU TÜKETİMİNE DİKKAT”
En önemli konulardan birinin su tüketimi olduğunu anlatan Meryem Güç, “Gün içerisinde vücuttaki sıvı oranı özellikle havaların sıcaklığından kaynaklı olarak düşecektir. Bu durumu en hafif şekilde atlatmak için sahura mutlaka kalkılmalı ve 1,5 litre su içilmelidir. İftarda da ek olarak tüketilecek 1,5 litre su günlük ihtiyacı karşılayacaktır” diye konuştu.

“SAHURA MUTLAKA KALKIN”
Sahura mutlaka kalkılması, iftarda yenilenler ile yeniden oruç tutulmaması uyarısında bulunan Güç, “Sadece iftarla geçirilen bir aylık süreç vücudu birçok yönden olumsuz etkileyecektir. Sahurda kan şekerini gün boyunca dengelemeye yardımcı olacak kompleks karbonhidratlar seçilmelidir. Bu kompleks karbonhidratlar, tam buğdaylı ya da çavdarlı ekmek, yulaflı ürünler gibi az işlenmiş tahıllardır. Proteinden zengin bir sahur menüsü gün içinde enerji seviyenizi korumaya yardımcı olur. Örnek bir menü olarak haşlanmış yumurta, yarım yağlı peynir, çavdarlı ekmek, 4-5 adet kuru kayısı, hurma ya da erik ve 1 bardak süt ya da yoğurt uygun bir programdır. Eğer bu menüyü hazırlamak için üşeniyorsanız 1 bardak süt içerisine 5 kaşık yulaf ya da çavdar ezmesi, 1 tatlı kaşığı bal, 2 adet ceviz içi ve 4 kuru kayısı koyarak hızlı bir öğün hazırlayabilirsiniz” dedi.

“ÇORBADAN SONRA 10 DAKİKA BEKLEYİN”
İftarın da Ramazan’ın en önemli evrelerinden biri olduğunu anlatan Meryem Güç, “İftar zamanı geldiğinde geleneksel olarak ilk başta hurma ile orucu açtıktan sonra 1 bardak ılık su içilmelidir. İftar yemeğine 1 kase ılık çorba ile başlanıp, sonrasında 10 dakika kadar beklenilmelidir. Mide bütün gün aç kaldığından sindirimi de yavaşlayacaktır. Bu yüzden ağır yemeklerle birdenbire yüklenmemelisiniz. 10 dakikalık bekleme sürecinde yağsız salatadan tüketilebilir” diye konuştu.

“BOLCA SALATA TÜKETEBİLİRSİNİZ”
Sonrasında tokluk sinyalinin yavaş yavaş beyne gideceğini, bu yüzden daha fazla beklemeden önce et, tavuk ya da balık gibi bir protein kaynağı ile başlayarak, bol sebzeli bir iftar menüsü tüketiminde fayda olacağın vurgulayan Güç, “İftar saatinin geç olması ve uyku saatine yakın olması nedeniyle hazımsızlık yaratmaması için bolca salata tüketmelisiniz. Bu salatalardaki sosların az yağlı olmasına dikkat edin” dedi.

“YEMEK SONRASI TATLI HAZIMSIZLIĞA YOL AÇAR”
Yemek sonrasında hemen tatlı yendiğinde hazımsızlığınız daha da artacağını ve uyku düzeninin bozulacağın belirten Meryem Güç, “Bu da bir sonraki gün yaşamınızı etkiler hale gelebilir. Bu yüzden iftardan 2 saat sonra ara öğün niyetine 1 porsiyon sütlü tatlı ve meyve tüketirseniz, kan şekerinizi de hızlı yükseltmemiş olursunuz” dedi.

İLETİŞİM İÇİN:
444 555 6
Adres: Murat Dede Mahallesi Karcı Yolu Caddesi 29 Ekim Bulvarı No: 57 / DENİZLİ
Telefon: 0 (258) 241 33 30
www.tekdenhastaneleri.com
facebook.com/TekdenDenizliHastanesi
twitter.com/tekdendenizlih
instagram.com/tekdendenizlih/

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı