REKLAMI GEÇ

HARAM LOKMA VE ÇOCUKLARIMIZ…

HARAM LOKMA VE ÇOCUKLARIMIZ…

Anne babalar bu dünyada kendilerinden sorumlu oldukları kadar çocuklarından da sorumludur. Anne babaların çocuklarına karşı bu dünyada ve öbür dünyada sorumlulukları konusunda Peygamber Efendimiz (sav)bir hadislerinde şöyle buyururlar:

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2019 Perşembe, 09:21

“Hepiniz bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi siz de evlerinizde ve emriniz altındakileri cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmelisiniz. Öğretmezseniz mesul olacaksınız.”

Çocuk terbiyesinde dikkat edilecek en önemli hususlardan biride çocuğun midesine gidecek şeylere dikkat etmek gerekir. Çünkü haramla beslenen vücudun organları isyan bayrağını çeker. İsyan bayrağı çeken çocuk için; siz ister laftan anlamaz deyin, ister söz dinlemez deyin, istere ders çalışmıyor deyin, isterseniz saygısız, deyin, isterseniz geçimsiz deyin….

Bizim inancımıza göre dinimiz; bırakın harama el uzatmayı şüpheli şeylerden bile uzak durmanızı ister.. Şüpheli konulardan sakınanlar, dinini ve ırzını korumuş olur. Şüpheli konulardan sakınmayanlar ise, gitgide harama dalarlar. Tıpkı sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki onun bu araziye girme tehlikesi vardır…”

Köyün birinde, sürekli konu komşunun kümesinden çaldığı yumurta ve tavukları, annesiyle birlikte yiyen bir çocuk varmış. Gel zaman git zaman derken sonunda bu çocuk hırsızlık yaparken yakalanır ve kadının huzuruna çıkarılır. Yargılama sonucunda çocuk suçlu bulunur ve hapse mahkûm edilir.

Çocuk, kadıdan hapse atılmadan önce bir isteğinin olduğunu söyler. Kadıda isteğinin ne olduğunu sorar. Çocuk annesinden uzun süre ayrılacağı için annesinin o tatlı dilinden öpmek istediğini söyler. Kadıda çocuğun bu isteğine izin verir.

Çocukta annesine gelip “anneciğim o güzel dilinden öpmek istiyorum” der. Yüreği yanan anne, oğlunun bu son isteğini gerçekleştirmek için dilini ağzından çıkararak oğluna uzatır. Anne dilini çıkarır çıkarmaz çocuk annesinin dilini ısırır. Ne olduğunu anlamayan çevredekiler şaşırırlar. Durumu öğrenmek isteyen kadıya çocuk:

Benim bu duruma düşmeme sebep olan şey annemin o güzel dilidir. Ben eve ne getirdiysem nereden buldun diye sormadan birlikte yer içerdik. Ne zaman bir şey çalıp getirsem; aferin oğlum güzel oğlum diyerek, her seferinde benim daha fazla getirmem için ruhumu okşayarak beni bu yola teşvik etti. Beni uyarıp ikaz etmek yerine, beni bu yola devan etmemi sağlayan ve ceza almama sebep olan annemin o tatlı dilidir demiştir.

Bu hikâyede de anlaşılacağı üzere çocuk eğitiminde anne babaların fonksiyonlarını ve çocuk eğitiminde haram lokmanın nelere yol açabileceğini bize çok iyi anlatmaktadır.

Sevgili Peygamberimizin yukarıdaki hadiste de buyurduğu gibi hepiniz çobansınız hepiniz mesuliyeti altındaki bulunduğu insanlardan sorumlusunuz diyerek aile efradını haram lokmadan tutunda eğitiminde de sorumluluğu anne babalara yüklemektedir.

Allah (c.c) cennet meyvesi yavrularımızın dünyasını, ukbasını hayırlı eylesin. Kendine kul, Habibine ümmet, büyüklerine, vatanına, milletine hayırlı evlat eylesin. Amin.
Bahtlarının açık, rızıklarının geniş olması temennisiyle..

Hayırlı Ramazanlar…
Selam ve dua ile…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı