REKLAMI GEÇ

TERAVİH NAMAZI…

TERAVİH NAMAZI…

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bu namazı kılarlardı, ümmetini de “Kim Ramazan gecesini, imanı gereği ve Allah rızası için bu namazla ihya ederse onun geçmiş gelecek günahları bağışlanır” buyurarak teşvik etmişlerdir. Kendileri bu namazı önce mescitte kılmaya başlamış, cemaati de kendisine uymuşlardı. Bu iki gece böyle kılındı, üçüncü gece yine cemaat toplanıp O’nu beklediler, fakat mescide gelmedi, odasında kıldı. Ertesi gün de “Toplanıp beni beklediğinizi biliyorum, devam edersek farz olabilir diye gelmedim” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Mayıs 2019 Pazar, 10:53

Teravih kelimesinin sözlük manası “dinlenmeler”dir. Bu isimle kılınan namazın her dört rekâtından sonra Kâbe’yi tavaf ederek, tesbih çekerek, salavat okuyarak namaza ara verildiği ve bir manada dinlenme yapıldığı için ona “teravih” denilmiştir.

Teravih namazının vakti, yatsının farzından sonra ve vitir namazından öncedir. Vitir namazının da gecenin geç vaktinde, müminin yatmadan önce kılacağı son namaz olması tavsiye edildiğine göre, teravihin vakti yatsıdan sonra başlamakta, imsak vaktine kadar devam etmektedir. Bu namaz hem kadınlar hem de erkekler için sünnettir. Tek başına kılmak da câiz olmakla beraber daha iyi ve ecirli olanı mescid’de, cemâatle kılmaktır.

Sahabe başlangıçta bu namazı, Peygamberimizin (s.a.v.) uygulamasına bakarak sekiz rekât olarak kılmışlardır. Bu sekiz rekâtta kıyamları çok uzun tutmuşlar ve sayfalarca Kur’an okumuşlardır. Giderek bu uygulama insanlara zor gelince rekât sayısını arttırmış, okumayı azaltmışlardır. Böylece bazı tesbitlere göre bu namaz otuz altı rekâta kadar çıkarılmıştır. Hanefîlerin uygulama ve tercihleri yirmi rekâttır. Bunun da sekiz rekâtı sünnet, geri kalan on iki rekât ise müstehabdır. “Müstehab”, Peygamberimizin yaptığı değil, tavsiye ettiği veya yaptıklarına bakılarak yapılmasının iyi ve ecirli olacağı düşünülen ibadettir.

Rabbimizin bizlere vaad ettiği ebedi cenneti kazananlardan olabilme dua dileklerimle, mübarek Ramazan ayınızı tebrik ediyorum.

Allah’ın Rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun…
Selam ve dua ile…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı