REKLAMI GEÇ

“16 Nisan’da ‘Evet’ oyu çıkarsa, ülkeyi talan edecekler” iddiası

“16 Nisan’da ‘Evet’ oyu çıkarsa, ülkeyi talan edecekler” iddiası

39 sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Referandum Çalışma Grubu, antidemokratik koşullarda yapılmak istenen Anayasa değişikliğinin ülkede istikrarı sağlayacağını düşünmenin büyük bir yanılgı olduğunu öne sürdü. Referandum Çalışma Grubu Sözcüsü Niyazi Oğuzlar, “Referandumdan ‘Evet’ çıkarsa, Türkiye’nin aydınlık geleceği, yer altı ve yer üstü kaynakları, yaşam alanları, limanlar, fabrikalar, tesisler talan edilecek” diye konuştu.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 28 Mart 2017 Salı, 10:59

Referandum Çalışma Grubu, Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyerek, neden ‘Hayır’ cephesinde yer aldıklarını açıkladı. Aralarında Denizli Barosu, Tabib Odası, Atatürkçü Düşünce Derneği, Mimar ve Mühendisler Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Diş Hekimleri Odası, Türk Kadınlar Birliği, Türk-İş, Eczacılar Odası başta olmak üzere gibi 39 sivil toplum örgütü tarafından oluşturulan Referandum Çalışma Grubu, Anayasa değişikliğinin halk oylamasında kabul edilmesi durumunda acı bir senaryo ortaya attı.

Referandum Çalışma Grubu Sözcüsü Niyazi Oğuzlar, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının kısıtlandığı OHAL koşullarında müzakere edilmeden, siyasal katılım ve uzlaşı sağlanmadan, adeta bir dayatmayla Anayasa değişikliği oylaması yapılacağını iddia etti.

Oğuzlar, “Böylesi antidemokratik koşullarda yapılan Anayasa ile ülkemizde istikrarın sağlanacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır. Kuvvetler ayrılığı toplumsal kesimlerin parlamentoda dengeli bir biçimde temsilidir. Demokratik siyasal sistem, seçilmiş bir parlamento ve çoğulcu müzakere ile sağlanabilir. Anayasa değişikliğiyle, parlamento zayıflatılmakta, halkın egemenlik hakkı bir kişiye emanet edilmektedir. Aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanı olacak Cumhurbaşkanının belirleyeceği milletvekilleri ile hem tek başına yürütme hem de parlamento çoğunluğu belirlenecektir. Bu anayasa ile halkın egemenlik hakkı elinden alınmaktadır” dedi.

“BAĞIMSIZ YARGIDAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Niyazi Oğuzlar, hukuk devletinin yargının bağımsızlığı ile korunduğunu, genel başkanı olduğu siyasi partinin çoğunlukta olacağı bir meclis kompozisyonunda Anayasa Mahkemesi ve HSK üyelerinin tümünü doğrudan ve dolaylı olarak Cumhurbaşkanı’nın belirlemiş olacağı için bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün olmayacağını kaydetti.

Anayasa değişikliğinin kabulü halinde hukuk devletinin yok edileceğini önü süren Oğuzlar, “Yürütmeyi denetleyen bir yargı yerine ona tabi olan bir yargı sistemi getirildiğinde bireylerin haklarını koruyacak hiçbir güvence mekanizması kalmayacaktır. Anayasa değişikliğiyle, yasama ve yürütme organı ayrılığı bütünüyle ortadan kaldırılmaktadır. Yasama ve yürütmenin yetkileri bir kişiye verilmektedir. Parlamentoya karşı sorumlu Bakanlar Kurulu ortadan kaldırılmakta, yasama çoğunluğu ile birlikte seçilecek Cumhurbaşkanının dışarıdan atayacağı bakanlarla oluşan kabine, memurlar topluluğu olacaktır. Anayasa değişikliğinin referandumda kabulü halinde Anayasa da hızla başka değişiklikler yapmaya yönelik adımlar ve 135 maddesinin de değiştirileceği açıktır. Bu hususlarla birlikte tek başına bir kişiye parlamentoyu gerekçesiz fesih yetkisi verilmesi açıkça kabul edilemez bir uygulamadır” diye konuştu.

“GELECEĞİMİZ TALAN EDİLECEK”
Referandum Çalışma Grubu Sözcüsü Niyazi Oğuzlar, tüm vatandaşları karanlık gidişe dur demek için ‘Hayır’ demeye davet ettiklerini belirterek, “Bu ülkenin aydınlık geleceği yok edilmek isteniyor. Ülkemizi, halkımızı, laikliği, cumhuriyeti, yaşam alanlarını, yer altı ve yer üstü kaynakları, meslek örgütleri, meslek alanlarına sahip çıkarak bu baskı rejimine hayır diyoruz. Yargının bir kişiye bağımlı hale getirilmesine, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin talan edilmesine, yaşam alanlarımızın, limanlarımızın, fabrikalarımızın, tesislerimizin yok edilmesine, talan edilmesine karşı çıkıyoruz. Bu ülke sahipsiz değildir. Ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, Cumhuriyet, Demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı