REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Tanrıverdi artan sıcak havalar için kalp hastalarını uyardı

Prof. Dr. Tanrıverdi artan sıcak havalar için kalp hastalarını uyardı

Yaz döneminin en yoğun yaşandığı bu günlerde uzmanından kalp uyarısı geldi. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Tanrıverdi, aşırı sıcakların özellikle kalp hastalarının dikkatli olmasını istedi, sıcak havaların kalp krizi riskini artırdığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ağustos 2021 Cuma, 12:27

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde kalp hastaları daha büyük risk altında. Yaz dönemlerinde artış gösteren kalp krizlerini önlemek için bol sıvı almak ve güneşin zararlı etkilerinden uzak durmak çok önemli.

Yaz aylarında kalp hastalarının şikayetlerinin arttığını belirten Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Tanrıverdi, “Yaz döneminde kalp hastalarının şikayetlerinin artmasının birçok nedeni var. Güneşin etkili olduğu saatlerde kalp hastalarının dışarı çıkması tansiyonlarının yükselmesine yol açıyor. Sıcak havalar kalp krizi riskini de ciddi oranda arttırıyor. Aşırı sıcaklar kalp krizini tetiklediği gibi tansiyonun yükselmesine de yol açıyor. Hatalarımızdan özellikle bu aylarda bol bol sıvı tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Tansiyon ilacı kullanan hastalarımızın ilaçlarını dengelemek gerekiyor. Çünkü yaz aylarında vücutta sıvı kaybı ile birlikte damarların genişlemesi nedeniyle hastaların kullandığı tansiyon ilaçları ağır gelip, tansiyonları daha da düşebilir ve bayılma atakları yaşayabiliyor. Bu nedenle mutlaka doktorunuz ile irtibata geçerek, ilaçların dengesini ayarlamak gerekebilir” dedi.

Kalp çarpıntısına ilişkin uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Tanrıverdi, “Kalp çarpıntısı toplumda çok görülen bir rahatsızlıktır. Kalp hızımızın normalden hızlı atmasıdır. En hafif olanı 100 hastanın yaklaşık 90’ında gördüğümüz çok önemli olmayan çarpıntılardır. Bir de orta ve yüksek riskte olan çarpıntılar var. Bazı hatalarımızda aniden kalp çarpıntısı hızlanabilir, bazı hastalarımızda ise ölümcül ritim bozukluğu oluşabilir. Ölümcül ritim bozukluğuna giren hastalarımız çarpıntıyı hissedemez, ritim bozukluğu nedeniyle hayatını kaybeder. Burada yapmamız gereken düzenli kalp kontrolü yaptırması gereken hastaların eğer ölümcül ritim bozukluğu olabilecek hastalarımız ise elektroşok cihazı dediğimiz bir çeşit kalp pili ile tedavi etmek gerekir. Bu çarpıntıların birçok sebebi vardır. Altta yatan kolesterol yüksekliği, tiroid bozukluğu ve anemi gibi rahatsızlıklar olabilir. Bu durumlarda hastalarımızı çok rahatsız ediyorsa ilaç tedavisi uygularız ya da anjiyo yöntemi kullanırız. Gelişen teknoloji ile bu hastalıkların tedavisi kolaylaştı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı