REKLAMI GEÇ

AIDS TEHDİDİ BÜYÜYOR

AIDS TEHDİDİ BÜYÜYOR

Denizli Özel Sağlık Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Banu Nebioğlu, cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığını, bunlardan birinin de HIV/AIDS virüsü olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Aralık 2014 Pazartesi, 10:13

Denizli Özel Sağlık Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Banu Nebioğlu,1 Aralık Dünya HIV/ AIDS günü dolayısıyla açıklama yaptı. Nebioğlu, Dünyada ve Türkiye’de korunabilir olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların sıklığında artış görüldüğünü söyledi. HIV/AIDS’in cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan olduğunu ifade eden Dr. Nebioğlu, hasta sayısının 2010 yılında 110 milyona, hastalığa bağlı ölümlerin de 2020 yılına kadar 68 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, “Türkiye’de ilk defa 1985 yılında bir HIV pozitif hasta bildirilmiştir. Yaklaşık her dört olgudan birisi sağlık kurumuna ulaşmaktadır. Hastalık etkeni olan virüs vücuda girdiğinde genellikle bulgu vermediği için virüsü alan kişi yaklaşık 10-15 yıl boyunca kendisini sağlıklı hissetmektedir. Bu durum başvuruları azaltan en önemli etkendir. Virüs almış kişinin sağlık kurumuna başvurmasını engelleyen diğer önemli neden hastanın toplumda damgalanmaktan korkmasıdır. Hastalık açısından en önemli risk güvenli olmayan cinsel ilişkidir. Korunmasız cinsel ilişki yaşayan bütün bireyler HIV/AIDS’in yanı sıra bütün cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altındadır” dedi.

HIV/AIDS hastalığının korunmasız cinsel ilişkinin yanı sıra, kan veya kan ürünlerinin nakli ve anneden bebeğe geçmesi yoluşla da bulaştığını belirten Dr. Nebioğlu, “Hasta; sessiz olarak tanımlanan döneminde başvurursa tedavi ile AIDS dönemine girmekten kurtulabilir. Kısaca hastalık öldürücü olma özelliğini kaybeder. Tedavisi mevcut olan HIV/AIDS için aşı henüz geliştirilememiştir. HIV/AIDS ve diğer bütün cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar korunabilir özelliktedir. Tek eşlilik, cinsel ilişki sırasında kondom kullanımının sağlanması gibi kolay ve ulaşılabilir davranışlar bu hastalığa karşı en önemli korunma yoludur” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı