Aşırı sıcaklarda böbrek taşına dikkat
Denizli çöl sıcaklarıyla boğuşuyor. Mevsim normallerinin çok üzerine çıkan hava sıcaklıkları rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı artıyor, kronik rahatsızlığı bulunanlar sıcak havadan çok daha fazla etkileniyor. Aşırı sıcakların etkilediği organların başında da böbrekler geliyor. Terlemeye bağlı sıvı kaybının artması böbrek taşı oluşumunu hızlandırıyor.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Haziran 2016 Pazartesi, 12:34
Özel Sağlık Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ersin Zümrütbaş, sıcaklarda böbreğin korunması ve taş oluşumunun önüne geçilmesi için önemli bilgiler verdi. Sıcak havalarda terleme ve sıvı kaybı ile böbrek taşı oluşumunun arttığına ve var olan küçük taşların da büyüdüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Zümrütbaş, taş oluşumu için en önemli risk faktörünün sıvı alımının azalması veya sıvı kaybının artması olduğunu kaydetti.
TEMEL TEDAVİ SIVI ALIMININ ARTIRILMASI
Zümrütbaş, “Özellikle bazı kişilerde taş oluşum riski ailesel ya da genetik faktörlere bağlı olarak artmış durumdadır. Bu kişilerin idrarında ya böbrek taşlarının içeriğinde bulunan, kalsiyum, okzalat, fosfat, sistin gibi maddeler fazla atılmakta, ya da taş oluşumunu engelleyen sitrat gibi maddeler eksik üretilmektedir. Metabolik inceleme ve 24 saatlik idrar biriktirilerek yapılan tetkiklerde kişide hangi bozuklukların olduğunu saptayabiliyoruz. Ancak, hangi bozukluk olursa olsun, temel tedavi sıvı alımının ve çıkarılan idrar miktarının artırılmasıdır” dedi.
MUTLAKA KONTROL ETTİRİN
Özellikle ailesinde taş hastalığı bulunanların, çocuklar da dahil olmak üzere mutlaka bir üroloji uzmanının kontrolünden geçmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Zümrütbaş, “Bebeklik döneminde, hatta 1 yaşın altında dahi, oldukça büyük böbrek taşlarına rastlayabiliyoruz. Taş, genellikle ağrı, idrarda kanama ve yanma gibi belirtiler verse de bazen hiçbir şikayeti olmayan hastalarda da büyük böbrek taşları ile ve taşa bağlı hasar görmüş böbreklerle karşılaşabiliyoruz” dedi.
OPERASYONDA UYGULANAN YÖNTEMLER
Böbrek taşlarının tedavisine taşın bulunduğu yer, taşın büyüklüğü ve böbreğin yapısına göre karar verildiğini anlatan Zümrütbaş, “Günümüzde neredeyse hiç uygulanmayan yöntem ise açık cerrahi. Taş kırma (ESWL) ve kapalı (endoskopik) ameliyatlar günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Eğer böbreğin yapısı uygunsa, 1.5-2 cm boyuta kadar olan taşlarda ameliyatsız taş kırma (ESWL) yöntemi en çok tercih ettiğimiz yöntem. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hastanın işlem öncesi iyi değerlendirilmesi. Böbreğin yapısı uygun değilse, bir başka deyişle, taş kırıldıktan sonra kırılan parçalar dökülemeyecek gibi ise bu işlemi uygulamamak gerekiyor. Tedavinin başarısı için, yapan kişinin tecrübesi ve işlem süresince hastanın başında durarak taşın hedef bölgesinin dışına çıkıp çıkmadığını kontrol etmesi de çok önemli. Taş kırma için uygun olmayan ya da tedavinin başarısız olduğu hastalarda ise endoskopik yöntemleri tercih ediyoruz. Kullandığımız cihazların boyutları oldukça küçüldü, hem cihazların hem de taş kırma için kullandığımız lazerlerin teknolojileri ilerledi. Oldukça büyük böbrek taşlarını, kişinin idrar yaptığı kanaldan ya da sırt bölgesinde 6 mm ila 1 cm çaplı bir delikten girmek sureti ile temizleyebiliyoruz” diye konuştu.
İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: BAHÇELİEVLER MAH 3007 SK NO:23 DENİZLİ
TEL: 264 44 11 – 444 63 14
www.saglikhastanesi.com.tr
[email protected]
facebook / Denizli Özel Sağlık Hastanesi