REKLAMI GEÇ

BAŞ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN!

BAŞ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN!

Özel Denizli Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü, baş ağrısı şikâyetinin dikkatli bir nörolojik muayene yapılmadan ve özellikle ağrının oluş sebebini araştırmadan yapılan tıbbı yaklaşımların çok ciddi sakatlıklara ve ölümlere neden olan bir şikâyet halini alabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Şubat 2015 Salı, 11:13

Baş ağrısı toplumda en sık hekime başvuru şikâyeti… Asla hafife alınmaması gerekiyor. Bu hafta Özel Denizli Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü ile baş ağrısı ve nedenleri ile tedavi yöntemlerini konuştuk. 

DENİZLİHABER: Baş ağrılarını önemli veya önemsiz olarak ayırmak mümkün mü?

UZ.DR. BÜLENT ÜNLÜ: Baş ağrıları iki grup altında incelenmektedir; Birincil baş ağrıları ( Migren, Gerilim ve Küme baş ağrıları v.b) ve İkincil baş ağrıları; Bu grup baş ağrıları daha tehlikeli olup önemli baş ağrısı nedenleridir. İkincil baş ağrıları; öncelikle erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ölüm veya ciddi kalıcı sakatlıklara neden olmaktadır.

DENİZLİHABER: Hangi baş ağrıları bizler için risk taşır?

UZ.DR. BÜLENT ÜNLÜ: Beyin damar balonlaşmasına bağlı baş ağrısı; genellikle enseden başlayıp ic-dr.-bulent-unlusonra başın ön kesimine doğru yayılır. Bu hastalıklardaki baş ağrısı, beyin kanamasına neden olmadan erken teşhis ve tedavi edilirse hastalar ciddi nörolojik sakatlıklar veya ölüm riskinden korunabilir.
Beyin tümörlerine bağlı görülen baş ağrıları da iyi bilinmesi gereken ağrı tipidir. Bu hastalıklardaki baş ağrısı başlangıçta kişiyi sabahları uykudan uyandıracak tarzda olup daha sonra günün ileri saatlerinde sürekli hale gelen niteliktedir. Beyin tümörlerine bağlı baş ağrılarını bulantı, kusma ve çift görme şikâyetleri izler. Beyin tümörlerindeki baş ağrıları yaygın ve devamlı olup, özellikle öksürme, ıkınma, hapşırma esnasında artarken, kusma ile geçici bir rahatlama olur.
Yüksek tansiyon ve yaralanmalara bağlı beyin kanamaları sonrası ortaya çıkan baş ağrıları önemli ve tehlikelidir. Yüksek tansiyon iyi başarılı tedavi edilemezse küçük veya büyük beyin kanamalarına neden olabilir ki bu durum hastaları ölüm ve ağır sakatlıklarına neden olabilir. Bu çeşit beyin kanamalarda zamanında müdahale edilmezse ölüm ve kalıcı sakatlıklar kaçınılmazdır.
Sinüzitlere bağlı baş ağrıları iyi bilinen ve hekimin öncü tanıları arasındadır. Sinüzitlere bağlı baş ağrısı başın ön kısmında daha selim bir ağrı şeklidir. Bu ağrılar günün ilerlemiş saatlerinde ortaya çıkar, özellikle nazal akıntı ve diğer şikâyetlerle birlikte görülür. Eğer sinüzitler uygun ve spesifik tedavileri yapılamazsa menenjit, beyin apsesi gibi çok daha ciddi ağır beyin hastalıklarına dönüşebilir.

DENİZLİHABER: Baş ağrısı için nelere dikkat edilmeli?

UZ.DR. BÜLENT ÜNLÜ: 1. Öncelikle kişinin hayatında daha önceleri hiç yaşamadığı çok şiddetli baş ağrısı ortaya çıkarsa, ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru yayılıyorsa vakit geçirmeden nörolojik bilimler hekimine başvurulmalıdır.

2. Baş ağrısı özellikle bulantı, kusma ve çift görme gibi şikâyetlerle birlikte oluyorsa nörolojik bilimler hekimine başvurulmalıdır.

3.İleri yaşlarda düşme veya yaralanma sonrası hafif kafa travması sonrası baş ağrısı olanlar zaman zaman bilinç bulanıklığı gösterenler nörolojik bilimler hekimine başvurmalıdır.

4. Kendisinde sinüzit olduğunu bilen bir birey baş ağrılarının tipi ve yayılımı değiştiğinde nörolojik bilimler hekimine başvurmalıdır.

5.Yüksek tansiyonu olduğu bilinen kişi verilen tansiyon düşürücü ilaçları düzenli kullanmalı ve kan basıncı normalleştirilmelidir.

Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanları ile 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresi üzerinden ve denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı