REKLAMI GEÇ

Enerya’ya TEKDEN enerjisi

Enerya’ya TEKDEN enerjisi

Özel Denizli Tekden Hastanesi, bilinçlendirme toplantılarına devam ediyor. Hastane uzmanları bu kez Enerya çalışanlarını ağırladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Nisan 2017 Pazartesi, 11:37

Özellikle son 4 yılda ağırlık verdiği ‘Çare Erken Tanıda’ isimli sosyal sorumluluk projesi ile bölgede ve Denizli’de çeşitli kurum ve kuruluşların, ilçe belediyelerinin, sivil toplum kuruluşlarının, ticari dernek ve odaların sağlık eğitimleri taleplerini uzman hekimlerinin sunumları ile karşılayan Özel Denizli Tekden Hastanesi, bilinçlendirme toplantılarına hız kesmeden devam ediyor.

Özel ve önemli operasyonlar, yerinde teşhis ve tanı metodları ile bölgede söz sahibi olmayı başarmış Tekden Hastanesi, bu kez Türkiye’nin en yaygın 2. özel doğal gaz dağıtım şirketi olan Enerya ile buluştu.

MASA BAŞINDA HASTA OLMAYIN
Hastane hekimlerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Fazıl Cüneyt Aydoğan’ın, ‘Çalışanlarda Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları’ başlığını taşıyan sunumu, soru cevap şeklinde interaktif gerçekleşti. Op. Dr. Fazıl Cüneyt Aydoğan, günün büyük bir bölümünü masa başında hareketsiz geçiren kişilerde duruş bozukluklarına bağlı ağrılar ve çeşitli hastalıklar meydana gelebileceğini söyledi.

Dr. Aydoğan, “Mesai saati boyunca ekran karşısında sürekli tekrarlayıcı hareketler yapmak zorunda kalan çalışanlar, uygun olmayan masa düzeni, uygun olmayan oturma pozisyonu, vücut yapısını zorlayıcı oturma, kalkma, uzanma hareketleriyle, önceleri hafif ağrılarla başlayan gittikçe ağırlaşan ve iş gücü kaybına neden olabilecek birçok sağlık sorunu yaşayabilirler. Ofis çalışanlarında en sık görülen kas iskelet sistemi sorunları, kas zorlanmaları, tendinit adı verilen tendon iltihaplanmaları, karpal tünel veya ulnar tünel sendromu adı verilen sinir sıkışmaları, bel ve boyun fıtıkları ve kireçlenmelerdir. Ayrıca kas iskelet sistemi hastalıkları yanı sıra göz sorunları, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ve psikolojik problemler da ofis çalışanlarında görülebilen başlıca sorunlardır” dedi.

DOĞRU OTURUŞ, DİK OTURUŞ
Bilgisayar başında ideal oturuş pozisyonu ve ofis içinde yapabilecek basit egzersizler hakkında Enerya çalışanlarına uygulamalı bilgiler de aktaran Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Fazıl Cüneyt Aydoğan, ofis hastalıklarından korunabilmek için doğru ve dik oturuşun ilk kural olduğunu söyledi.

Dr. Aydoğan, konu ile ilgili sözlerine şöyle devam etti:

“Doğru oturuş pozisyonu beli ve sırtı destekleyecek bir sandalye ile dik oturuştur. Sadece bel desteği kullanılması ile ofis kaynaklı bel ağrılarının büyük bir kısmı önlenebilmektedir. Kollar masa yüzeyinden aşağıda veya yukarıda tutulmamalı, dirsekten 90 derece bükülü ve ön kol yere paralel olmalıdır. Bileklerin bükülmesi veya masa kenarına dayalı tutulması sinir sıkışmalarına neden olur. Diz ve kalça aynı seviyede veya diz hafif yüksekte olmalıdır. Ayakaltına hafif bir yükselti konulabilir. Böylece baldır ve uyluklara sandalyenin basınç yapması engellenir, bu basınç bacaklarda dolaşım bozukluklarına neden olabiliyor. Egzersize düzgün doğru duruş veya oturuş ile başlanmalıdır. Her hareket eklem hareket açıklığının sonuna kadar yapılmalı, burada 5 saniye tutulmalı, daha sonra başlangıç pozisyonuna dönülmeli ve 3’er set yapılmalıdır. Boyun öne, arkaya, her iki omuza doğru yanlara bakacak şekilde ve kulak memesi omuz doğru eğilecek şekilde her iki yana tek tek yapılmalı, beşer saniye son noktalarda beklenip başlangıç pozisyonuna dönülmelidir. Omuzlar için kulak memesine doğru kaldırma, omuzlarla geriye doğru daireler çizdirme yapılabilir. Dik otururken eller belde dirsekler geriye doğru, kürek kemikleri arka ortada birbirine yaklaşacak şekilde sırt kasları çalıştırılabilir. Eller sırayla göğüs hizasında, çene hizasında ve göz hizasında birleştirilerek hafif itme hareketi ile göğüs ve sırt kasları çalıştırılabilir. Elleri tek tek, bilekten diğer el yardımı ile yukarı ve aşağı bükerek kol ve bilek kasları gerilebilir. Ayakta kollar yukarıya ve yukarı ve yana uzanma hareketleri ile gövde kasları esnetilebilir. Eğer egzersiz yaparken ağrı ve rahatsızlık hissi oluşuyorsa mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurarak sorun tespit edilmeli ve egzersizler buna göre gözden geçirilmelidir”

“ENERYA ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI TEKDEN’E EMANET”
Toplantının ardından bu anlamlı davetlerini Tekden Hastanesi ile güzel bir işbirliğine dönüştürdüklerini belirten Enerya Denizli Bölge Müdürü Akif Tulukcu, Denizli Tekden Hastanesi’ni ve hekimlerini gösterdikleri bu duyarlılık örneği ile tebrik ettiğini söyledi. Tulukcu “Türkiye’de 11 bölgede doğal gaz dağıtımı yapan enerji şirketiyiz. Yoğun tempoda çalışan Enerya çalışanları için konusunda uzman hekimlerin hastalıklar ve tedavisi noktasında bilgilendirme seminerleri vermelerinin faydalı olacağını düşündük. Bu amaçla Tekden Hastanesi ile işbirliği yaptık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı