REKLAMI GEÇ

İdrar kaçırmaya manyetik koltuk ile tedavi

İdrar kaçırmaya manyetik koltuk ile tedavi

Türkiye’de her üç kadından birinde görülen idrar kaçırma sorunu, Fizyorad Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (FİZYORAD) cerrahi dışında yapılan ve Denizli’de ilk kez uygulanan manyetik inkontinans tedavi koltuk uygulamasıyla yüzde 70-80 çözülüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Ekim 2017 Perşembe, 11:20

FİZYORAD Yönetim Kurulu Başkanı Radyoloji Uzmanı Dr. Savaş Karakoç yaptığı açıklamada, idrar kaçırmanın birçok kadının sorunu olduğunu ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.
“Türkiye’de üç kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor ve 65 yaşın üzerinde bu oran ikiye çıkıyor” diyen Karakoç, sorunun çok fazla önemsenmediğini ve tedavi seçeneklerinin bilinmediğini ifade etti.

“ÜLKEMİZDE GİZLİ TOPLUMSAL YAYGIN HASTALIK”
Bu alanda farkındalığın artırılması ve tedaviye çok daha kolay ulaşım sağlanabilmesi için harekete geçtiklerini dile getiren Radyoloji Uzmanı Dr. Savaş Karakoç, “İdrar kaçırma sorunu yeteri kadar önemsenmiyor. Bu nedenle farkındalık yaratmak, bunun bir hastalık ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun anlatılması gerekiyor. Farkındalık arttıkça, tedavi için başvuru da artıyor. İdrar kaçırma, ülkemizde gizli bir toplumsal yaygın hastalık. Kadınlar, karşılarında kurumsal bir kimlik bulduklarında ve faydasına inandıklarında sorunlarını rahatlıkla dile getiriyorlar” dedi.

İDRARI TUTMAYI SAĞLAYAN KASLARI GÜÇLENDİRİYOR
Karakoç, idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir sorun olduğunun altını çizerek, “Her hasta ameliyata alınmıyor, hastaların çok büyük kısmı da ameliyat olmak istemiyor, özel fizik tedavi egzersiz programı ve manyetik inkontinans tedavi koltuğu uygulanarak ameliyatsızda tedavi mümkün ” dedi.
Manyetik inkontinans koltuğu hakkında bilgiler veren Karakoç, “manyetik inkontinans koltuğu yönteminde, hasta koltukta 20-30 dakika süreyle elbiseleri ile oturtuluyor. Manyetik dalgalarla pelvis taban kasları ve sinirleri aralıklı olarak uyarılıyor. Koltuk stres ve sıkışma tipi idrar kaçırma vakalarının tedavisinde kullanılmak üzere tasarlanmış manyetik inkontinans tedavi cihazıdır. Cihazın kullanımı çok kolaydır. Yan etkisi yoktur. Hasta tedavide rahatsızlık hissetmez, ağrısız bir tedavi yöntemidir.
Koltuğun altında yaratılan manyetik alan hastanın pelvis taban kaslarına odaklanır ve kaslar çalıştırılır. Bu yöntem, idrar tutmayı sağlayan kasların güçlenmesini sağlayarak idrar kaçırmayı tamamen ortadan kaldırabilir ya da azaltır. Hastanın durumuna bağlı haftada 3-4 kez 20-30 dakika süreyle uygulanır. Hastanın klinik durumuna göre 15-20 seans yeterli olur. Yöntemde kaslar her manyetik dalgada kasılır ve sonrasında gevşiyor. Hasta tedavi boyunca pelvis kaslarının kasılıp gevşediğini hissediyor. Bu uyarı idrarı ve büyük abdesti tutmaya yarayan kasların fonksiyonlarını artırıyor ve pelvis taban kaslarını güçlendiriyor.

Karakoç ayrıca, FİZYORAD bünyesinde görev yapan Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay, Uzm. Dr. Huriye Toprak ve Uzm. Dr. Gülçin Adalı’nın idrar kaçırma tedavisi konusunda gerekli eğitimleri alıp tedavilere başladıklarını belirtti.

Yorumlar

remzi bağlıcı   -  Bağlantı 24 Eylül 2019, 10:39

eşim 59 yaşında ms ve fmf hastası idrar kaçırıyor bu hastalıkta olan kişilere faydası varmı Saygılarımla

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı