REKLAMI GEÇ

Dr. Tekin safra kesesi operasyonlarını anlattı

Dr. Tekin safra kesesi operasyonlarını anlattı

Ameliyat kelimesi son dönemlerde özellikle safra kesesi, apandisit, fıtık gibi rahatsızlıklarda kullanımı yaygınlaşan laparoskopik yöntem ile korkutucu olmaktan çıktı. Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar sayesinde hastanın günlük yaşama dönüş süresi bir hayli kısalıyor, açık ameliyatlarda ortaya çıkan riskler de en aza indiriliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Aralık 2016 Çarşamba, 12:48

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin ile laparoskopik operasyonları safra kesesi taşları özelinde konuştuk.

Denizlihaber.com: Safra kesesi taşları nasıl oluşur?
Op. Dr. Mehmet Tekin: Safra kesesindeki safranın kimyasal yapısındaki dengesizlikler sonucu safra taşları oluşur. Kadın olmak, 40 yaşın üzerinde olmak, kilolu olmak, ailede bu hastalıkların bulunması, yüksek kolesterol seviyeleri, herediter sferositoz gibi kan hastalıkları bulunması gibi bazı risk faktörleri de mevcuttur. Yiyeceklerin taş oluşumuna doğrudan bir katkısı yoktur. Safra taşlarının %80’i kolesterol taşlarıdır. Ancak yine de yağ ağırlıklı beslenmeden kaçınılması gerekir. Özellikle yağlı, yumurtalı ve kızartmalı yemek sonrası hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, karnın sağ üst kısmında ve sırtta, özellikle kürek kemikleri arasına yayılan ağrı gibi şikâyetlere yol açabilirler.

tekden-safra-kesesi-taslari-1

Denizlihaber.com: İlaçla tedavi mümkün mü? Yoksa tek yol ameliyat mı?
Op. Dr. Mehmet Tekin: Şikayete sebep olan safra kesesi taşlarında tedavi cerrahidir. Şayet ameliyat edilmezler ise taşlar safra kesesinden çıkıp ana safra kanalında tıkanmaya, dolayısıyla sarılığa yol açabilirler. Bazen AKUT pankreatit denilen pankreas iltihaplarına neden olabilirler. Biraz daha büyük taşlar, safra kesesinin çıkışını tıkayarak safra kesesinin şişmesine ve iltihabına sebep olurlar ki bu durum acil ameliyat gerektirebilir. Safra taşları, safra kesesi ve safra yollarında oluşan bir hastalıktır. Sadece taşlar alınacak olsa bir süre sonra aynı taşlar tekrar oluşur. Ayrıca safra kesesi olmadan da normal hayatımızı devam ettirebiliriz. Bu nedenle sadece safra kesesindeki taşların alınması şeklinde bir tedavi yoktur. Safra kesesi ve taşlar birlikte alınır.

Denizlihaber.com: Safra kesesi taşlarında tavsiye edilen operasyon şekli hangisidir?
Op. Dr. Mehmet Tekin: Günümüzde safra kesesi taşlarında en uygun ameliyat şekli laparoskopik yöntemdir. Laparoskopik safra kesesi ameliyatları karın duvarına 0,5-1 cm çapında 3-4 delik açılarak yapılmaktadır. Bu yöntemle gerçekleşen operasyonlar hastaya konforlu bir süreç ve kısa sürede iyileşme olanağı sağlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı