REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından astım uyarısı

Tekden uzmanından astım uyarısı

Havaların ısınmasıyla birlikte astım hastaları için kritik süreç de başladı. Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, astım ve etkileri ile yaz döneminde hastaların dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Nisan 2017 Cumartesi, 12:59

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, “Astım Günü” dolayısıyla havaların ısınmasını da göz önünde bulundurarak astım hastalarının sağlıklı bir yaz geçirmesinin yollarını anlattı.

Astım ataklarının basit tedbirlerle engellenebileceğini söyleyen Dr. Pınar Tunç Oken, aşırı sıcaklar ve nemli havanın kronik hastalıkları olumsuz etkilediğini söyledi.

Dr. Oken, “astımlı hastaların yakınmaları özellikle nemli havalarda artarak, kimi zaman hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabiliyor. Astım hastalığı sıklıkla göğüste hırıltı ve ıslık sesi şeklinde hışıltı, nefes darlığı, gece öksürükleri, göğüste tıkanıklık ve baskı hissi ile kendini gösteriyor” şeklinde konuşu.

“NEM YÜZDE 60’TAN FAZLAYSA DIŞARI ÇIKMAYIN”
Sıcak hava ve yüksek nem oranının astım belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olan tetikleyici faktörler arasında bulunduğunu işaret eden Dr. Oken, “Soğuk hava kadar, sıcak hava da solunum yollarını uyararak astım belirtilerini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra aşırı nem özellikle evlerin içinde bulunan küf mantarları ve ev tozu akarları gibi alerji kaynaklarının üremesini kolaylaştırır ve böylelikle kişilerde alerjiye sebep olur. Astım hastalarının hava sıcaklığının 30ºC üstünde ve nem oranının %60’tan fazla olduğu zamanlarda, 10.00-17.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

YAZ AYLARINI DAHA RAHAT GEÇİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Astımlı hastalarının mutlaka bol su içmeye dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Uz. Dr. Pınar Tunç Oken, alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:

“Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, istikrarlı bir şekilde hafif egzersizler yapmaya özen gösterin. Güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde çok fazla dışarıda kalmayın, mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Ani ısı değişimlerinden uzak durun. Çok sıcak ortamdayken, birden bire klimalı, soğuk bir yere geçmeyin. Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunmayın. Astımlı bireylerin yaşam alanları da astım krizine yol açmayacak nitelikte olmalı. Odalarda halı bulunmaması, yastıkların kuş tüyü olmaması, yüksek kalitede hava filtreleme sisteminin olmaması, odada sigara kullanılması astımı tetikler.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı