REKLAMI GEÇ

Diyabet komplikasyonları ameliyatla önlenebilir

Diyabet komplikasyonları ameliyatla önlenebilir

Cerrahi müdahale ile diyabetin neden olduğu komplikasyonlarının önlenebileceğini ve hastanın daha kaliteli bir yaşam sürebileceğini ifade eden genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan, kalp krizi, böbrek sorunları, felç, görme sıkıntısı ve birçok organda sıkıntılara yol açan diyabetin tedavisinde ise önemli mesafeler alındığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2016 Cumartesi, 16:07

Özel Denizli Tekden Hastanesi genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de giderek artan sıklıkta morbidobezite ve metabolik sendrom görüldüğünü belirtti. 

Doç. Dr. Özkan, “Morbidobeziteye eşlik eden hastalıklar arasında, koroner arter hastalığı, Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon gibi metabolik rahatsızlıklar yer alır. Bu hastalarda görülen kanser sıklığı da fazladır. Bu hastalıkların klasik tedavisi diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç kullanımıdır. Ancak bu tedavi metotlarına uyum sorunun ciddi boyutlarda olması nedeni ile tüm tedaviye rağmen hastalık ilerleyici bir seyir gösterebilmekte ve istenilen sonuçlar alınamamaktadır” dedi.

Diyabetin medikal tedaviye rağmen ilerleyici bir hastalık olması ve komplikasyonlarının gelişmesi nedeni ile sağlık harcamalarında da ciddi artışlar görüldüğünü belirten Doç. Dr. Özkan, bu nedenle diyabet hastalarında daha etkin bir tedavi arayışı ortaya çıktığını, yaklaşık 30 yıldan fazladır yapılan obezite ameliyatlarının diyabet üzerindeki iyileştirici etkisinin belirlendiğini açıkladı.

ŞEKER HASTALIĞINDA AMELİYAT
Şeker hastalarında zaman içinde damar yapısının bozulması ile böbrek, kalp damar hastalıkları, felç, görme sorunları gibi ciddi sorunların gelişebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Namık Özkan, hastalığın başlangıçta sakin seyretmesine rağmen, sinsice hasar vermeye devam ettiğini söyledi. Doç. Dr. Özkan, sözlerine şunları ilave ettiB

“Erişkin tip (tip 2) şeker hastalığının klasik tedavisinin hasta uyumunun zor olması, ilaçların uzun süreli ve çeşitli kombinasyonlar halinde uygulanmasının gerekmesi ve yüksek hastane ve ilaç maliyetleri gibi sorunları bulunmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları 10-12 yıl içinde vücutlarındaki insülin depolarını tüketmekte ve bundan sonra insülin bağımlısı diyabet hastası olarak kabul edilmektedir. Bu aşamaya gelindiğinde hastaların ilaç ve hastane masrafları artmakta ve hastalığın progresyonu hızlanmaktadır. Bu şekilde oluşan kısır döngüyü kıracak tedavi yöntemi hastanın sağ kalmasını ve yaşam kalitesini olumlu olarak etkileyecektir. Bunun dışında sağlık sistemleri açısından, ciddi bir ekonomik katkı getirecektir. Diyabet hastalarında diyetle ve egzersizle, ilaç tedavisiyle hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda ya da organ hasarının gelişmesine dair bulgular olduğunda, metabolik cerrahi yöntemleriyle tedavi edilmesi tercih edilir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı