REKLAMI GEÇ

Diyabetten cerrahi müdahale ile kurtulun

Diyabetten cerrahi müdahale ile kurtulun

Diyabet, halk arasındaki tabiri ile şeker hastalığı obezitenin de artması ile görülme sıklığı gittikçe yükselen kronik, ciddi sağlık sorunlarına ve maddi kayba yol açan bir hastalıktır. Kalp krizi, böbrek sorunları, felç, görme sıkıntısı ve birçok organda sıkıntılara yol açan diyabetin tedavisinde ise önemli mesafeler alındı. Diyabet ve tedavi yöntemleri, özellikle de diyabet cerrahisini, Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan ile konuştuk. Sorularımıza içtenlikle yanıt veren Dr. Özkan, yaşamın her alanını etkileyen diyabetten kurtulma yollarını anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2016 Pazartesi, 09:35

Denizlihaber.com: Metabolik cerrahi nedir?
Doç. Dr. Namık Özkan: “Metabolik cerrahi, diyabet hastalığı, kilo fazlalığı, tansiyon yüksekliği ve kolesterol seviyelerinin yüksekliğiyle seyreden metabolik sendromun ameliyatla tedavi edilmesidir.”

denizli-tekden-hastanesi-genel-cerahi-namik-ozkan-1

Denizlihaber.com: Neden cerrahi müdahale?
Doç. Dr. Namık Özkan: “Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de giderek artan sıklıkta morbid obezite ve metabolik sendrom görülmektedir. Morbid obeziteye eşlik eden hastalıklar arasında, koroner arter hastalığı, Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon gibi metabolik rahatsızlıklar yer alır. Bu hastalarda görülen kanser sıklığı da fazladır. Bu hastalıkların klasik tedavisi diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç kullanımıdır. Ancak bu tedavi metotlarına uyum sorunun ciddi boyutlarda olması nedeni ile tüm tedaviye rağmen hastalık ilerleyici bir seyir gösterebilmekte ve istenilen sonuçlar alınamamaktadır. Diyabetin medikal tedaviye rağmen ilerleyici bir hastalık olması ve komplikasyonlarının gelişmesi nedeni ile sağlık harcamalarına da ciddi artışlar görülmektedir. Bu nedenle diyabet hastalarında daha etkin bir tedavi arayışı ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 30 yılda fazladır yapılan obezite ameliyatlarının diyabet üzerindeki iyileştirici etkisinin belirlenmesi ile diyabetin ameliyatla tedavi edilmesi gündeme gelmiştir. Daha sonra geliştirilen teknikler ile uygun hastalarda yapıldığında %90’ın üzerinde başarılar elde edilmiştir. Bu teknikler ile uzun dönemde klasik tedavi ile elde edilemeyen sonuçlar elde edilmekte, diyabetin uzun dönem komplikasyonlarının önüne geçilmesi ve hastaların ilaç yükünden kurtulması nedeni ile iş-güç kaybının önüne geçilebilmekte ve sağlık harcamaları da azalmaktadır. Ama asıl önemli diyabetin komplikasyonlarının cerrahi tedavi ile önlenmesi ile birlikte daha kaliteli bir yaşam sağlanabilmektedir”

Denizlihaber.com: Şeker hastalığında ne zaman ameliyat önerilmektedir?
Doç. Dr. Namık Özkan: “Şeker hastalarında zaman içinde damar yapısının bozulması ile böbrek sorunları, kalp damar hastalıkları, felç, görme sorunları gibi ciddi sorunlar gelişebilmektedir. Şeker hastalarında damar hasarı aslında henüz tanı konulmadan başlamaktadır. Bu nedenle hastalığın tanı konulmadan önce birkaç yıllık geçmişi olduğu kabul edilir. Hastalık başlangıçta sakin seyretmesine rağmen, sinsice hasra vermeye devam etmektedir. Erişkin tip (tip 2) şeker hastalığının klasik tedavisinin hasta uyumunun zor olması, ilaçların uzun süreli ve çeşitli kombinasyonlar halinde uygulanmasının gerekmesi ve yüksek hastane ve ilaç maliyetleri gibi sorunları bulunmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları 10-12 yıl içinde vücutlarındaki insülin depolarını tüketmekte ve bundan sonra insülin bağımlısı diyabet hastası olarak kabul edilmektedir. Bu aşamaya gelindiğinde hastaların ilaç ve hastane masrafları artmakta ve hastalığın progresyonu hızlanmaktadır. Bu şekilde oluşan kısır döngüyü kıracak tedavi yöntemi hastanın sağ kalmasını ve yaşam kalitesini olumlu olarak etkileyecektir. Bunun dışında sağlık sistemleri açısından, ciddi bir ekonomik katkı getirecektir. Diyabet hastalarında diyetle ve egzersizle, ilaç tedavisiyle hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda ya da organ hasarının gelişmesine dair bulgular olduğunda, metabolik cerrahi yöntemleriyle tedavi edilmesi tercih edilir.”

denizli-tekden-hastanesi-genel-cerahi-namik-ozkan-2

Denizlihaber.com: Metabolik cerrahi sonrasında şeker hastalarının ilaç ya da insülin kullanımı sona eriyor mu?
Doç. Dr. Namık Özkan: “Tip2 diyabet hastalarının bu ameliyattan göreceği faydalar tamamen kendi rezervleri ve aktiviteleriyle belirlenir. Hastada bulunan insülin rezervinin miktarı ve yeteri kadar aktivitede bulunması durumunda ameliyat yüksek bir başarı seviyesine ulaşır. Fakat diyabet hastalığının sinirsel, hormonal ve psikojenik temelleri bulunmaktadır. Yapılan ameliyat diyabetin sadece hormonal tarafını tedavi etmektedir. Bu yüzden hormonal açıdan kontrol altında olan hasta herhangi bir sebeple üzülse, sevinse ya da sinirlense kan şekerinde dalgalanma meydana gelebilir. Bunlar her insanda olabilen bir tepki olsa da şeker hastalarında daha şiddetli yaşanır. Yapılan ameliyat bu dalgalanmaların daha hafif seyretmesini ve daha kısa sürmesini sağlar.”

İLETİŞİM İÇİN:
444 555 6
Adres: Murat Dede Mahallesi Karcı Yolu Caddesi 29 Ekim Bulvarı No: 57 / DENİZLİ
Telefon: 0 (258) 241 33 30
www.tekdenhastaneleri.com
facebook.com/TekdenDenizliHastanesi
twitter.com/tekdendenizlih
instagram.com/tekdendenizlih/

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı