REKLAMI GEÇ

Rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün

Rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün

Egekent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Soysal rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında uyarılarda bulundu, erken teşhisin hayat kurtardığını ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ocak 2024 Perşembe, 11:15

Rahim ağzı farkındalık haftası kapsamında açıklama yapan Egekent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Soysal, rahim ağzı kanserinin dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanserler arasında 4. sırada yer aldığını ifade etti.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhis ve etkili bir yöntem ile rahatlıkla tedavi edilebileceğini anlatan Prof. Dr. Mehmet Emin Soysal, ”Rahim ağzı kanserinde en sık görülen bulguları düzensiz, mens (adet) dönemleri arasında veya cinsel ilişkiden sonrasında anormal vajinal kanamadır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir” dedi.

Rahim ağzı kanseri taramasına, cinsel olarak aktif kadınlarda 21 yaşından itibaren başlanılması gerektiğini vurgulayan Soysal, “En az 65 yaşına kadar, uygun aralıklarla tarama testlerine devam edilmelidir. Rahim alınması (histerektomi) operasyonu yapılan kadınlarda rahim ağzı ile ilgili bir anormallik yoksa tarama sonlandırılabilir. 21 ile 29 yaş arasında 3 yılda bir pap-smear testi uygulanır. 30 yaşından sonra ise her 5 yılda bir HPV-DNA ve pap-smear testleri birlikte uygulanmalıdır. Buna alternatif olarak, 3 yılda bir tek başına pap-smear testi uygulanabilir” dedi.

Kanserden korunmanın etkili yöntemlerini de anlatan Prof. Dr. Mehmet Emin Soysal, kadınların bağışıklık sistemini sürekli güçlü tutmalarını sağlayacak dengeli bir beslenme, yeterli alınmış bir uyku, düzenli taramalar ve sigaradan uzak bir hayat tavsiyesinde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı