REKLAMI GEÇ

Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Semra Tursun, Talaseminin dünyada en sık görülen kalıtsal bir hastalık olduğunu belirterek, evlilik öncesi testin büyük önem taşıdığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mayıs 2014 Perşembe, 10:39

1993 yılından itibaren 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak kabul ediliyor. Bugünde, hastalığa dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Semra Tursun, talaseminin dünyanın önemli halk sağlığı sorunlarından bir olduğunu belirterek, “Talasemi hastalığı, dünyada en sık görülen kalıtsal kan hastalığıdır. Taşıyıcılarda çok fazla bir sağlık riski yaratmayan bu hastalık, daha ciddi tiplerinde ise şişkin karın, koyu cilt rengi, yüzde ve kafada kemik bozuklukları, dalak büyümesi gibi özelliklerle kendini belli eder. Kan testiyle teşhisi konabilen bu hastalıktan, bireyleri korumak için evlilik öncesi test yaptırmak ve hastaların doğru tedavi olanaklarına kavuşmasını sağlamak ve hastalık hakkında farkındalık kazandırmak çok önemlidir“ dedi.

“Talasemi ırsi bir rahatsızlık”
Hastalığın Akdeniz Anemisi olarak da bilindiğini belirten, Uz. Dr. Tursun, “Irsi bir rahatsızlıktır. Bu hastalığı taşıyan gen, çocuğa yalnızca annesinden veya yalnızca babasından geçerse çocuk taşıyıcı olur. Taşıyıcılar hafif bir renk solukluğu ve çabuk yorulma dışında tamamen sağlıklıdır” diye konuştu.

“Talasemi ciddi bir kan hastalığı”
Uz. Dr. Tursun, hastalığın ağır formunun “Talasemi Major” olarak adlandırıldığını belirterek, “Yani hem anne hem baba taşıyıcı ise, olgular, 3-4 aylıkken başlar sürekli kan nakli gerektirir ve ciddi, kalıtsal bir kan hastalığıdır” dedi. Hastaların, yaşamın ilk bir yılında derin kansızlık, solukluk, karın şişliği belirtileri ile hastaneye başvurduklarını belirten Tursun, “Hastalıkta, karaciğer ve dalak büyüklüğü belirgindir. Halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk vardır. Yüz ve kafa kemiklerinde değişiklik nedeniyle tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar” diye konuştu.

“Evlilik öncesi talasemi testi mutlaka yaptırılmalı”
Uz. Dr. Tursun, Talasemi hastalarının hayatları boyunca kan naklinin dışında düzenli tedavi görmeleri ve riskli bölgelerde yaşayan gençlerin mutlaka evlilik öncesi talasemi testi yaptırmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı