REKLAMI GEÇ

Göz Tembelliği ve Kırılma Kusurları

Göz Tembelliği ve Kırılma Kusurları

Göz tembelliği özellikle çocukluk döneminde erken teşhis edilmemesi durmunda kalıcı bir görme kaybına yol açabiliyor. Bu nedenle her bebek 18 aylık oluncaya kadar mutlaka bir kez göz taramasından geçirilmeli…

/ DENİZLİHABER / 3 Temmuz 2013 Çarşamba, 09:41

Yeni doğduğunda bebekler silüet ayırt ederken, 6 aylıkken renkli görme ve 3 boyutlu görmeyi öğrenir. Göz tembelliği, özellikle çocukluk döneminde başlıyor. Erken dönemde yapılan tarama ve muayene ile teşhis edilirse önlenebiliyor. Bu yüzden yenidoğanlar, 18 aylık oluncaya kadar mutlaka bir göz hekimince muayene edilmeli… Göz Tembelliği ve kırılma kusurları neler? Nasıl tedavi edilebilir? Bunları  Özel Ege Akademi Göz Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Hasan Koyu ile konuştuk.

GÖZ TEMBELLİĞİ
Opr.Dr. Hasan Koyu: Göz tembelliği, bir gözün diğerine göre daha az görme kapasitesinin olması durumudur. Bu durum görme fonksiyonlarının henüz gelişimini tamamlamadığı erken çocukluk döneminde başlayan görme kaybının kalıcı olma durumudur, ancak önlenebilir görme kaybıdır. Bu yüzden erken dönemde yapılan göz muayenesi ve taramalar erken teşhiste etkilidir. Bu nedenle yenidoğan döneminde, bebeklerin en geç 18 aylık oluncaya kadar, bir göz hekimince muayene edilmelidir.

GÖZ TEMBELLİĞİNİN SEBEPLERİ
Opr.Dr. Hasan Koyu: Bunları 3 kategoride sıralayabiliriz. 1- Şaşılık: Kayma olan göz kullanılmadığı için giderek görmesi azalır. 2- Gözlük ihtiyacı: Erken dönemde gözlük tedavisine başlanmalıdır. 3- Doğuştan katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi görmeyi engelleyen durumlar.

ic1

GÖZ TEMBELLİĞİNİN TEDAVİSİ
Opr.Dr. Hasan Koyu: Öncelikle refraksiyon kusurunun düzeltilmesi ile mümkündür. Ayrıca en etkili tedvi yöntemi olan kapama tedavisi uygulanır. Kapamaya ne kadar erken başlanırsa sonuçları o kadar başarılı olur. 12 yaşına kadar kapama tedavisi yapılabilir.

NİSTAGMUS NEDİR?
Opr.Dr. Hasan Koyu: Gözlerin ritmik titreşimi olarak tanımlanan istemsiz hareketlerdir.

NİSTAGMUS NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Opr.Dr. Hasan Koyu: Belirli bir bakış pozisyonu ile ortaya çıkıp çıkmadığı, yakın ve uzaktaki baş pazisyonu ile nistagmusun azalması veya ortadan kalkması durumunda teşhis edilir.

NİSTAGMUS TEDAVİSİ ?
Opr.Dr. Hasan Koyu: Önce uygun gözlük ile görme düzeyi arttırılmalıdır. Cerrahi tedavinin başarı oranı ise şaşılıktaki kadar yüksek değildir.

ic2

KIRILMA KUSURLARI NEDİR?
Opr.Dr. Hasan Koyu: Cisimleri net görmek için, ışık ışınları gözün içinden geçerler ve gözün arka duvarını oluşturan retina üzerinde odaklaşırlar. Gözün içindeki mercek iyi bir odaklaşma sağlamak üzere ışık ışınlarını kırmakla görevlidir. Retina ışık ışınlarından oluşan görüntüyü alır ve optic sinir yoluyla beyne gönderir.

Kırılma kusurlarının en önemli belirtileri görme azlığı, gözlerde ağrı ve rahtsızlıktır. Uzağı görmeme (miyopive hipermetropi), yakını görememe (presbiyopi), gözün yatay ve dikey kırıcılıklarının farklı olması (astigmatizma) kusurlarına verilen addır. Miyopide görüntü retinanın önünde odaklaşırken, hipermetropide retinanın arkasında odaklaşır, astigmatizmada ise iki farklı noktada odaklanması nedeniyle bulanık bir görüntü oluşur.

KIRILMA KUSURLARININ TEDAVİSİ
Opr.Dr. Hasan Koyu: Lazer tedavisi gözün kırma kusurlarında uygulanan, gözlük ve kontakt lense bağımlılığı ortadan kaldıran en son tevdavi yöntemlerindendir. Hastanemizde en yaygın olarak uygulanan yöntem LASİK olmakla birlikte güvenilirliği ispatlamış tüm refraktif cerrahi yöntemler (PRK, LASEK, Epi-LASİK, İNTACS, FAKİKİOL) uygulanmaktadır.

LASİK NEDİR?
Opr.Dr. Hasan Koyu: Mikrokeratom adı verilen özel otomatik bir cihazla kornea adı verilen saat camı gibi saydam yüzeyden ince bir kapakçık (flep) kaldırılır. Bu kapakçığı kaldırmadaki amaç, korneanın orta tabakasına ulaşmaktadır. Kapakçık oluşturulduktan ve yukarı kaldırıldıktan sonra excimer laserle bir bilgisayar programı kılavuzluğunda, kornea cerrahın planladığı gibi yeniden şekillendirilir. Daha sonra kapakçık, herhangı bir yapıştırıcıya ihtiyaç duyumadan tekrar yerine yerleştirilir. Toplam ameliyat süresi 10 dakikadır. Görme genelde 1. gün iyi olsa da net bir sonucun alınması 1 ayı bulabilir. Göz derecenize göre % 90-95’in üzerinde bir başarı elde edilir. İlk operasyondan en az 6 ay sonra yapılan kontrolde gö̈zünüzden numara kaldığı tespit edilirse tüm muayene ve tetkikler tekrarlanır ve PENTACAM ile yeterli kornea kalınlığı operasyon yapılmasına izin verirse eski flep yenisi kesilmeden kaldırılır ve 2. Laser operasyonu yapılabilir.

CUSTOM LASİK
Opr.Dr. Hasan Koyu: LASİK, Wavefront verilen özel programla kişinin kornea yapısına özgün olarak yapılabilir. Gözün optik sisteminden kaynaklanan ışık saçılmaları ve normalden sapmalar ölçülerek kişinin kornea yapısına ve tüm göz optic sistemine özgün laser uygulamasıdır. Merkezimizde WAVESCAN analizatörü kullanılmaktadır. Bu yöntem gece az görme, ışık saçılma ve dağılmalarını azaltmakta ve de görme kalitesini artırmaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı