REKLAMI GEÇ

Kalp krizi esnasında ne yapmanız gerekiyor?

Kalp krizi esnasında ne yapmanız gerekiyor?

“Kalp hastalığından ne zaman şüphelenmek gerekir?”, “Kalp krizi anında neler yapmalı?”, “Kalp hastalığı olanlar nasıl beslenmeli?” Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları bütün bu soruların cevaplarını sizler için verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Kasım 2014 Salı, 09:32

Ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ilk sıralarda yer alıyor. En tehlikeli olanı ise kalp krizi… Bilgi sahibi olmak her hastalıkta olduğu gibi kalp rahatsızlığı bulunanlar için de hayati önem taşıyor. Hastalıkla nasıl yaşayacağını, ani bir kalp krizi karşısında ne yapacağını bilmek, sizi hayatta tutar. Özel Denizli Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları, kalp hastalıkları ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

ic

DENİZLİHABER: Kalp krizi nedir?

KARDİYOLOJİ UZMANI DR. MURAT KAYA: Enfarktüsün nedeni kısaca kolesterolle ve yağla dolu plak tarzında lezyonların damarı tıkamasıdır. Tıkanma sonucu kan akımı tamamen kesilirse ölüme yol açabilen kalp krizi (enfarktüs) ortaya çıkar.

DENİZLİHABER: Kalp krizi nasıl meydana gelir?

ic-dr.murat-kayaKARDİYOLOJİ UZMANI DR. MURAT KAYA: Kalp, istirahatte dakikada ortalama 60-80 kez tüm vücuda kan pompalayan güçlü bir pompadır. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi ve kan alması gerekir. Kalbin kendini besleyen bu damarlara koroner arterler adı verilir. Koroner arterlerin dolaşımında bir bozulma olduğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Koroner yetersizlik tabloları koroner damarlardaki darlıkların tipine derecesine ve yerine göre değişir. Bazı hastalarda sadece fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen göğüs ağrıları olabileceği gibi, bazen damarların ani olarak tıkanması sonucu gelişen, şiddetli göğüs ağrısıyla başlayan ani ölüme yol açabilen kalp krizi (enfarktüs) de ortaya çıkabilir.

DENİZLİHABER: Kalp krizinin uyarıcı işaretleri nelerdir?

KARDİYOLOJİ UZMANI DR. ÖZGÜR TAŞKÖYLÜ: Kalp krizi aniden oluşan, ic-dr.ozgur-taskoyluancak buna yol açan aşamaları uzun yılların eseri olan çok ciddi bir sağlık sorunudur. Dünyada ve ülkemizde en başta gelen ölüm nedeni olan kalp krizinin uyarıcı işaretleri bulunur. Bu konuda bilgi sahibi olan bireyler uyarıcı işaretleri dikkate alıp bu konudan kolayca ayrılabilecekken, bilgisi olamayan bireyler ise hayatlarını kaybedebilir. Bu uyarıcı işaretler şu şekilde sıralanabilir:
Göğüs kafesinin orta bölgesinde birkaç dakikadan uzun süren baskı sıkışma, ağırlık, huzursuzluk hissi;
Omuzlara, boyuna veya kollara yayılan göğüs ağrısı;
Baş dönmesi, baygınlık, bayılma, bulantı, soğuk terlemenin eşlik ettiği göğüs kafesi şikâyetleri.

DENİZLİHABER: Kalp krizi geçirmiş bir kalp nasıl iyişelir?

KARDİYOLOJİ UZMANI DR. ÖZGÜR TAŞKÖYLÜ: Kalp krizinin yaygınlığına bağlı olarak hastanede kalış süresi birkaç günden başlayarak haftaları bulan süreler alabilir. Hastanede doğru adımlar atmaya başlarsanız kalbiniz iyileşir ve bir sonraki olası bir krizden korunmuş olursunuz. Bu doğru adımlar sağlıklı diyet, sigarayı bırakma, düzenli egzersiz kilo fazlalıklarından kurtulma olarak sıralanabilir.

DENİZLİHABER: Kalp krizinden nasıl korunabiliriz?

KARDİYOLOJİ UZMANI DR. GÖKTÜRK KAÇAR: Sigara içmeyerek, yüksek tansiyonu tedavi ve takip ettirerek, yağdan, tuzdan ve kolesterolden fakir beslenerek, daha çok sebze ve meyveleri tercih ederek, düzenli egzersiz ic-dd.gokturk-kacaryaparak,kilomuzu normal limitlerde tutarak, diyabetimiz varsa diyete uygun davranarak, ailemizde erken kalp hastalığı hikâyesi varsa, düzenli kontroller yaptırarak. Yaşam kalitenizi korumak için kalp sağlığınıza özen göstermelisiniz. Ülkemizde her 100 ölümden 39’unun nedeni, kalp ve damar hastalıkları. Bunun dışında da milyonlarca insanımız, aynı nedenle, zor ve birçok açıdan kısıtlanmış bir yaşam sürdürüyor.

DENİZLİHABER: Kalp sağlığı ve sağlıklı beslenme önerileri nelerdir?

KARDİYOLOJİ UZMANI DR. GÖKTÜRK KAÇAR: Öncelikle yaşam biçiminizde yapacağınız bazı değişikliklerle kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Nasıl mı? Görünmeyen yağlara dikkat! Çerez, unlu mamuller, “fast food” ürünleri gibi birçok hazır gıda, yüksek miktarda yağ içeriyor. Kilonuzu dengede tutabilmek için görünen yağlara da dikkat etmelisiniz. Hayvansal yağlardan uzak durun. Tereyağı kuyruk yağı ve iç yağı, hem kolesterol, hem de doymuş yağları yüksek miktarda içerir. Kalbiniz için beslenmenizde çoklu doymamış yağlar bakımından zengin yağlar ve bu bitkisel yağlardan üretilen margarinleri tercih edin. Sebze, meyve ve tahıl ürünlerini bol bol tüketin. Vitamin ve posa bakımından zengin bu yiyecekler, kalbinizin dostudur.

Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı