REKLAMI GEÇ

Meme kanseri Yüzde 100 iyileşebiliyor

Meme kanseri Yüzde 100 iyileşebiliyor

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Namık Özkan, meme kanserinin erken teşhis edildiğinde yüzde 100 iyileştirilebildiğini söyledi. Peki meme kanserini, geç kalmadan yakalamak için nelar yapılmalı?

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Ekim 2014 Salı, 12:40

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Namık Özkan ile meme kanserini, ve tedavi sürecini konuştuk.

ic-1“Mememde ağrı var. Kötü bir hastalığın işaretçisi mi?” “Bebeğimi emziriyorum. Memelerimde ağrılar başladı. Ne olabilir?”, “ Mememin başından akıntı geliyor. Ne yapmalıyım?”, “Mememde elime kitle geldi? Endişe ediyorum.” gibi şikâyet ve soruların cevapları bu ropörtajda…

DENİZLİHABER: Kanser nedir?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Öncelikle kanserin ne olduğu ile başlayalım. Kanser, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. Bunun sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak hastayı kısa zamanda ölüme götüren sistemik bir hastalıktır.

DENİZLİHABER: Meme kanserinin tipleri nelerdir?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Meme iki ana yapıdan oluştuğundan meme kanserinin 2 tipi vardır: 1-) Lobuler kanser 2-) Duktal kanser En yaygın görülen tipi Duktal Kanserdir. Tüm meme kanserlerinin %75’ini oluşturur.

ic-5

DENİZLİHABER: Görülme sıklığı nasıldır?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Kadınlarda yaşam boyu görülme sıklığı %10-12’dir. Her 10 kadından birisi hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanmaktadır. Günümüzde meme kanserinin görülme sıklığı eski yıllara göre daha da artmaktadır.1970’de her 18 kadının birinde, 1980’de her 13 kadının birinde, 1990’da ise; her 10 kadından birinde, 2000’ lerde ise her 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir.

ic-4

DENİZLİHABER: Meme kanserinde risk faktörleri nelerdir?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Meme Kanserinde Risk Faktörleri iki başlıkta toplanır. Bunlar değiştirilemez ve değiştirilebilir risk faktörleridir. Değiştirilemeyen risk faktörleri; Cinsiyet, Yaş, Genetik Yatkınlık, Meme değişiklikleri, Irk, Çevresel etkenler, Menarş-Menopoz yaşıdır. Değiştirilebilir risk faktörleri ise; İlk doğum yaşı, Oral kontraseptif kullanımı, HRT, Alkol kullanımı, kilodur.

ic-6

DENİZLİHABER: Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Kitle, Ağrı, Meme başında akıntı, Meme üzerindeki deride ödem, Portakal kabuğu görünümü, Deride ülserasyon ve ödem, Meme başında retraksiyon, Komşu lenf nodlarında büyümedir.

DENİZLİHABER: Meme kanserinde tanı nasıl konur?

ic-3

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Kendi kendini muayene, Anamnez, Fizik muayene, Mammografi, Ultrasonografi, Manyetik rezonans görüntüleme, Sitoloji, Biyopsi yardımıyla konur.

DENİZLİHABER: Meme kanserinde erken tanı neden önemli?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Meme kanserinde mortalite oranını düşürmek ve uzun yaşam süresi elde etmenin en iyi yolu Erken Tanı ve Erken Tedavidir. Erken tespit için kadınların kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları çok önemlidir. Çünkü memedeki kanser kitlelerinin, %70’i hastaların kendileri tarafından,%20’i doktor tarafından, %5-10’u mamografi ile saptanır.

ic-2

DENİZLİHABER: Erken teşhis için yapılması gerekenler nelerdir?

DOÇ.DR. NAMIK ÖZKAN: Her ay memelerinizi kendiniz muayene ediniz. Risk faktörlerinizi belirleyiniz. Eğer bir risk faktörünüz varsa hangi periyotla nasıl takip edileceğinizi öğreniniz. Yılda bir kez Meme Cerrahına muayene olunuz. 40 yaşından sonra risk faktörü varsa yılda 1 kez, yoksa 2 yılda bir kez, 50 yaşından sonra her yıl düzenli mamografi çektiriniz. Olabildiğince ideal kilonuzu korumaya çalışınız. Lifli gıdalar, bol sebze ve meyveye ağırlık veriniz. Düzenli spor yapınız. Sigara içmeyiniz, aşırı alkollü içkiden kaçınınız.

Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı