REKLAMI GEÇ

MENİSKÜS AĞRILARINDAN KURTULUN

MENİSKÜS AĞRILARINDAN KURTULUN

Menisküs, sporcu hastalığı olarak bilinir. Oysa, ani hareket ve zorlanmalardan dolayı spor yapmayan kişilerde de görülüyor. Dayanılmaz ağrılara yol açan menisküs, artroskopi verilen yöntemle tedavi edilebiliyor. Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Erken, menisküsün teşhis ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

/ DENİZLİHABER / 15 Nisan 2014 Salı, 10:24

Genç yaşlarda özellikle de sporcularda görülen menisküs hastalığı, ani hareket ve zorlanmalardan dolayı spor yapmayan insanlarda da sıklıkla görülebilmektedir. Bu hastalığın belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri özellikle de menisküs ameliyatında uygulanan artroskopi yöntemi hakkında Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Erken, menisküs ve artroskopi yöntemi ile tedaviyi anlattı. 

ic-1DENİZLİHABER: Menisküs nedir?

OP.DR. CÜNEYT ERKEN: Bir eklemdeki, yarım ay şekilli kıkırdaktır. Özellikle diz eklemindeki kıkırdağa verilen addır. Bu kıkırdakların çeşitli sebeplerden dolayı zedelenmelerine, yırtılmalarına, ezilmelerine menisküs lezyonları ismi verilir.

DENİZLİHABER: Menisküs belirtileri nelerdir?

OP.DR. CÜNEYT ERKEN: Merdiven çıkarken ağırlığın aynı oranda tutulamaması, oturup kalkmalarda ağrı, yürürken eklemlerde hareketin zorlanma hissi, dizde boşalma hissi, bacakları ara ara hissetmeme, hareketlerin eskiye oranla kısıtlanması yani tam dik ve tam bükme durumlarını gerçekleştirememesi menisküs hastalığının belirtilerindendir.

DENİZLİHABER: Menisküs teşhisi nasıl konulur ve tedavisi nasıldır?

OP.DR. CÜNEYT ERKEN: Öncelikle menisküs şüphesi ile doktora başvuran hastalar şikayetlerini net ve açık bir şekilde anlatmalıdır. Doktor muayene ile durumu tam olarak saptayamaz ise MR çektirerek zedelenme ve yırtığı görsel olarak görebilir.
Menisküs olduğu kesinleşen hastalar için ilk aşamada ameliyat düşünülmez. Soğuk uygulama, sıkı bandaj, bacağı uzun süre dinlendirme, hareket kısıtlayıcılar ve spora bir süre ara verilmesi genelde menisküs tedavisinde başarıya ulaşmaktadır. Hareketi azalan ve sabit kalan bacak için fizik tedavi uygulanması ve ağrılı durumlarda ağrı kesici kullanılması en doğru harekettir.
Tüm bu tedavi yöntemlerine rağmen iyileşme görülmeyen durumlarda ameliyat gerekebilir. Menisküs ameliyatlarında artroskopi yöntemi sayesinde bir çok hastamız sağlığına kavuşmuştur.

DENİZLİHABER: Artroskopi yöntemi nedir, nasıl uygulanır?

OP.DR. CÜNEYT ERKEN: Artroskopi “anahtar deliği” ameliyatı olarak da adlandırılabilen, eklem içerisine çok küçük tüpler yerleştirilerek bu tüplerin içerisinden tanı ve tedavi yapılmasına imkan sağlayan bir cerrahi yöntemdir.
Artroskopi ameliyatı sadece artroskopi yapılacak bacak uyuşturularak yapılabileceği gibi belden aşağısı uyuşturularak ya da hasta tamamen uyutularak ta yapılabilir. Ameliyat süresi hastanın dizindeki problemlerin ciddiyetine göre 30-60 dakika arasındadır.

ic-2DENİZLİHABER: Artrospoki yönteminin avantajları nelerdir?

OP.DR. CÜNEYT ERKEN: Ameliyat 0.5 cm.’likkesilerden yapıldığı için büyük bir cilt kesisi olmaz.
-Hastanede yatış süresi kısadır. Genellikle aynı gün ya da ertesi gün hasta taburcu edilir.
-Kesi küçük olduğu için yara iyileşmesi sorunları ve enfeksiyon gibi istenmeyen problemler çok nadir görülür.
-Basit bir menisküs yırtığının artroskopik yöntemle tedavisi sonrasında iyileşme hızlıdır.
-İşbaşı yapma süresi çok daha kısadır.
-Açık ameliyattan farklı olarak koltuk değneği kullanımı gerekmez.

DENİZLİHABER: Artroskopi yöntemi başka hangi ameliyatlarında uygulanıyor?

OP.DR. CÜNEYT ERKEN: Menisküs yırtıklarının tedavisinde
-Erken dönemdeki eklem kireçlenmelerinin temizlenmesinde
-Eklem içerisindeki serbest kemik ve kıkırdak parçalarının çıkartılmasında
-Ön ve arka çapraz bağları yaralanmalarında
-Dizde enfeksiyon veya ödem durumlarında
-Diz kapağı kemiğinin sorunlarında
-Eklem kıkırdağı hasarlarının tedavisinde
-Eklem içerisi kırıkların tedavisinde

Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı