REKLAMI GEÇ

Mevsim geçişlerinde sinüzite dikkat!

Mevsim geçişlerinde sinüzite dikkat!

Özel Denizli Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Ayduran, kişilerin yaşam kalitesini etkileyen sinüzite karşı mevsim geçişlerinde dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2016 Perşembe, 12:39

Özel Denizli Tekden Hastanesi hekim kadrosuna yeni dâhil olan Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Ayduran, oldukça sık görülen, hayat kalitesini önemli derecede etkileyen ve birçok ülkede büyük ekonomik yüke neden olan sinüzit hakkında bilgiler verdi.

SİNÜZİT NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sinüs; burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara verilen addır. Bu boşlukların burun içine açıldıkları kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona ‘sinüzit’ denir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardır.

Akut sinüzitte; burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikâyetleri görülebilir. Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülebilir.

ARTIŞ GÖSTERDİĞİ BİR MEVSİM VAR MIDIR?
Kış aylarında ve kasım ayından mart-nisan aylarına kadar olan dönemde en sık olarak görülür.

SİNÜZİTİ ARTIRAN UNSURLAR NELERDİR?
Kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan hava, sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabilir. Öte yandan hafif nezle grip hali varken uçak seyahati yapılması, su altı dalış yapılması, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerji durumunun devam etmesi sinüzite sebep olur veya var olan sinüzitin daha ağır seyretmesine yol açar.

denizli-ozel-tekden-hastanesi-sinuzit-1

EN ÇOK HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIR?
Gerginlik tipi baş ağrısı, migren, burun bölme eğriliğine bağlı burun tıkanıklıkları ve nazal alerji sinüzitle karışır.

ETKİLİ BİR TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Akut sinüzitin tedavisi, antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır. Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşursa ameliyatla tedavi etmek gerekir.

AMELİYATTAN SONRA SİNÜZİT TEKRARLAR MI?
Eğer beraberinde çok ağır bir nazal alerji varsa ve ameliyat sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir.

SİNÜZİT KİŞİNİN YAŞAM KALİTESİNİ, SOSYAL YAŞAMINI NASIL ETKİLER?
Sinüzit; hastaların yaşam kalitelerine direkt olarak olumsuz etkiler. Akut sinüzitte; ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı tıkanıklığı vardır. Hasta, koku almakta dahi güçlük çeker. Kronik sinüzitte ise bütün bunlarla beraber başta bir ağırlık doluluk hissi vardır. Hastanın konuşması, ses tınısı dahi değişir.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı