REKLAMI GEÇ

Özel Fizyorad Tıp Merkezi uzmanlarından Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay lenfödem tedavisini anlattı:

Özel Fizyorad Tıp Merkezi uzmanlarından Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay lenfödem tedavisini anlattı:

Özel Fizyorad Tıp Merkezi uzmanlarından Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay, lenfödem tedavisi ve bu tedavide erken rehabilitasyonun önemini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2019 Perşembe, 10:19

Denizlihaber.com: Lenfödem Nedir?
Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay: “Lenfödem, lenfatik sistemdeki bozukluktan dolayı proteinden zengin sıvının dokularda ve cilt altında birikmesiyle olarak bilinir.

Bu durum kanser cerrahisi veya radyoterapi sonrası oluşabileceği gibi doğumsal, travmalar ya da enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Lenfödem tedavisi zaman ve sabır gerektirir, ancak sonuç başarılıdır. Tedavide özellikle dikkat edilmesi gereken bu uygulamaların mutlaka eğitimli, deneyimli, sertifikalı fizik tedavi uzman hekimleri ve fizyoterapistlerce yapılmasıdır. Bu durum çok önemlidir.

Özellikle meme, yumurtalık ve rahim kanserleri sonrasında kollarda, bacaklarda veya genital bölgede lenfödem oluşabileceği gibi, boyun kanserleri ve nazofarenks kanserleri sonrasında da baş ve boyunda da lenfödem gelişebilir.”

Denizlihaber.com: Lenfödemin belirtileri nelerdir?
Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay: “Etkilenen kol ya da bacakta ağırlık hissi, ağrı, karıncalanma, uyuşukluk, etkilenen tarafta çabuk yorulma, ciltte gerginlik, giysi, bilezik, saat, çorap, ayakkabı gibi eşyaların dar gelmesi, gözle görülen şişlik ve tekrarlayan enfeksiyonlar olarak söylenebilir.”

Denizlihaber.com: Lenfödemde erken tanısı neden önemlidir?
Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay: Eğer erken tanı konabilirse tedavi imkanınız çok daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle farkındalık çok önemlidir. Ayrıca lenfödem gelişme riski bulunan hastalara henüz kanser cerrahisi döneminde doğru bilgilendirme yapılarak bu problemin önüne geçilebilmesi mümkündür.”

Denizlihaber.com: Lenfödem gelişimini nasıl önlenir?
Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay: “Lenfödem tedavisinde başarıyı artıran bazı kriterler vardı. Koltuk altına cerrahi uygulanan vakalarda kol hareketlerine erken başlanmalı, travma, enfeksiyon ve kilo alımı önlenmeli, belirli aralıklarla kol çapı ölçümleri yapılarak erken tanı konmalı, kolda sertleşme (fibrozis) başlamadan tedaviye başlanmalı.

Kilolu kişilerde lenfödem oluşma riski artıyor, o nedenle kilo kontrolü çok önemli. Lenfödem gelişme riski ve zamanı kişiden kişiye farklılık gösterebilir, hastaya uygulanan kanser tedavilerinden hemen sonra oluşabileceği gibi 30 yıl sonra da oluşabilir.

Lenfödem tanısını koyabilmek için bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi olmak ve tedavisi için mutlaka eğitim almış olmak gerekir. Tedavide öncelikle cilt bakımı anlatılır, sonrasında yaklaşık 30 dakika süren manuel lenfatik drenaj denilen özel bir masaj yapılır. Uygun hastalarda basınç pompası uygulanır. Ardından hastanın kol veya bacağına özel bandajlarla çok tabakalı bandajlama yapılır, egzersizleri gösterilir. Hastanın şişliğinin durumuna göre bu uygulamalar her gün, 15-30 seans arası yapılır. Hastanın şişliği azalınca ve bu azalma sabitlenince hasta gündüzleri lenfödem bası giysisi dediğimiz özel kol ya da bacak çorabı giyer.”

Denizlihaber.com: Lenfödem tedavi edilmezse nasıl bir durum ile karşılaşılır?
Doç. Dr. Nilgün Şimşir Atalay: “Lenfödem tedavi edilmezse bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar gelişebilir, kolda oluşturduğu ağırlık ve ağrı sonucu fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar, anksiyete ve depresyona neden olarak hayat kalitesinde azalma olur.

Lenfödem tedavisi zaman ve sabır gerektirir ancak sonuç başarılıdır. Tedavide özellikle dikkat edilmesi gereken bu uygulamaların mutlaka eğitimli, deneyimli, sertifikalı fizik tedavi uzman hekimleri ve fizyoterapistlerce yapılmasıdır. Uygun hastalarda merkezimizde mevcut pnömatik kompresyon cihazımı da lenfödem tedavisine ekliyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı