REKLAMI GEÇ

Göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Göz sağlığı ile ilgili bildiğimiz, daha doğrusu bildiğimizi sandığımız bir çok bilgi vardır. Ancak, bu bilgilerin birçoğu yanlış, ya da eksiktir. Özel Gözakademi Hastanesi Uzmanı Opr. Dr. Uğur Yaşar ile göz sağlığı ve hastalıkları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Eylül 2017 Çarşamba, 09:33

İşte işin uzmanından göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar ve yanlış bilinen doğrular:

DİNLENDİRİCİ GÖZLÜK VAR MIDIR?
Dinlendirici gözlük denilen sihirli bir gözlük yoktur. Düşük numara göz bozuklukları için kullanılan yanlış bir terimdir.

YAKIN TV İZLEMEK GÖZÜ BOZAR?
Yakından TV izlemenin göze hiçbir zararı yoktur. Sadece gözü biraz daha yorar ama göz bozukluklarına sebep olmaz

KATARAKT SADECE YAŞLILARDA GÖRÜLÜR?
Katarakt yaşlı hastalığı olarak bilinir ama yeni doğan bebekte de katarakt görülebilir. Gençlerde ise travma sonrası veya çalıştığı işe bağlı erken katarakt ortaya çıkabilir.

ÇOK AĞLAMAK GÖZÜ KURUTUR?
Hastalar göz kuruluğunu çektikleri sıkıntılar sonucu çok ağlamaya bağlarlar. Göz kuruluğu ile çok ağlama arasında bir ilişki yoktur. Göz kuruluğu, romatizmal hastalıklar gibi bazı hastalıklarda ön plana çıkan gözyaşı üretiminin azlığı veya kalite bozukluğu sonucu oluşur.

GÖZLÜKTEN KURTULMAK İÇİN GÖZ ÇİZDİRİLİR?
Göz çizdirme diye bir yöntem yoktur. Gözlükten kurtulmak için uygulanan teknoloji son derece gelişmiş laser teknolojisidir ve laser gözü çizerek tedavi etmez.

GÖZ DAMLATISI DAMLATILINCA, GÖZÜN DAMLAYI DAHA İYİ ALMASI İÇİN GÖZÜ SIK KIRPMAK GEREKİR?
Aksine damladan sonra göz kırpılırsa damla kapaklar yardımı ile ya hemen göz dışına çıkar ya da gözyaşı deliğinden buruna akar. Damlayı alt kapağı çekip içe damlatmalı ve sonra damla içeride kalacak şekilde yavaşça göz kapağını kapatmalıdır.

KATARAKT TEKRARLAR?
Katarakt gözümüzün içindeki lens denilen merceğin beyazlamasıdır. Katarakt tekrarlayıcı bir hastalık değildir, bir defa oluşur. Ameliyatta beyazlayan mercek alınır ve yerine yapay saydam mercek konulur.

BEBEKLERDE ŞAŞILIK BÜYÜYÜNCE GEÇER?
Bu çok yanlış bir kanıdır. Gözlerinde kayma olan bebekler mutlaka göz doktoruna götürülmelidir. Aksi halde ileride telafisi zor olan görme azlığı oluşabilir.

KONTAKT LENS KULLANIMI GÖZLÜK NUMARASININ ARTIŞINI ENGELLER?
Kontakt lenslerin gözlük numarasının azalmasına hiçbir faydası yoktur. Bir başka deyişle lensler tedavi edici bir özellik taşımaz.

GÖZE LİMON SIKMAK FAYDALIDIR?
Hastaların kanlanma ve kaşınma durumlarında çok yaptıkları bir uygulamadır. Limon göz ortamına asit yapar ve asit ortamında alerji biraz baskılanır ama limonun gözü tahriş etme özelliği nedeniyle tercih edilmesi gereken bir uygulama değildir.

GÖZLÜK TAKINCA GÖZ ALIŞIR NUMARA İLERLER?
Göz bozukluklarının artmasında ve azalmasında gözlük takmanın olumlu veya olumsuz hiçbir katkısı yoktur. Gözlük görmeyi artırdığı için ve göz üzerindeki yükü azalttığı için yaşam kalitesini ciddi olarak artırır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı