REKLAMI GEÇ

Prostat kanserine “prof”esyonel yaklaşımlar

Prostat kanserine “prof”esyonel yaklaşımlar

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji uzmanları Prof. Dr. İbrahim Yıldırım ve Op. Dr. Akın Avcı ile prostat kanseri üzerine konuştuk. Konunun uzmanları hastalığı ve teşhisi anlattı, tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Aralık 2016 Cuma, 09:30

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Kliniği’nde hasta kabulüne başlayan Prof. Dr. İbrahim Yıldırım ve Op. Dr. Akın Avcı ile prostat kanseri ve tedavi yöntemlerini konuştuk.

Denizlihaber.com: Prostat nedir?
Prof. Dr. İbrahim Yıldırım: Bir salgı bezi olan prostat, erkek sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Prostat mesanedeki idrarı dışarı boşaltan üretra denilen idrar yolunun, mesaneye yakın kısmını çepeçevre saran ve yaklaşık 18 – 20 gram ağırlığında olan bir organ. Prostat hastalıklarında erken teşhis ve düzenli kontroller hayat kurtarıcıdır.

Denizlihaber.com: Prostat kanserinin riskleri nelerdir?
Prof. Dr. İbrahim Yıldırım: Prostat kanseri için yerleşmiş ve tanımlanmış olan risk faktörleri; yaş, aile öyküsü ve ırktır. Yaş prostat kanserinde bilinen en güçlü risk faktörüdür. Yaş ilerledikçe prostat kanserinin görülme sıklığı artmaktadır. Prostat kanserinin ailesel ve genetik yanı bulunduğuna dair çok sayıda çalışma ve delil mevcuttur. Yapılan çalışmalarda ailesinde prostat kanserine yakalanan kişi sayısı, yakınlık derecesi ve bu kişilerin prostat kanserine yakalandığı yaş ne kadar erken ise risk o kadar artmaktadır. Örneğin, babası prostat kanseri olan bir kişinin prostat kanserine yakalanma riski normalin iki katına, kardeşi prostat kanseri ise normalin 3 katına çıkmaktadır. Aynı aile içinde hem kardeş hem de baba da prostat kanseri var ise risk 5 katına çıkmaktadır. Aile öyküsü var ise 40 yaş sonrası yıllık düzenli takip yok ise 45 yaş sonrası düzenli takip önerilir.

Denizlihaber.com: Prostat kanserinde tedavi nasıl yapılır?
Op. Dr. Akın Avcı: Erken evre prostat kanserinde tedavinin başarı şansı çok yüksektir. Cerrahi, hormonoterapi ve radyoterapi ile kombine tedaviler günümüzde yaygın kullanılmaktadır. İlerlemiş prostat kanserlerinde tedavi başarısı erken evreye göre düşük olmasına rağmen günümüzde başarıyla uygulanan yöntemlerle hayat kalitesi yükseltilmekte ve yaşam süresi uzatılmaktadır.

Özellikle 50 yaşını geçen erkeklerin gündeminde olması gereken hastalıklardan biri prostat kanseri. Çünkü ilerleyen yaşla birlikte görülme riski artan hastalık, erken teşhisle tamamen tedavi edilebilen kanser türleri arasında.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı