REKLAMI GEÇ

Reflünün en etkin çaresi Cerrahi Operasyon

Reflünün en etkin çaresi Cerrahi Operasyon

Halk arasında mide yanması olarak bilinen Reflü, yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi bir çok şikayeti de beraberinde getiriyor. Elbette ilaç tedavisi uygulanıyor ama ne kadar faydalı oluyor? Cerrahi müdahale reflüye care olabilir mi? Bu soruların cevaplarını Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Namık Özkan verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2014 Salı, 11:19

Reflü, yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen bir hastalık. Sürnekli mide bulantıları, bölünen gece uykuları insanı canından bezdiriyor. Reflü ve reflü cerrahisi hakkında Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Namık Özkan’dan bilgiler aldık.

DENİZLİHABER: Reflü (gastroözefagial reflü hastalığı) nedir?

ic-3DOÇ DR. NAMIK ÖZKAN: Reflü mide içeriğinin yemek borusunun içine doğru yukarı kaçmasıdır. İnsanın yemek borusuna kaçan mide içeriğinden korunma mekanizmaları mevcuttur. Bunun yanında tükürükte bulunan bazik bikarbonat mide asidinin etkisini nötralize etmektedir. Geceleri bu koruyucu mekanizmaların etkisi azaldığından mide asidi yemek borusunda daha uzun süre kalır ve daha etkili olur. Mide sıvısının içeriği asit olduğundan ve yemek borusunun yüzeyinin buna karşı hiç korunması olmadığından, mide içeriğinin temas süresi ve miktarı ile doğru orantılı olarak sorunlara yol açar. Bu durum da reflü hastalığı ile ilişkili şikâyetlere yol açar.

DENİZLİHABER: Reflü en çok kimlerde görülür, nedenleri nelerdir?

DOÇ DR. NAMIK ÖZKAN: GÖRH her yaş grubunda insanı etkileyebilmesine rağmen en sık 30-40 yaşları arasında görülmektedir. Hastalığın ırk, sosyal durum ve ekonomik durumla ilişkisi yoktur. En önemli risk faktörü fazla kilolu olmaktır. Bebeklerde görülen reflü genellikle 2-3 yaşına kadar kendiliğinden, herhangi bir tedavi gerektirmeksizin düzelir. Hamilelik gibi karın içi basıncını artıran nedenler reflüyü artırmaktadır. Hamilelikte reflünün artmasında hormanal değişikliklerin de rolü vardır. Ayrıca kas zayıflığına yol açan bazı hastalıklar reflünün nedeni olabilmektedir. Sağlıklı bir insanda yiyecekler ağızdan yemek borusu aracılığı ile mideye iletilir. Mideden de oniki parmak barsağına geçer. Mide içindekiler yemek borusuna geçmez. Bunu geçişi engelleyen mekanizmalar vardır. Bu mekanizmalar mide kapakçığı olarak adlandırılır. Bunlardan ilki göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasının yemek borusunun geçtiği kısmının sıkı oluşudur. Buradaki gevşeme mide fıtığına yol açabilir.ic-4

Bu da reflü gelişmesi için bir faktördür. Reflü hastalarının yaklaşık yarısına yakınında mide fıtığı bulunmaktadır. Ancak mide fıtığı olan her hastada reflü olmayacağı gibi her reflü hastasında da mide fıtığı bulunmamaktadır. Reflüyü engelleyen ikinci mekanizma yemek borusu ile midenin birleştiği yerdeki dar açıdır. Bu açının genişlemesi de reflüye neden olabilmektedir. Üçüncü anti-reflü mekanizması ise yemek borusunun alt ucundaki çepeçevre kaslardır. Bunlar büzücü bir kas mekanizması oluşturur. Bu mekanizma normal şartlarda kapalı durmaktadır, ancak lokmanın geçişi sırasında gevşemektedir. Bu kas mekanizmasının gevşemesi de reflü hastalığına yol açan önemli bir etkendir. Bu mekanizmaların bir ya da daha fazlasının bozulması reflü hastalığına yol açmaktadır.


DENİZLİHABER:
Reflü şikâyetlerinin sebep olduğu diğer rahatsızlıklar nelerdir?

DOÇ DR. NAMIK ÖZKAN: Boğaz, geniz problemleri, ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu, ses teli polipleri, sık farenjit, larenjit, sinüzit, geniz problemleri, gün içinde boğazda bir düğüm (ya da yabancı cisim) hissi olması (GLOBUS HİSTERİKUS), gırtlakta lökoplaki, granülom olarak adlandırılan kronik tahribat bulguları Subglottik stenoz (gırtlakda daralma), gırtlak kanseri (larinks kanseri), akciğer problemleri, astım benzeri klinik tablolar, Müzmin (kronik) öksürük, bronşit, Zatüree (pnömoni), Diş problemleri (diş minesi kaybına bağlı), Ağız kokusu, Kalp krizi ile karışabilecek göğüs ağrısı, Yemek borusu alt uç kanseri.

DENİZLİHABER: Reflü hastalığında cerrahi tedavi ne zaman yapılmalıdır?

DOÇ DR. NAMIK ÖZKAN: Bu sorunun cevabı halen tartışmalıdır. Reflü hastalığında cerrahi tedavi olarak laparoskopik (kapalı) teknikle reflü tedavisi başarıyla uygulanmakta ve olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Bu teknikle hastada eğer mide fıtığı da varsa onarımı yapılabilmekte hem de reflüyü önleyen kapakçık mekanizması yeniden oluşturulmaktadır. Özellikle erozif özofajitli olgularda bu tedavi ile yemek borusu alt ucundaki ülserler iyileşmekte ve hasta çok rahat etmektedir.

ic-1

DENİZLİHABER: Gastroözofageal reflü hastalığında cerrahi tedavi hangi durumlarda gereklidir?

DOÇ DR. NAMIK ÖZKAN: Yüksek doz ilaç tedavisine rağmen yeterli fayda görmeyen veya rahatlayan ancak ilacı bırakınca şikayetleri tekrar eden hastalar; İlaç tedavisine yanıt veren, fakat pH monitörizasyon çalışmasında reflüsü şiddetle devam eden olgular, Ağız, boğaz ve akciğer sorunları ilaçla tam düzeltilemeyen hastalar, Uzun süre, belki de hayat boyu ilaç tedavisi almak istemeyen hastalar, Özofagus kanaması, darlığı ve özellikle Barrett özofagus gibi reflüye bağlı ciddi sorunları tespit edilen hastalara cerrahi tedavi uygulamak mümkün.

ic-2DENİZLİHABER: Laparoskopik (kapalı) reflü ameliyatı nasıl gerçekleşiyor?

DOÇ DR. NAMIK ÖZKAN: Laparoskopik (kapalı) teknikle ameliyata başladıktan sonra yemek borusunun mideyle birleştiği yeri özel kamera sistemi değerlendirilir. Hiatus halkasının genişliğini ve hiatus fıtığı olup olmadığını anlaşılır. Öncelikle fıtığı yok edip hiatus halkasının normal boyutlara gelmesini sağlanır. Ameliyatın ikinci aşamasında fundoplikasyon denilen bir işlemle özofagus alt ucundaki bozulmuş kapakçık sistemini yeniden yapılandırılır.

Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı